Aiheuttavatko sienet ikäviä vatsaoireita? Näin sienihullu Kirsi löysi tavan sisällyttää sienet ruokavalioonsa

Kirsi Kallio haluaisi syödä sieniä jokaisella pääaterialla. Hänen vatsansa on kuitenkin toista mieltä. Ongelmana oli sienille ominainen hiilihydraatti trehaloosi, eli sienisokeri.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Metsä on Kirsi Kalliolle aarreaitta. Hän toivoo, että syksyn sienisato saadaan korjattua, vaikka ulkomaalaisia poimijoita ei vielä pääsisikään Suomeen.

Kirsi Kallio haluaisi syödä sieniä jokaisella pääaterialla. Hänen vatsansa on kuitenkin toista mieltä. Ongelmana oli sienille ominainen hiilihydraatti trehaloosi, eli sienisokeri.
Teksti: Hanna Vilo

Pyhtäällä asuva Kirsi Kallio, 50, on sienihullu, joka haluaisi herkutella sienillä päivittäin. Hänen vatsansa ilmoitti kuitenkin jo kolmekymppisenä, että kiitos ei. Suomen Sieniseuran nettisivuilta löytyi ilmiölle onneksi myös selitys.

Sienet toivat vatsavaivoja – jopa useiksi päiviksi

”Olen sienestänyt lapsesta saakka. Pohjois-Pohjanmaalla kävin perheeni kanssa joka syksy poimimassa valtavat määrät kangasrouskuja. Nuorena aikuisena muutin Helsinkiin, ja opettelin pari uutta sienilajia vuodessa. Sillä tavalla laajensin vähitellen lajituntemustani.

Parikymppisenä aloin kuitenkin kärsiä jatkuvista vatsavaivoista. Ehdin kärsiä niistä pitkään ennen kuin verikokeesta todettiin, että kyseessä oli laktoosi-intoleranssi. Elimistöni ei siis tuota maidon laktoosia hajottavaa laktaasientsyymiä tarpeeksi. Olin tietysti helpottunut, kun sain diagnoosin.

Vatsavaivat eivät kuitenkaan täysin loppuneet siihen. Huomasin, että usein sieniaterian jälkeen sain edelleen erilaisia vatsavaivoja, kuten turvotusta, kipua ja ulostamisvaikeuksia. Ne saattoivat kestää jopa pari päivää.”

Vatsaoireiden syynä sienisokeri trehaloosi

”Aloin etsiskellä syytä kummallisiin vatsavaivoihini Suomen Sieniseuran nettisivuilta ja muualta netistä. Löysinkin melko nopeasti tiedon, että sienille ominainen hiilihydraatti trehaloosi, eli sienisokeri, aiheuttaa osalle ihmisiä vatsavaivoja. Ongelma on harvinainen, mutta se on muita yleisempi niillä, jotka kärsivät myös laktoosi-intoleranssista.

En löytänyt mistään tietoa, voiko sienisokerille herkistymistä virallisesti testata jossakin. Useimmat lähteet suosittelivat vain vähentämään sienten syöntiä. Niin tein minäkin, mutta hyvin vastentahtoisesti. Rakastan sieniä, ja haluaisin syödä niitä jokaisella pääaterialla.”

Sienihullu ei halunnut luopua herkkujen syömisestä

”Aloin tietoisesti tarkkailla syömiäni sieniä ja niiden aiheuttamia vatsavaivoja. Halusin selvittää, onko eri sienten vaikutuksilla eroa. Pian huomasin, että eniten vaivoja aiheuttivat punikkitatti ja lampaankääpä. Varsinkin jos söin niitä pääruuaksi, vaivat kestivät pitkään.

Sienet ovat kuitenkin niin hyvän makuisia, etten ollut kokonaan valmis luopumaan niiden syömisestä.

Testasin eri tapoja syödä niitä, ja havaitsin, että pitkään kypsyttämällä punikkitatin vatsavaikutukset jäivät pienemmiksi. Lisäksi huomasin, että myös monia muita sieniä pystyn syömään päivittäin noin kourallisen verran ilman vaivoja.”

Ei oireita ukonsienestä

”Kahdeksan vuotta sitten lähdin opiskelemaan eräoppaaksi. Vietimme paljon aikaa Nuuksion kansallispuistossa, ja silloin opin tuntemaan paljon uusia sienilajeja. Niiden joukossa oli muun muassa uusi suosikkisieneni, ukonsieni. Se on maultaan pehmeän pähkinäinen ja mantelinen. Se on myös melko harvinainen sieni, enkä ole koskaan löytänyt sitä niin paljoa, että se olisi aiheuttanut vatsavaivoja.

Sienestys ei ole minulle kuitenkaan pelkästään sienten syömistä. Sienimetsällä koen aina suurta löytämisen iloa. Pidän myös siitä, että sienet pysyvät paikallaan, toisin kuin eläimet. Jos haluan ottaa kiinnostavasta sienestä kuvan, se ei juokse karkuun. Metsässä kiire häviää luonnostaan ja ympärillä huokuu rauhoittava hiljaisuus.”

”Sitkeästi kokeilemalla voi löytää lajeja, joita edelleen pystyy syömään”

”Nykyään asun Pyhtäällä, joka on tunnettu hyvistä sienimaastoistaan. Eräoppaana vedän itse sieniretkiä, ja tunnen paljon sienistä kiinnostuneita ihmisiä. Yllättävän moni valittaa, että sienet aiheuttavat vatsavaivoja. Osalla vaiva on jopa niin paha, että he ovat luopuneet sienien syönnistä kokonaan.

Minusta se on turhaa, sillä yleensä sitkeästi kokeilemalla voi löytää lajeja, joita edelleen pystyy syömään. Minulle sienet ovat parasta gourmet-ruokaa ja terveyspommeja, joista en koskaan halua luopua kokonaan.”

Lue myös: Kaikkia sieniä ei kannata kuivata – miten sienet kannattaa säilöä?

X