Alkoiko Inkan refluksitauti vatsataudista? Närästyksen polte löi kaksin kerroin maahan

Lääkärit epäilevät vatsataudin käynnistäneen Inka Ikosen refluksin. Raskauden ensimmäinen kolmannes pahensi oireita hetkellisesti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Refluksitaudin alkuvaiheessa Inka Ikonen lähes menetti toimintakykynsä, sillä sairauden aiheuttama kipu vaikutti häneen niin kokonaisvaltaisesti. Kuva: Sampo Korhonen

Lääkärit epäilevät vatsataudin käynnistäneen Inka Ikosen refluksin. Raskauden ensimmäinen kolmannes pahensi oireita hetkellisesti.
(Päivitetty: )
Teksti: Paula Koski

Refluksi sai alkunsa vatsataudista? Ensimmäisen kerran refluksitauti alkoi vaivata Inka Ikosta, 31, seitsemän vuotta sitten Kaakkois-Aasiassa, jossa hän oli opiskelijavaihdossa. Sairaus diagnosoitiin vajaa kaksi vuotta myöhemmin, ja alkuvaiheessa sen rajut oireet rajoittivat merkittävästi nuoren naisen elämää.

Viime vuosina Ikosen refluksi on pääosin pysynyt kurissa, vaikka raskauden ensimmäinen kolmannes pahensikin oireita hetkellisesti. Jos refluksitauti pahenee uudelleen, lohduttaa Ikosta tieto siitä, että oireita on mahdollista helpottaa.

Refluksi veti maahan kaksin kerroin

Aloin oireilla Malesiassa vuonna 2013, mutta pistin kaiken raskaan ja tulisen ruoan piikkiin. Oireista pahin oli närästyksen aiheuttama jäätävä polte rintalastassa.

Sain pidettyä oireet kurissa närästykseen tarkoitetuilla käsikauppalääkkeillä. Tilanteeni paheni, kun reissun lopussa Kambodžassa sairastuin ravintolaruoasta saamaani kovaan vatsatautiin.

Paikallinen lääkäri tutki minut sekä antoi lääkettä, mutta se ei auttanut.

Vatsakrampit olivat niin pahoja, että ne painoivat minut kaksin kerroin maahan.”

Vatsalaukun tähystys paljasti ärtyneen ruokatorven

”Suomeen palattuani hakeuduin lääkäriin, jossa ylävatsaoireita alettiin selvittää sulkemalla pois loisten, bakteerien ja keliakian mahdollisuus.

Minulle tehtiin vatsalaukun tähystys, johon suhtauduin kauhunsekaisin tuntein.

Paniikkihäiriöni vuoksi otin rauhoittavaa lääkettä sekä beetasalpaajaa pari tuntia ennen operaatiota, mutta toimenpiteeseen päästessäni lääkkeiden tehosta ei ollut mitään jäljellä.

Paniikki laantui nopeasti. Minulla oli ihana hoitaja, joka rauhoitteli silittämällä poskeani sekä pitämällä kädestäni.

Muoviletkun nieleminen ei ollut kivaa, mutta toimenpide oli silti pelättyä helpompi. Tähystyksessä huomattiin, että ruokatorveni on ärtynyt, ja minulla diagnosoitiin refluksitauti.”

Närästys pahimmillaan iltaisin

”Söin vatsansuojalääkettä useamman vuoden ajan. Se auttoi hyvin, mutta lisäksi minun piti olla tarkka ruokavaliostani. Jätin pois sitrushedelmät, sipulit, hiilihapolliset juomat, suklaan sekä rasvaiset ja mausteiset ruoat. Tavallisen kahvin vaihdoin vatsaystävälliseen.

Valkosipulista luopuminen oli vaikeinta. Minun piti uuttaa valkosipulinkynsiä öljyssä, jotta saisin niiden makua ruokaan.

Refluksi rajoitti elämääni pahimmillaan paljon. Ravintolassa jouduin miettimään tarkasti, mitä voisin tilata. Kyläillessä jouduin lähes ottamaan omat eväät mukaan.

Närästys oli pahimmillaan iltaisin, jolloin jouduin kohottamaan sänkyä, jotta voisin nukkua pystymmässä asennossa.”

Refluksi – tilanne tässä ja nyt

”Refluksi tulee ja menee. Pari vuotta sitten päätin kokeilla lääkityksen purkamista, ja pärjäsin hyvin. Nykyään pystyn melko vapaasti syömään sitrushedelmiä ja muita ruoka-aineita, mutta pitsat, hampurilaiset sekä muut raskaat ja rasvaiset ateriat aiheuttavat edelleen närästystä.

Närästys sekä ruoan takaisinvirtaus tekivät myös alkuraskaudesta kamalan. Ensimmäisen kolmanneksen aikana söin reseptillä saatavaa närästyslääkettä, mutta oireet onneksi loppuivat toiseen kolmannekseen.

Sairastumiseni syy ei ole tiedossa, mutta lääkärit epäilevät Kamboždassa sairastamani vatsataudin käynnistäneen oireet. Myös isoäidilläni on refluksi.

Lääkärin mukaan sairaudessa voi tulla pitkiä oireettomia kausia, joten voi olla, että tilanne huononee myöhemmin.

Minua helpottaa tieto siitä, että oireisiin on olemassa hoitokeino, ja elämäntapahoidolla voin myös itse vaikuttaa oireiden määrään.”

Lue myös: Miten hoitaa närästystä, kun lääkettä ei ole saatavilla?

X