Tiesitkö? Mämmiannoksesta voi saada jopa kolmanneksen päivän kuidunsaantisuosituksesta

Mämmin lisukkeeksi kannattaa kokeilla maitorahkaa, vinkkaa laillistettu ravitsemus­terapeutti Jan Verho.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pääsiäisen perinteet ovat sekoitus kristillisiä tapoja että kansanuskoa. Yksi kummallisin perinne on takuulla mämmi. Tuo ruisjauhoista keitetty tahna oli alun perin eväsruoka.

Mämmin lisukkeeksi kannattaa kokeilla maitorahkaa, vinkkaa laillistettu ravitsemus­terapeutti Jan Verho.
Teksti:
Hanna Vilo

Perinteinen, imelletty mämmi hakkaa monet jälkiruoat terveellisyydessä

Totta. Monet kaupan mämmit on makeutettu siirapilla, mutta perinteisesti imellyttämällä valmistettuun mämmiin ei lisätä lainkaan sokeria tai siirappia. Silloin makeus tulee viljasta, jonka tärkkelys hajoaa imellytyksessä osittain sokereiksi.

Perinteinen mämmi myös valmistetaan rukiista ja ohrasta, jotka ovat hyvin kuitupitoisia viljoja. Niissä on luonnostaan jonkin verran rautaa ja muita hivenaineita. Proteiinia mämmissä on suurin piirtein saman verran kuin tavallisessa jogurtissa. Imelletty mämmi on terveellinen vaihtoehto esimerkiksi kermaiselle rahkajälkiruoalle.

Mämmiannoksesta voi saada jopa kolmanneksen päivän kuidunsaantisuosituksesta

Totta. Päivittäinen kuidunsaantisuositus on naisille 25 ja miehille 35 grammaa. Mämmissä on tavallisesti 8–10 prosenttia kuitua.

Yhdestä 120 gramman mämmiannoksesta voi hyvin saada 10 grammaa kuitua eli keskimäärin noin kolmanneksen päivän kuidunsaantisuosituksesta. Kuitu tekee suolistolle monin tavoin hyvää.

Lue myös: Kuitu tekee hyvää vatsallesi – Helli suolistosi hyviä bakteereja ja huolehdi riittävästä kuidun saannista

Mämmi täytyy syödä aina sokerin ja kerman kanssa, sillä muuten se ei maistu hyvältä

Tarua. Monet kaipaavat mämmin kanssa jotain lisuketta, sillä sellaisenaan syötynä se voi maistua hieman kuivalta. Perinteiset lisukkeet sokeri ja kerma sisältävät paljon energiaa, minkä takia jo yksi mämmiannos voi muuttua kaloripommiksi.

Kevyemmän ja terveellisemmän annoksesta saa, jos mämmin kanssa syö vaikka maitorahkaa. Makuyhdistelmä sopii hyvin yhteen, sillä mämmissä on makea ja maitorahkassa hapan maku. Hyvän ja kevyehkön välipalan saa esimerkiksi yhdistämällä desin mämmiä ja desin maitorahkaa.

Lue myös: Tiedätkö, miksi syömme mämmiä, virvomme tai mitä pääsiäinen edes tarkoittaa?

X