Herkkä vatsa reagoi ja oireilee – Mikä avuksi? Lue ravitsemusterapeutin neuvot

Kun vatsa vaivaa, syyttävä sormi osuu usein edelliseen ateriaan. Useimmiten vaivojen aiheuttaja löytyy kauempaa – eikä aina ruoasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kärsitkö herkkävatsaisena turvotuksesta, vatsakivuista ja ilmavaivoista – kiusallisista oireista, jotka tulevat ja menevät?

Kun vatsa vaivaa, syyttävä sormi osuu usein edelliseen ateriaan. Useimmiten vaivojen aiheuttaja löytyy kauempaa – eikä aina ruoasta.
Teksti: Virve Järvinen

Onko sinulla herkkä vatsa, joka oikuttelee? Millaisia toiminnalliset vatsavaivat ovat? Mistä ne voivat johtua? Näin 10 kysymykseen vastaa laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Niittynen, Terveystalosta.

1. Mikä on herkkä vatsa?

Herkkävatsaisuudella tarkoitetaan taipumusta reagoida asioihin vatsalla. Kun osa ihmisistä saa esimerkiksi jännittävissä ja stressaavissa tilanteissa päänsäryn, herkkävatsainen saa vatsansa kipeäksi.

Herkkä vatsa ei ole diagnoosi. Lääketieteessä puhutaan ärtyvän suolen oireyhtymästä eli IBS:stä, jossa suolen toiminta ja oireet vaihtelevat. Se on niin sanottu toiminnallinen vatsavaiva, johon ei löydy tutkimuksissa elimellistä syytä.

Toiminnalliset vatsavaivat tekevät olon tukalaksi ja haittaavat elämänlaatua, mutta ne eivät ole terveydelle vaarallisia. Stressin lisäksi perimä, ruokavalio, aiemmin ­sairastetut suoliston sairaudet ja ­antibioottikuurit voivat ­altistaa vatsan herkisty­miselle.

2. Onko syy herkän vatsan­ vaivoihin ­juuri syödyssä ateriassa?

Useimmiten syytä vatsavaivoihin kannattaa hakea edellistä ateriaa kauempaa. IBS on suoliston toimintahäiriö, jossa oireet tulevat, kun ruoka on edennyt paksusuoleen. Ruoan kulkeutumiseen mahalaukusta ohutsuolen läpi paksusuoleen menee useita tunteja.

Jos vatsaa vääntää, kannattaa miettiä, mitä laittoi suuhun 5–7 tuntia aiem­min. Suolen toimintavauhti on kuitenkin yksilöllinen.

Jos oma suoli on hidas ja tyhjenee parin päivän välein, oireiden aiheuttajaa kannattaa hakea kauempaa.

Lue myös: Ärtyvän suolen oireyhtymä saa vatsan temppuilemaan – Näin elämänmuutos voi vaikuttaa oireiluun

3. Millaisia vatsavaivoja­ ruoka aiheuttaa herkkävatsaiselle?

Turvotus, ilmavaivat, kipu ja ulostamiseen liittyvät ongelmat kuten ripuli ja ummetus ovat tyypillisimmät oireet. ­Oireet ovat jokaiselle tuttuja, mutta ärtyvän suolen oireyhtymässä turvotus ja ilmavaivat eivät tarkoita paria pientä pierua. IBS:ssä suolistoon kertynyt kaasu ei pikkaisen nipistele vatsaa. Se voi tuntua kipuna, joka laittaa ihmisen kieriskelemään lattialla.

Turvotus voi olla niin hankalaa, että sen vuoksi pitää vaihtaa vaatteet. Aamulla puetut housut eivät yksinkertaisesti enää iltapäivällä tai illalla mahdu päälle.

4. Mitä ruokavaliosta­ uskaltaa karsia turvallisesti, kun vatsa oireilee?

Aina kun ruokavaliosta poistaa jotain, tilalle pitää ottaa jotain muuta samasta ruoka-aineryhmästä. Jos esimerkiksi tuore ruisleipä ei sovi, kannattaa kokeilla joko vanhaa ruisleipää tai kauraleipää.

Ärtyvän suolen oireyhtymässä muutoksia joudutaan usein tekemään alkuvaiheessa niin paljon, että ne tulee tehdä yhdessä ravitsemusterapeutin kanssa. Liian tiukka tai pitkäaikainen ruokarajoitus köyhdyttää suolistomikrobistoa, jolloin oireet voivat tulla entistä pienemmästä.

Ärtyvän suolen oireyhtymässä on usein hyötyä niin ­sanotusta FODMAP-ruokava­liosta, jossa rajoitetaan huonosti ohutsuolessa imeytyviä ja paksusuolessa fermentoituvia eli käyviä hiilihydraattiyhdisteitä. Niitä sisältävät muun muas­sa ruis, vehnä ja ohra sekä useat hedelmät ja vihannekset kuten omena, sipulit ja palkokasvit.

5. Mitä tekemistä unella­ on vatsavaivojen kanssa?

Herkkä vatsa reagoi sopimattomiin ruokiin ja stressiin, myös unen puutteeseen. Se rakastaa rutiineja, eikä niistä poikkeaminen tee sille hyvää. Herkän vatsan vaivoja hoidetaan elintaparemontilla, joka kattaa ruokavalion lisäksi liikunnan ja stressinhallinnan.

Kun lomalla saa nukkua oman aikataulun mukaan eikä työstressi vaivaa, vatsa saattaa voida paremmin. Moni sietää silloin ruoka-aineita, jotka arjessa eivät sovi.

Lue myös: ”Stressi näkyy heti suolistoni hyvinvoinnissa” – Karita Tykkä sai avun vatsaongelmiin kakkapäiväkirjasta

Karita Tykkä

© Emma Ronkainen / Otavamedia

6. Voiko syy herkän vatsan oireisiin olla syy ruoan valmistustavassa?

Osa ihmisistä saa vatsavaivoja pannulla paistetusta tai uppopaistetusta ruoasta. Keittäminen, höyryttäminen ja uunissa kypsentäminen ovat vatsalle hellempiä ruoanvalmistustapoja. Moni herkkävatsainen saa oireita kypsentämättömistä muttei kypsennetyistä kasviksista.

Ruoan valmistus voi vaikuttaa myös FODMAP-yhdisteiden määrään. Punajuuri on esimerkki juureksesta, joka uunissa kypsennettynä voi aiheuttaa herkkävatsaiselle vaivoja. Etikkapunajuuret ovat paremmin siedettyjä, sillä punajuuren FODMAP-yhdisteistä osa on liuennut etikkaliemeen.

Lue myös: Herkkävatsainen, hoidatko oireitasi väärin? FODMAP ei tuo aina helpotusta – ”Kaikkiin vaivoihin jaetaan ärtyvän suolen perusohjetta”

Herkkävatsainen voi saada ruoansulatusongelmia ja vatsanväänteitä jopa pienestä määrästä kaalia.

Herkkävatsainen voi saada ruoansulatusongelmia ja vatsanväänteitä jopa pienestä määrästä kaalia. © iStockphoto

7. Tuleeko vatsa kipeäksi, jos syö kovin harvoin?

Vatsa tykkää pienistä ja säännöllisistä aterioista. Kun aterioiden väli venyy, aterian koko kasvaa. Ison aterian työstämisessä on aina suolistolle enemmän työtä, josta se osoittaa mieltään.

Syömiselle olisi hyvä varata riittävästi aikaa. Ruoansulatus alkaa suussa. Suoliston työ helpottuu, kun ruoka on hyvin pureskeltu. Pureskelu lisää syljeneritystä, ja syljen mukana erittyy ruoan sulatukselle tärkeitä entsyymejä.

Jos hotkii, nielee ruoan mukana ilmaa. Ilma poistuu röyhtäilynä tai pieruina. Se voi jumittaa suolistossa, turvottaa ja tuntua kipuna.

Lue myös: Pieru piinaa – Voivatko ilmanvaivat johtua stressistä tai sairaudesta? Näin ravitsemusterapeutti vastaa 10 kysymykseen

Jos ilmavaivoihin liittyy epämukavaa oloa, vatsakipua ja silminnähtävää turvotusta, asia kannattaa tutkia.

Jos ilmavaivoihin liittyy epämukavaa oloa, vatsakipua ja silminnähtävää turvotusta, asia kannattaa tutkia. © iStock

8. Missä on vika, jos työpäivän päälle turvottaa ja ilmavaivat piinaavat?

Istumatyö ei tee hyvää vatsalle. Istuma-asennossa suolistolla on ahdasta, jolloin kaasujen ja ruokamassan etenemisvauhti hidastuu. Se voi pahentaa ilmavaivoja. Kireät vaatteet haittaavat osaltaan suolen liikkeitä.

Istumista kannattaa tauottaa pitkin päivää. Jos mahdollista, ainakin osa työmatkasta kannattaa kävellä ja antaa kaasujen poistua suolistosta.

9. Mitä jos vatsaoireet kuitenkin­ tulevat heti syömisen jälkeen?

Närästyksessä oireet tulevat vähän niin kuin jälkiruoaksi. Sen oireita ovat rinnanaluspolte ja ylävatsakipu. Röyhtäily, palan tunne kurkussa, limaisuus, yskä ja äänen käheytyminen liittyvät närästykseen.

Tyypillisesti oireita aiheut­tavat mausteiset ja rasvaiset ruoat ja juomista porejuomat, alkoholi ja kahvi. Sipuli, kaalit, paprika, sienet ja sitrushedelmät aiheuttavat monelle oireita, mutta osa sietää niitä pieninä määrinä.

Suoliston imeytymishäiriöt­, kuten laktoosi-intoleranssi, voivat myös aiheuttaa vaivoja. Laktoosi-intoleranssin osuus oireiden aiheuttajana on helppo todeta itse: vaihda laktoosia sisältävät tuotteet laktoosittomiin kahdeksi viikoksi ja palauta ne sen jälkeen ruokavalioon­. Jos oireet tällöin palaavat, kyse on melko varmasti laktoosi-intoleranssista.

10. Helpottavatko ­entsyymit ruoansulatusvaivoja?

Laktaasi-entsyymi pilkkoo maitosokeria, ja se auttaa laktoosi-intolerantikkoa tilanteissa, joissa laktoosin välttäminen ei onnistu.

Alfa-galaktosidaasientsyymi tehostaa palkokasveista löytyvien galakto-oligosakkaridien imeytymistä. Tätä entsyymiä sisältävät valmisteet voivat vähentää ärtyvän suolen oireyhtymään liittyvän ilman kertymistä suolistoon.

Muiden entsyymivalmisteiden tehoa IBS:n hoidossa ei ole voitu osoittaa tutkimuksissa selkeästi.

Lue myös: Miksi lomalla vatsa oireilee ja ujo kakka ei tule? Lääkäri neuvoo, miten voit välttää vatsavaivat – ja mitä herkkävatsaisen on syytä huomioida

X