Ylävatsakipu ilmenee monin tavoin – Mistä ylävatsan eri puolilla tuntuva kipu voi johtua? Näin erikoislääkäri vastaa ja ohjeistaa toimimaan

Ylävatsakipu voi johtua monista eri syistä, joita hoidetaan eri tavoilla. Jatkuva kipu kannattaa aina tutkituttaa lääkärillä. Äkillisestä ja voimakkaasta kivusta tulee heti ottaa yhteyttä päivystykseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tavallisin ylävatsakipu tuntuu keskellä ja usein ruokailun jälkeen.

Ylävatsakipu voi johtua monista eri syistä, joita hoidetaan eri tavoilla. Jatkuva kipu kannattaa aina tutkituttaa lääkärillä. Äkillisestä ja voimakkaasta kivusta tulee heti ottaa yhteyttä päivystykseen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Annika Haavisto-Kurki

Ylävatsakipu voi olla polttava, aaltomainen, pistävä tai puristava tunne ylävatsan eri puolilla. Mistä ylävatsan kipu johtuu? Mistä ruokailun jälkeen alkavat oireet kertovat?

Entä millaiset ylävatsavaivat on syytä lääkärin tutkia? Näin vastaa 12 kysymykseen oireista ja hoidosta yleislääketieteen erikoislääkäri Eino Ahtola Mehiläisestä.

1. Mistä ylävatsakipu yleensä johtuu?

Useimmiten ylävatsakipu ja ylävatsavaivat johtuvat vaarattomista, toiminnallisista syistä, jolloin selkeää elimellistä sairautta oireelle ei löydy. Elimellisistä syistä yleisin ylävatsakivun aiheuttaja on refluksitauti. Refluksitaudissa mahalaukun sisältöä nousee takaisin ruokatorveen, jossa se aiheuttaa polttelevaa tunnetta.

Ruoka-aineallergioista laktoosi-intoleranssi ja keliakia voivat aiheuttaa oireita ylävatsaan. IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä on melko yleinen aiheuttaja, sekä mahahaava. Ja toki myös tavallinen vatsatauti, eli gastroenteriitti.

Jotkut lääkeaineet voivat aiheuttaa ylävatsakipua. Tavalliset tulehduskipulääkkeet esimerkiksi voivat aiheuttaa mahahaavan. Lisäksi antibiootit, SSRI-mielialalääkkeet, metformiini, joka on yleinen diabeteslääke ja bisfosfonaatit, joita käytetään osteoporoosin hoidossa.

Joskus ilmenee tukirankaperäisiä kipuja, kuten lihasjumeja tai kyljen vammoja, jotka voivat tuntua ylävatsan seudulla.

Myös keuhkokuume voi joskus säteillä ylävatsalle, erityisesti lapsilla. Tällöin kipuun liittyy yleensä myös kuumeilua ja infektio-oireita.

2. Mistä voi johtua ylävatsakipu keskellä?

Yleensä ylävatsakipu koetaan nimenomaan keskellä. Kipu voi tuntua myös vyömäisenä koko vatsalla ja säteillä selkään. Esimerkiksi haimatulehdus voi tuntua puristavana ja vyömäisenä, voimakkaana kipuna.

3. Mistä kertoo ylävatsakipu oikealla tai vasemmalla?

Oikealle voi säteillä esimerkiksi sappikivistä tai sappirakkotulehduksesta johtuva kipu.

Vasemmalle säteilevään kipuun ei ole niin selkeää aiheuttajaa, mutta mikäli sitä ei esiinny missään muualla, se voi olla esimerkiksi lihasperäistä kipua.

Lue myös: Ovatko sappikivet syy äkilliseen vatsakipuun? 12 kysymystä kivuliaan sappikivitaudin oireista ja hoidosta

4. Mistä ylävatsan turvotus kertoo?

Turvotus liittyy kaasun muodostumiseen tai mahalaukun täyttymiseen, ja se tuntuu usein ruokailun jälkeen. Turvotus on tyypillistä toiminnallisissa ylävatsavaivoissa, refluksitaudissa ja ärtyvän suolen oireyhtymässä.

Lue myös: Vatsan turvotus – Mistä se johtuu? Miten turvotuksesta pääsee eroon? Näin lääkäri vastaa 10 kysymykseen

vatsan turvotus

Vatsan turvotus voi johtua ruokavaliosta, mutta turvotusta voi aiheuttaa myös muut tekijät. © iStock

5. Miksi ylävatsakipu alkaa ruokailun jälkeen?

Ruokaillessa mahalaukkuun tulee täytettä. Refluksitaudissa täyte lähtee kulkemaan takaisin ruokatorvea kohti ja alkaa oireilemaan.

Tietyt ruoka-aineet pahentavat oireita: esimerkiksi sitrushedelmät, rasvainen tai käristetty ruoka, kahvi, kaakao ja suklaa. Lisäksi voimakkaasti maustetut, tuliset ja happamat ruoat sekä kuplivat virvoitusjuomat voivat aiheuttaa kipua ylävatsaan.

6. Mikä on närästyksen ja refluksin ero?

Närästys on oire, jossa esiintyy polttelevaa tai epämiellyttävää tunnetta ylävatsalla. Närästys voi aiheutua erilaisista syistä.

Refluksi on ilmiö, jossa mahalaukun sisältöä valuu takaisin ruokatorveen. Refluksitauti on sairaus, joka aiheuttaa närästystä, mutta kaikki närästys ei ole refluksitautia.

7. Mikä avuksi, jos ylävatsakipu aiheuttaa jopa pahoinvointia?

Riippuu toki kivun syystä. Jos pahoinvointia tulee usein ruokailun yhteydessä, niin kannattaa välttää oireita pahentavia ruoka-aineita ja syödä pieniä annoksia kerrallaan.

Jos syy liittyy refluksitautiin, happosalpaajalääkitys lievittää pahoinvointioiretta.

8. Kun ylävatsakipu ilmenee yöllä, mitä voi olla oireilun taustalla?

Makuuasennossa mahalaukun sisältö lähtee helpommin valumaan kohti ruokatorvea ja tämä pahentaa refluksioireita.

Sängyn päädyn nostaminen esimerkiksi 15–30 senttimetriä normaalia korkeammalle saattaa auttaa. Vasemmalla kyljellä nukkumisen on myös huomattu vähentävän oireita yöllä.

9. Mihin äkillinen ja voimakas ylävatsakipu voi liittyä?

Yhtäkkiä alkavaa ja voimakasta ylävatsakipua saattavat aiheuttaa esimerkiksi mahalaukun haava, haimatulehdus ja sappikivitauti.

Sappikivitauti voi aiheuttaa voimakkaan, äkillisen kivun, joka saattaa helpottaa kipukohtausten välissä.

Selkään asti säteilevä tai vyömäisesti ympäri vatsaa puristava, voimakas kipu voi viitata haima- tai sappirakkotulehdukseen. Joskus voi olla kyse jopa aorttarepeämästä.

Sydänperäinenkin oire voi joskus tuntua äkillisenä ylävatsakipuna. Etenkin, jos kipuun liittyy hengenahdistusta ja se pahenee rasituksessa.

Äkillisessä ja voimakkaassa kivussa on aina syytä ottaa kiireellisesti yhteyttä sairaalan päivystykseen.

Lue myös: Miten sappikivikohtauksen oireet voi erottaa sydänkohtauksesta? Näin vastaa erikoislääkäri

10. Millaisesta ylävatsakivusta pitää huolestua ja hakeutua lääkäriin? Milloin taas kipua voi lääkitä itse?

Äkillisestä ja kovasta kivusta kannattaa aina huolestua ja hakeutua heti hoitoon. Jos ylävatsakipu ilmaantuu ensimmäistä kertaa yli 55-vuotiaana, kyseessä voi olla jotain huolestuttavaa, joka on syytä tutkia tarkemmin.

Jos vatsakipuun liittyy nielemiskipua tai tahatonta laihtumista, se on huolestuttava merkki. Samoin toistuva oksentelu ja pahoinvointi (silloin, kun kyseessä ei ole vatsatauti).

Jos ilmenee anemiaa, verenvuotoa ulosteessa tai oksennuksessa, tai pikimustia ulosteita, ne ovat usein merkki ruuansulatuskanavan vuodosta. Lääkäriin tulee hakeutua myös, jos tuntee poikkeavia imusolmukkeita ylävatsalla.

Jos taas ylävatsaoire on ennestään tuttu ja ilmenee satunnaisesti, niin sitä voi helpottaa apteekista saatavilla happosalpaajilla, eli PPI-lääkkeillä. Niitäkään ei kuitenkaan suositella pitkäaikaiseen jatkuvaan käyttöön ilman lääkärin tutkimusta.

Lue myös: Alkoiko Inkan refluksitauti vatsataudista? Närästyksen polte löi kaksin kerroin maahan

11. Miten ylävatsavaivat tutkitaan?

Haastattelemalla potilasta lääkäri saa usein käsityksen siitä mihin vaiva liittyy ja kuinka sitä lähdetään hoitamaan. Tutkimuksessa tyypillisesti tunnustellaan vatsaa, otetaan verikokeita ja tehdään lisätutkimuksia vaivasta riippuen, etsien esimerkiksi keliakiaa tai helikobakteeria.

Tarkempaan tutkimukseen edetään, jos epäillään, että mahalaukussa voi olla verenvuotoa tai kasvaimia, tai ellei lääkitys lievitä oireita. Silloin tehdään mahalaukun tähystys, eli gastroskopia. Ultraäänellä saatetaan tutkia esimerkiksi sappikiviä.

Äkillinen akuutti tilanne tutkitaan usein tietokonekerroskuvauksella sairaalan päivystyksessä.

12. Mikä merkitys on elämäntavoilla, kun ylävatsavaivat kiusaavat? Millaisia muutoksia elämäntapoihin olisi syytä harkita?

Refluksitautiin auttaa elämäntapojen muutos ja happosalpaajalääkitys tarvittaessa, lääkärin kanssa neuvoteltuna.

Elämäntapamuutoksia ovat esimerkiksi liikunnan lisääminen, tupakoinnin lopettaminen ja alkoholin käytön vähentäminen. Ylipaino altistaa vatsavaivoille, joten painon pudotus saattaa usein auttaa. Stressaavien asioiden vähentäminen elämästä voi olla tarpeen.

Oireita voi välttää, jos syö pienempiä ruoka-annoksia useammin ja karsii ruokavaliosta pois vatsaa ärsyttävät ruoka-aineet.

Jos oireiden aiheuttaja on keliakia tai laktoosi-intoleranssi, ruokavalion muuttaminen on välttämätöntä.

Lue myös: Näin dyspepsia, refluksitauti, ruokatorvitulehdus, Barrettin ruokatorvi ja akalasia oireilevat – Mistä oireet johtuvat? Lue neuvot omahoitoon

Närästys on tavallinen ja melko harmiton vaiva, mutta voi pahentuessaan kieliä sairaudesta.

Närästys on tavallinen ja melko harmiton vaiva, mutta voi pahentuessaan kieliä sairaudesta. © istock

X