Ovatko pukamat pienempi paha kuin peräpukamien poisto? Paranna elämänlaatuasi – Näin neuvoo kirurgi

Uuden menetelmän ansiosta peräpukamaleikkauksesta toipuu entistä nopeammin ja helpommin. Kenelle leikkaus sopii?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pukamat vaivaavat välillä enemmän, välillä vähemmän.

Uuden menetelmän ansiosta peräpukamaleikkauksesta toipuu entistä nopeammin ja helpommin. Kenelle leikkaus sopii?
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

Peräpukamien poisto saa jo ajatuksenakin hikikarpaloita monen otsalle.

Kysyimme peräpukamien poistosta ja hoidosta – näin 12 kysymykseemme vastaa vatsaelinkirurgi Juha Rinne, Päijät-Hämeen keskussairaalasta.

1. Ovatko peräpukamat pienempi paha kuin niiden poisto?

Peräpukamat eivät vaaranna terveyttä, mutta ne voivat kutista, vuotaa verta ja haitata puhtautta. Kun ne heikentävät elämänlaatua, niille kannattaa tehdä jotain.

Peräpukamat voivat olla piilossa peräsuolikanavassa, tai ne voivat olla luiskahtaneet ulos peräaukon suulle. Peräpukamien poisto on niiden tyypistä riippumatta pieni toimenpide, mutta peräaukolla olevien pukamien leikkauksesta toipuminen on kivuliasta ja vie aikaa.

Se tehdään avoleikkauksessa, jossa aralta alueelta poistetaan ihoa ja sille tehdään monta haavaa.

2. Onko helppoa keinoa tehdä peräpukamien poisto?

Peräsuolikanavassa piilossa olevat pukamat voidaan hoitaa kumilenkkihoidolla.
Kumilenkkihoito tehdään laitteella, jonka päässä on pieni sylinteri ja siinä kumirengas. Kun lääkäri työntää sylinterin peräaukkoon, laitteen imu tarttuu pukamaan ja laite laukaisee kumirenkaan pukaman ympärille. Pukama surkastuu ja irtoaa itsestään viikossa parissa.

Toimenpide voidaan tehdä tavallisella vastaanottokäynnillä.

Lue myös: Voihan peräpukama! Ulkoinen hetula on kiusallinen riesa – mikä neuvoksi vaivaan?

3. Sopiiko kumilenkkihoito kaikkiin pukamiin?

Kumilenkkejä ei käytetä peräaukosta jatkuvasti näkyvien pukamien hoitoon. Hermotettuun ihoon kajoaminen kiristävillä kumilenkeillä olisi kivuliasta. Sisäisiin pukamiin kumilenkkihoito sopii hyvin, sillä peräsuolikanavan limakalvo ei aisti kipua kuten iho.

Kun ihmisellä on ulkoiset pukamat, hänellä on todennäköisesti myös sisäiset pukamat. Sisäisten pukamien hoito kumilenkeillä voi vähentää veren pakkautumista ulkoisiin pukamiin ja helpottaa myös niitä.

4. Kuinka kipeä ihminen on peräpukamien poiston jälkeen?

Kumilenkkihoito aiheuttaa yhdelle viidestä lievää kipua muutamaksi päiväksi. Yksi potilas kahdestakymmenestä on kunnolla kipeä. Kipua voi lievittää ilman reseptiä saatavilla kipulääkkeillä. Niitä tarvitaan myös ulkoisten pukamien poiston jälkeen.

5. Miten toipilas selviää kipeistä vessakäynneistä?

Ulkoisten pukamien poiston jälkeen ulostaminen sattuu. Jotta pytyllä ei tarvitsisi viipyillä, kannattaa käyttää ulostetta pehmentävää lääkitystä. Suihkuttelu on alussa paperia parempi tapa siivota jäljet.

Lääkäri voi kirjoittaa potilaalle dilitiatseemivoiteesta reseptin. Se rentouttaa peräaukon sulkijalihasta, jolloin ulostaminen ei tee niin kipeää.

6. Voidaanko peräpukamien poisto tehdä milloinkaan helposti?

Nykyään pukamat voidaan hoitaa myös doppler-ultraääniohjatulla toimenpiteellä, jossa pukamiin johtavat verisuonet sidotaan kiinni. Kun veren pakkautuminen pukamaan vähenee, pukama surkastuu ja kutistuu. Ihoon ei tehdä lainkaan haavoja.

Sitomistoimenpide tehdään yleensä nukutuksessa tai selkäydinpuudutuksessa. Potilas tulee aamulla hoitoon ja pääsee illalla kotiin. Avoleikkauksen jälkeen potilas on kipeä kolme, neljäkin viikkoa, mutta tässä kovin kipu on ohi viikossa.

7. Kenelle peräpukamien poisto tehdään uudella tavalla?

Pukamat jaetaan vaikeutensa mukaan eri luokkiin. Peräsuolikanavassa piilossa olevat pukamat ovat ensimmäisen luokan pukamia. Verenvuoto paljastaa niiden olemassa olon. Toisen luokan pukamat työntyvät kanavasta ulos, mutta ne palaavat itsekseen takaisin. Kolmannen luokan pukamat tarvitsevat siihen sormien apua. Neljännen luokan pukamat ovat pysyvästi peräaukon suulla.

Doppler-ultraääniohjattu toimenpide sopii kakkos- ja kolmosluokan pukamiin. Se ei ole niiden ensimmäinen hoito korkeampien kustannusten ja huonon saatavuuden vuoksi. Sitä käytetään, jos kumilenkkihoito ei ole auttanut.

8. Jos peräpukamia ei poisteta, pahenevatko ne?

Pukamat vaivaavat välillä enemmän, välillä vähemmän. Koska tilanteet muuttuvat, pukamia ei kannata lähteä poistamaan ensi oireesta.

Yleensä pukamat laantuvat elintapahoidolla. Pukama on luonnollista tyynykekudosta, jonka paine ja ponnistelu ovat veltostuttaneet. Esimerkiksi ummetus, ylipaino ja istuminen aiheuttavat painetta ja ponnistelua.

9. Miten pukamien pahenemista voi estää?

Kannattaa huolehtia säännöllisestä suolentoiminnasta ja välttää yhtä lailla ummetusta kuin vessassa ramppaamistakin.

Tyynykekudos toimii tiivisteenä peräaukon suulla ja ylimääräinen ponnistelu heikentää sitä aina, tuotoksen laadusta riippumatta. Vessassa ei kannata istuskella pitkään. Puhelimelta on pääsy vessaan kielletty.

Kuitupitoinen ruoka, veden juominen ja liikunta ehkäisevät ummetusta. Tarvittaessa voi käyttää apteekin kuitulisiä. Ne tasapainottavat suolen toimintaa myös ripulissa.

10. Eikö peräpukamien poisto hoidu voiteella?

Voide helpottaa oireita, muttei poista pukamia. Jos se sisältää kortisonia, sitä voi käyttää ehkä muutaman kerran vuodessa, mutta ei jatkuvasti. Kortisoni ohentaa ja haurastuttaa ihoa. Ohentunut iho voi rikkoutua ja sitä kutisee.

Jos voidetta käyttää pitkään, voi herkistyä sen sisältämille aineille.

11. Uusiutuvatko poistetut peräpukamat?

Perinteinen pukamaleikkaus vie pukamat yleensä loppuelämäksi, kumilenkkihoito valitettavasti ei. Pukamat voivat palata, mutta yleensä vasta vuosien päästä.

Uusiutumisen riskiä voi pienentää itse elintapahoidolla ja tauottamalla istumista.

12. Koska pukamia kannattaa näyttää lääkärille?

Jos peräaukosta tulee verta, ei kannata jäädä arvuuttelemaan sen lähdettä, vaan varata aika lääkärille. Veri voi olla peräisin peräaukon haavaumasta, esiin luiskahtaneesta peräsuolen limakalvosta, mutta myös syövästä.

Ulkoinen, kovaksi nappulaksi umpeen hyytynyt pukama on niin kipeä, että se ajaa ihmisen lääkäriin. Kipu helpottaa saman tien, kun lääkäri avaa sen paikallispuudutuksessa.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkäri-lehdessä 3/20. Artikkelia on muokattu 1.12.2023

Lue myös: Kun haluat eroon peräpukamista, huolehdi ensisijaiseti suolen toiminnasta – Kiusalliset pukamat voi leikkauksen sijaan myös hirttää, polttaa, jäädyttää tai vaahdottaa

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X