Vatsa ei toimi ja ummetus piinaa – Tiesitkö, että runsas kahvinjuonti voi laiskistaa suolistoa?

Millaisia kuituja pitäisi ruokavaliossa olla? Liittyykö ummetus ikääntymiseen? Näin asiantuntija vastaa kysymyksiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun vatsa ei toimi, kannattaa ensimmäisenä pohtia, onko ruokavaliossa tarpeeksi kuitua ja nestettä.

Millaisia kuituja pitäisi ruokavaliossa olla? Liittyykö ummetus ikääntymiseen? Näin asiantuntija vastaa kysymyksiin.
Teksti:
Hanna Vilo

Vatsa ei toimi ja ummetus piinaa. Mikä hoito tepsii, kun suoli on laiska eikä kakka tule? Näin 10 Tiinan kysymyksiin vastaa gastroenterologian erikoislääkäri Olli-Pekka Koivurova Terveystalosta.

1. Nuorena ei ollut ongelmia, mutta nyt vatsa ei toimi kuin 2–3 kertaa viikossa. Epämukavan ja turvonneen olon lisäksi minulla ei ole muita oireita. Mikä avuksi vaivaan?

Sinun kannattaa lähteä liikkeelle tarkistamalla ruokavaliosi koostumus. Jotta suolisto voi hyvin, ravinnon täytyy sisältää riittävästi kuitua ja nestettä. Lisäksi ruokavaliosta kannattaa karsia yleisesti ummetusta aiheuttavat ruoat ja juomat.

Sinun kannattaa välttää banaania kokonaan ja vähentää juustojen syöntiä ja mustan teen juontia. Lisäksi sinun kannattaa lisätä säännöllistä liikuntaa.

2. Millaisia kuituja minun pitäisi lisätä ruokavaliooni?

Ummetuksen hoidossa on hyvä suosia kuidun lähteitä, joissa kuidun rakenne on suuri. Sellaisia ovat esimerkiksi täysjyväruis, -vehnä, -ohra ja -kaura. Osalla ihmisiä ruis, vehnä ja ohra aiheuttavat kuitenkin turvotusta. Silloin on hyvä suosia kauraa.

Kuitua saa myös monista kasviksista ja hedelmistä. Ummetuksen hoidon kannalta erityisen hyvänä hedelmänä pidetään kiiviä. Se sisältää paljon kuitua, ja sen siemenet nopeuttavat ruoan kulkua suolistossa. Pari kiiviä päivässä on ummetuksen hoidossa hyvä määrä. Myös luumu on hyvä kuidun lähde.

Jos tuntuu, että ruoasta ei saa tarpeeksi kuitua, sitä voi ottaa myös ravintolisänä. Tutkitusti tehokas kuitu ummetuksen hoidossa on psyllium, joka on aasialaisen rohtoratamon siemenistä valmistettu sataprosenttinen luonnontuote. Sitä voi ostaa monista ruokakaupoista ja apteekeista.

Lue myös: Ummetuksen hoito ruokavaliolla – Näillä keinoilla saat vatsan toimimaan

Ummetuksen hoito ruokavaliolla: Jos kasvisten syöminen saa aikaan ilmavaivoja, voi kasvikset ensin kypsentää ja lisätä niitä ruokavalioon vähitellen.  © iStock
Jos kasvisten syöminen saa aikaan ilmavaivoja, voi kasvikset ensin kypsentää ja lisätä niitä ruokavalioon vähitellen.  © iStock

3. Rakastan sienestystä ja marjastusta. Voiko sienissä tai marjoissa olla ummetusta aiheuttavia tekijöitä?

Kotimaiset marjat ovat hyvin kuitupitoisia, ja siksi ne sopivat ummetuksesta kärsiville yleensä oikein hyvin.

Vanha kansa käytti mustikoita joskus vatsan kovettamiseen, mutta nykytutkimuksen mukaan mustikat eivät juurikaan aiheuta ummetusta vaan sopivat hyvin myös ummettajille. Jatka vain marjojen syöntiä.

Sienet sisältävät myös ravintokuituja, mutta voivat joillakuilla ärsyttää vatsaa ja aiheuttaa turvotusta.

Lue myös: Aiheuttavatko sienet ikäviä vatsaoireita? Näin sienihullu Kirsi löysi tavan sisällyttää sienet ruokavalioonsa

Sienihullu Kirsi Kallio
Metsä on Kirsi Kalliolle aarreaitta. Hän toivoo, että syksyn sienisato saadaan korjattua, vaikka ulkomaalaisia poimijoita ei vielä pääsisikään Suomeen. © Kuva: Linda Varoma

4. Voiko runsas kahvin juonti aiheuttaa ummetusta?

Kyllä. Kahvi voi vaikuttaa eri ihmisillä eri tavoin. Aamukahvi saa suolen supistelemaan heti aamulla, mikä ehkäisee ummetusta. Useimmilla ihmisillä kahvi kuitenkin lisää virtsaamistaipumusta, mikä kuivattaa elimistöä. Heillä runsas kahvin juonti voi lisätä ummetusta. Kahvin vaikutusta vaivaan sinun täytyy tarkkailla itse.

5. Liittyykö ummetus jotenkin ikääntymiseen?

Kyllä. Yli 65-vuotiailla ummetus on hyvin yleinen vaiva. Naisista siitä kärsii noin kolmasosa ja miehistä noin neljäsosa. Osalla syynä saattaa olla suolen toimintaa hidastavat sairaudet, kuten neurologiset sairaudet tai kilpirauhassairaudet.

Osalla ummetusta taas aiheut­tavat lääkitykset, kuten opiaatti- ja allergialääkkeet ja jotkut verenpainelääkkeet. Lisäksi joidenkin neurologisten sairauksien ja psyykkisten sairauksien hoidossa käytettävät lääkkeet voivat ummettaa.

Osalla suolen toiminta hidastuu luonnostaan iän myötä. Yli 65-vuotiailla ummetus on yleensä niin sanottua tavallista ummetusta. Silloin suoli toimii harvakseltaan, mutta vaivaan ei liity kipua. Nuorilla ummetus taas liittyy useammin ärtyvän suolen oireyhtymään, joka usein aiheuttaa myös vatsakipua.

Lue myös: Laiska suoli -syndrooman takana suolistobakteerit – Tutkijat: Suolistoflooralla on yhteys lihavuuteen

6. Voiko suolen jotenkin opettaa toimimaan säännöllisemmin?

Ummetuksesta kärsivillä normaalit ulostusrefleksit ovat usein sammuneet. Suolta voi onneksi kouluttaa toimimaan säännöllisesti.

Yleensä suoli toimii luonnostaan aamupalan jälkeen. Siksi aamupalan jälkeen kannattaa mennä pöntölle istumaan, vaikka ei tuntisi isoa hätää. Kun samaa rutiinia jatkaa useamman päivän, vähi­tellen ulostusrefleksi voi ­alkaa jälleen toimia.

7. Ikääntymisen myötä liikkumiseni on jäänyt pariin kävelylenkkiin viikossa. Vaikuttaako liikunnan puute ummetustaipu­mukseen?

Suolisto kaipaa liikuntaa toimiakseen hyvin. Liikkumattomuus lisää selkeästi ummetusta. Liikuntalajilla tai liikunnan kuormittavuudella ei kuitenkaan ole kauheasti väliä. Suoliston kannalta tärkeintä on, että kehoa ylipäänsä liikutetaan. Pelkkä kävelykin käy mainiosti ummetuksen hoitoon, mutta sinun kannattaisi käydä lenkillä nykyistä useammin. Kokeile käydä kävelylenkillä joka päivä.

8. Kannattaako minun kokeilla apteekin apuja?

Apteekissa myydään ummetukseen hoitoon tarkoitettuja erilaisia kuituvalmisteita, kuten psylliumia ja pellavansiemenrouhetta.

Niiden avulla saat omaan ruokavalioosi lisää kuitua, jos tuntuu, että tavallisesta ruoasta sitä on vaikea saada tarpeeksi. Lisäksi apteekissa myydään nestemäisiä laksatiiveja, jotka nopeuttavat suolen tyhjentymistä. Niitä voit tarvittaessa kokeilla parin viikon kuurina.

Vaikean ummetuksen hoitoon lääkäri voi määrätä myös suolen toimintaa säännöllistävää lääkehoitoa, mutta sinun kaltaisesi lievästä ummetuksesta kärsivä ei sitä tarvitse. Todennäköisesti saat avun muuttamalla elämäntapojasi. 

Lue myös: Divertikuliitti eli umpipussitulehdus – Miten suolen oireet osaa tunnistaa? Milloin on syytä lähteä lääkäriin? Lue myös neuvot, joilla ehkäistä tulehdusta

Divertikuliitti: Liikunnan harrastaminen, tupakoimattomuus ja ylipainon välttäminen pienentävät umpipussitulehduksien riskiä.
Liikunnan harrastaminen, tupakoimattomuus ja ylipainon välttäminen pienentävät umpipussitulehduksien riskiä. © iStock

Juttu on julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 10/2023.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X