Divertikuliitti eli umpipussitulehdus – Miten suolen oireet osaa tunnistaa? Milloin on syytä lähteä lääkäriin? Lue myös neuvot, joilla ehkäistä tulehdusta

Suolen umpipussitulehdus eli divertikuliitti on yleinen mutta huonosti tunnettu sairaus. Jos vasemmalla puolella tuntuvaan alavatsakipuun liittyy kuumetta, on syytä lähteä lääkäriin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Liikunnan harrastaminen, tupakoimattomuus ja ylipainon välttäminen pienentävät umpipussitulehduksien riskiä.

Suolen umpipussitulehdus eli divertikuliitti on yleinen mutta huonosti tunnettu sairaus. Jos vasemmalla puolella tuntuvaan alavatsakipuun liittyy kuumetta, on syytä lähteä lääkäriin.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Divertikuliitti eli umpipussitulehdus kehittyy noin neljäsosalle umpipussitaudista kärsiville. Äkillinen umpipussitulehdus ilmenee kipuna alavatsan vasemmalla puolella. Toisinaan umpipussitulehdukseen voi myös liittyä lisäsairauksia.

Miten divertikuliitin oireet tunnistaa? Millaista hoitoa tulehdus vaatii? Näin kysymyksiin vastaa sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Olli-Pekka Koivurova Oulun Terveystalosta.

1. Millainen on divertikuliitti, joka voi ilmetä suolen umpipussitautia sairastavalla?

Suolen umpipussitautia sairastavista ihmisistä noin kahdeksasosa sairastuu jossakin vaiheessa elämäänsä suolen umpipussitulehdukseen eli divertikuliittiin. Se syntyy, kun suoliston pullistuman kaula tulehtuu. Tulehduksen seurauksena suoliston bakteerit alkavat läpäistä suolen seinämän. Se lisää märkäpaiseen muodostumisen ja pullistuman puhkeamisen riskiä.

Useimmilla ihmisillä paksusuolen pullistumat sijaitsevat sigmasuolessa paksusuolen loppuosassa. Siksi suolen umpipussitulehduksen tyypillisin oire on kipu, joka tuntuu vasemmalla alavatsassa. Pullistumia voi kuitenkin olla myös muualla paksusuolessa tai kauttaaltaan koko paksusuolen alueella, ja siksi kipua voi tuntua muuallakin.

Tulehdukseen voi liittyä myös muita oireita, kuten kuumetta, vatsan turvotusta, ummetusta, ripulia, pahoinvointia ja ruokahaluttomuutta. Lisäksi tulehduksen seurauksena elimistön tulehdusarvot yleensä nousevat.

2. Miten suolen umpipussitauti ja ärtyvän suolen oireyhtymä eroavat oireiltaan?

Suolen umpipussitauti ja ärtyvän suolen oireyhtymä voivat aiheuttaa hyvin samanlaisia oireita, kuten vatsakipua, turvotusta ja ilmavaivoja. Kummassakin tapauksessa oireet myös helpottavat usein ulostamisen jälkeen. Ilman tarkempaa tutkimusta voi olla haastavaa tietää, kummasta on kyse. Lisäksi on mahdollista, että ihmisellä on samaan aikaan molemmat vaivat.

Suolen umpipussitauti liittyy useimmiten normaaliin vanhenemiseen. Iän myötä paksusuolen seinämään saattaa syntyä pullistumia eli divertikkeleitä. Yli 30-vuotiailla niitä on noin 20 prosentilla, mutta yli 60-vuotiailla niitä on jo noin 60 prosentilla. Ikääntymisen myötä niitä tulee vieläkin useammalle. Yleensä pullistumat eivät ole yksittäisiä, vaan niitä on suolen seinämässä monta. Silloin kyseessä on suolen umpipussitauti eli divertikuloosi.

Pullistumat syntyvät vähitellen vuosien aikana. Kun paksusuoleen tulee suolen supistelun seurauksena painetta, limakalvokerros saattaa heikoista kohdista pullistua lihaskerroksen läpi. Silloin suolen seinämään muodostuu pieni pullistuma.

Käytännössä suolen umpipussitauti kuitenkin oireilee vain pienellä osalla ihmisiä. Suurin osa ihmisistä on koko elämänsä ajan pullistumista täysin tietämättömiä, koska ne eivät aiheuta heille koskaan minkäänlaista vaivaa.

Lue myös: Vatsa turpoaa, ilmavaivat kiusaavat – mistä voi olla kyse? Lue asiantuntijan keinot ärtyvän suolen hoitoon

© 123RF © 123RF

3. Voiko divertikuliitti parantua kotihoidolla?

Jos yleisvointi on hyvä ja alavatsakivut tuntuvat lieviltä eikä niihin liity kuumetta, lääkäriin ei tarvitse lähteä heti. Suuri osa suolen umpipussitulehduksista on lieviä, ja ne voivat mennä itsestään ohi ilman antibiootteja.

Kotona kannattaa huolehtia hyvästä omahoidosta eli juoda riittävästi nestettä, levätä hyvin sekä syödä terveellistä ja kuitupitoista ruokaa, joka auttaa suolta toimimaan säännöllisesti.

Lue myös: Kuitu tekee hyvää vatsallesi – Helli suolistosi hyviä bakteereja ja huolehdi riittävästä kuidun saannista

4. Millaiset suolen tai muut oireet kertovat siitä, että on syytä lähteä lääkäriin?

Jos alavatsakipu on voimakasta, yleiskunto heikkenee tai on kuumetta, lääkäriin kannattaa lähteä vielä samana päivänä. Jos alavatsakipu häiritsee yöaikaan niin, ettei saa nukutuksi, mutta siihen ei liity kuumetta, lääkäriin kannattaa hakeutua 1–3 päivän aikana.

Sairaalassa tutkitaan muun muassa tulehdusarvot ja joillekuille voidaan tehdä myös kuvantamistutkimuksia. Jos tulehdusarvot ovat selvästi koholla, lääkäri määrää joko suun kautta otettavaa tai suonensisäistä antibioottia. Vaikeissa tapauksissa potilas voi joutua vuodeosastolle tai jopa leikkaukseen.

Lue myös: Ylävatsakipu ilmenee monin tavoin – Mistä ylävatsan eri puolilla tuntuva kipu voi johtua? Näin erikoislääkäri vastaa ja ohjeistaa toimimaan

5. Mitä umpipussitulehduksesta voi seurata?

Useimmiten umpipussitulehduksista ei seuraa mitään kovin vakavaa. Joskus siihen voi kuitenkin liittyä lisäsairauksia, kuten suolitukos, märkäpaise, suolen puhkeama tai suolistoverenvuotoa. Ne kaikki vaativat yleensä sairaalahoitoa.

Jos umpipussi puhkeaa, tulehdus voi alkaa levitä vatsaonteloon. Silloin se saattaa aiheuttaa vatsakalvontulehduksen, joka usein vaatii leikkaushoitoa. Hoitamattomana vatsakalvontulehdus voi olla jopa hengenvaarallinen.

6. Miten paksusuolen umpipussit yleensä löytyvät?

Yleensä umpipussit havaitaan paksusuolen tähystyksen, vatsan tietokonekerroskuvauksen tai vatsan magneettikuvauksen yhteydessä. Aina tiedolla ei ole suurta merkitystä, sillä umpipussit ovat hyvin yleisiä ja suurin osa niistä on oireettomia. Löydöstä ei siis tarvitse säikähtää.

7. Voivatko suolen umpipussit kadota itsestään?

Eivät. Umpipussit ovat pysyviä rakenteellisia muutoksia, jotka eivät häviä esimerkiksi muuttamalla elintapoja. Ne joko pysyvät ennallaan tai lisääntyvät iän myötä. Yleensä niillä on tapana lisääntyä.

Lue myös: Mikä ihme suomalaisten suolistoa oikein vaivaa? Listasimme 7 syytä suolisto-ongelmiin – näin IBD-sairauksia, keliakiaa, suolistosyöpää ja ärtyvän suolen oireyhtymää hoidetaan

Yksi ainoa antibioottikuuri voi sekoittaa normaalin bakteerikannan jopa kahdeksi vuodeksi.
Yksi ainoa antibioottikuuri voi sekoittaa normaalin bakteerikannan jopa kahdeksi vuodeksi. © istockphoto © istockphoto

8. Onko suolen divertikuliitti ehkäistävissä?

Umpipussien syntyä voi yrittää ehkäistä perusterveellisillä elämäntavoilla ja ehkäisemällä ummetusta. Suolisto tarvitsee erilaisia kasvikuituja toimiakseen säännöllisesti.

Siksi ruokavalioon kannattaa sisällyttää erilaisia täysjyväviljoja, kasviksia, kotimaisia marjoja, pähkinöitä ja siemeniä. Jos ruokavalio sisältää liian vähän kuitua, seurauksena saattaa olla ummetusta, joka lisää riskiä saada umpipusseja. On myös hyvä välttää runsasta punaisen lihan ja rasvan syöntiä.

Lisäksi kannattaa pyrkiä liikkumaan säännöllisesti, pitämään paino hallinnassa ja välttämään tupakointia. Terveetkään elämäntavat eivät kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että pullistumia ei syntyisi. Ne vain vähentävät riskiä saada umpipusseja.

9. Voiko umpipussi­tulehdus uusiutua?

Kyllä. Jo sairastettu umpipussitulehdus lisää riskiä saada sama sairaus uudelleen. Siksi sairastumisen jälkeen elämäntapoja kannattaa muuttaa terveellisemmiksi. Lisäksi moniin vakaviin sairauksiin liittyvä puolustusmekanismin heikentyminen lisää riskiä saada umpipussitulehdus.

10. Miten statiinit ja D-vitamiini liittyvät riskiin sairastua suolen umpipussitulehdukseen?

Kolesterolilääke statiineilla raportoidaan usein haitallisia sivuvaikutuksia, mutta niillä on myös hyvä sivuvaikutus: niiden käyttö nimittäin vähentää riskiä saada suolen umpipussitulehdus eli divertikuliitti.

Tutkitusti tiedetään, että statiinit ehkäisevät umpipussien tulehtumista. Korkea D-vitamiiniarvo taas vähentää riskiä joutua umpipussitulehduksen takia sairaalaan.

Lue myös: Statiinit eivät ole ainoa kolesterolilääke – Mitä vaihtoehtoja on tarjolla, kun kolesteroli on koholla?

Statiinit ovat yleisin kohonnutta kolesterolia alentava lääkehoito. Tutkimusnäyttö niiden terveyttä edistävistä vaikutuksista on mittava ja parempi kuin muilla lääkkeillä.
Statiinit ovat yleisin kohonnutta kolesterolia alentava lääkehoito. Tutkimusnäyttö niiden terveyttä edistävistä vaikutuksista on mittava ja parempi kuin muilla lääkkeillä. © istockphoto © istockphoto
X