Rinnassa polttaa – Onko oireilun syynä närästys vai sydänvaiva? Näin erikoislääkäri vastaa 10 kysymykseen

Närästys on yleinen, elämänlaatua nakertava vaiva, jota voi helpottaa välttämällä ylipainoa ja stressiä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Polttaako rinnassa? Närästys tuntuu yleensä keskellä rintaa juuri polttavana ja puristavana tunteena.

Närästys on yleinen, elämänlaatua nakertava vaiva, jota voi helpottaa välttämällä ylipainoa ja stressiä.
(Päivitetty: )
Teksti: Laura Savolainen

Rinnassa polttaa ja puristaa, mistä rintakipu voi johtua? Närästys ilmenee usein syömisen jälkeen ja närästyskipu kestää pidempään kuin sydämestä johtuva kipu.

Kysyimme 10 kysymystä rinnan polttelusta ja närästyksestä. Näin vastaa sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Heli Eronen, Kanta-Hämeen keskussairaalasta.

1. Rinnassa polttaa, mikä saa aikaan närästyksen?

Närästyksessä rintakehän alueella voi tuntua hyvinkin voimakas kipu tai polte, joka johtuu siitä, että vatsalaukun hapanta sisältöä kulkeutuu ruokatorveen.

Ruokatorven alasulkijan pitäisi pitää hapot vatsalaukun puolella ja aueta vain nielaistessa, mutta syystä tai toisesta alasulkija voi olla löysä, jolloin hapanta mahanestettä pääsee tavanomaista enemmän ruokatorven puolelle.

Polte johtuu siitä, että ruokatorven limakalvoa ja herkkiä aistisoluja ei ole suunniteltu kestämään pitkäaikaista hapon aiheuttamaa ärsytystä.

Lue myös: Närästystä ja kiusallisia vatsavaivoja? Erikoislääkäri kertoo, onko oireisiin syynä liikahappoisuus vai sittenkin hapoton maha

2. Mistä tietää, että ­rintakipu on närästystä eikä esimerkiksi sydänvaiva?

Närästys on yleinen oire. Suurin osa tietää, miltä närästys tuntuu. Suomessa närästys on yleisin ei-sydänperäisen rintakivun syy.

Närästyksen tunnistaa siitä, että vaiva usein pahenee selinmakuulla ja ruokailun jälkeen, ei niinkään rasituksessa. Sydänperäinen kipu taas tavanomaisesti pahenee rasituksessa. Toisaalta sydäninfarkti voi tulla myös keskellä yötä levossa.

Voimakkaassa rintakivussa on aina ensin poissuljettava sydänperäiset syyt.

Lue myös: Hiljainen eteisvärinä, oireeton infarkti – Miksi sydänkohtaus yllättää terveeksi luullun?

3. Milloin närästyksen­ taustalla on refluksitauti?

Närästys on refluksitaudin yleisin oire. Toiseksi yleisin oire on regurgitaatio eli käänteisvirtaus, jolla tarkoitetaan mahan sisällön nousua kurkkuun tai suuhun ilman pahoinvointia ja oksentelua.

Refluksitaudin diagnosoiminen on usein helppoa. Alle 55-vuotiailla suositellaan PPI-lääkettä hoitokokeiluna, ja jos se auttaa, on kyse todennäköisesti refluksista.

Jos yli 55-vuotiaalle tulee uutena oireena närästys tai sen lisäksi on hälyttäviä yleisoireita, kuten nielemisvaikeutta, verisiä oksennuksia tai verisiä ulosteita, tahatonta laihtumista tai jos kipu säteilee selkään, suositellaan lisätutkimuksia.

Yleensä ensisijaisena tutkimuksena tehdään vatsan tähystys eli gastroskopia. Siinä saatetaan nähdä hapon aiheuttamia vaurioita ruokatorvessa tai nähdään refluksille altistavia tekijöitä, kuten palleatyrä, joka todetaan jopa 70 prosentilla refluksipotilaista.

Jos gastroskopiassa ei havaita selkeää syytä oireilulle, voidaan tehdä pH:n rekisteröinti. Siinä seurataan vuorokauden ajan kuinka paljon happoa päätyy ruokatorveen.

Jos gastroskopia ja ruokatorven pH-rekisteröinti ovat normaalit, saattaa kyseessä olla toiminnallinen vaiva. Silloin taustalla on ruokatorven eräänlainen herkistyminen normaalille hapon takaisinvirtaukselle. On myös olemassa niin kutsuttua hapotonta refluksia, jolloin oiretta aiheut­tavat haima- ja suolinesteiden sekä sappinesteen takaisinvirtaus.

Lue myös: Laulaja Jarkko Ahola kamppailee refluksitaudin kanssa: ”Pelkään, että joudun vielä leikkaushoitoon”

4. Miksi ylipaino voi aiheut­taa närästystä?

On tutkittu, että monet ruoansulatuselimistön oireet ovat yleisempiä potilailla, joilla on ylipainoa.

Keskivartalolihavuus lisää mekaanista painetta vatsaontelossa. Vatsalaukussa rasvan kertymisen aiheuttama paine voi saada aikaan vatsahapon nousun ylöspäin niin, että ruokatorven alasulkija alkaa fuskata, happoa pääsee ruokatorveen ja seurauksena on närästys.

Painonpudotus lievittää merkittävästi närästysoireilua. Jo 5-10 prosentin pudotus tuo todennäköisesti helpotusta, mutta kaikkein paras olisi päästä normaalipainoon.

Lue myös: Johannan, 30, elämänhalu oli hukassa – Näin paino putosi yli 50 kiloa ja ilo palasi arkeen energian kera: ”En kieltänyt itseltäni kokonaan mitään”

5. Voiko närästys tehdä tuhojaan ruokatorvessa?

Kaikki närästys ei vaurioita ruokatorvea, vaikka rinnassa polttelisi. Erosiivisesta refluksitaudista puhutaan, kun ruokatorven limakalvolle syntyy tulehdusta, joka saa aikaan eriasteisia vaurioita ruokatorven limakalvolle.

Pitkäkestoinen tulehdus aiheuttaa arpikudosta ja saattaa lisätä riskiä ruokatorven ahtaumille. Ruoka jää tällöin ruokatorveen jumiin ja aiheuttaa nielemisvaikeuksia.

Erosiiviseen ruokatorven tulehdukseen liittyvät haavat saattavat myös aiheuttaa verenvuotoa ja sitä kautta johtaa anemiaan.

Jos tulehdus pääsee jylläämään ruokatorvessa pitkään, voi ruokatorven alaosan erilaistunut limakalvo korvautua sille epätyypillisellä suolityyppisellä kudoksella. Tämä barretiksi kutsuttu muutos on refluksitaudin merkittävin komplikaatio, johon liittyy kohonnut ruokatorven syövän riski. Suomessa ruokatorven syöpä on kuitenkin harvinainen.

Ruokatorven syövän yleisin oire on nielemisvaikeus.

Barret on tavanomaisesti sattumalöydös ylävatsavaivojen vuoksi tehdyssä gastroskopiassa. Tämä johtunee siitä, että limakalvomuutos lisää kykyä sietää hapon aiheuttamaa ärsytystä ilman kipua.

Refluksitaudin komplikaatiot näkyvät yleensä hyvin gastroskopiassa.

6. Mitä muuta närästyksestä ja refluksista voi seurata?

Refluksi saattaa aiheuttaa kiillevaurioita hampaisiin, äänen käheyttä, kroonista kurkkukipua ja yskää sekä pahentaa astmaoireita.

Erityisesti toistuva ja yöaikainen närästys saattaa heikentää elämänlaatua ja aiheuttaa jopa työkyvyttömyyttä.

Moni saa hyvän vasteen lääkehoidosta. Niillä, jotka eivät hyödy tai jostain syystä siedä lääkehoitoa, voidaan harkita myös leikkaushoitoa.

Kirurginen hoito onnistuu usein korjaamaan ruokatorven alasulkijan lepopainetta ja vähentämään mahalaukun sisällön nousua ruokatorveen.

7. Mistä tietää, mitä lääkettä närästykseen kannattaa ottaa?

Apteekista saa ilman reseptiä närästykseen erilaisia itsehoitovalmisteita.

Antasidit neutraloivat suolahappoja eli vähentävät vatsahappojen happamuutta lyhytvaikutteisesti. Alumiinia sisältäviä antasideja ei suositella munuaisten vajaatoimintaa sairastaville.

Sukralfaatit muodostavat mahan limakalvolle suojaavan kalvon. Sekä antasidit että sukralfaatit saattavat vaikuttaa muiden lääkkeiden imeytymiseen.

Histamiini-reseptorisalpaajat vaikuttavat solutasolla vähentämällä mahahapon ja pepsiinientsyymin erittymistä.

Lääkärit monesti suosivat hoitokokeilua protonipumpun estäjällä (PPI), joka vähentää tehokkaasti hapon muodostumista. Lääkettä käytetään tavanomaisesti 2–8 viikon kuureina. Pidempään käytettynä lääke voi johtaa happoja tuottavien solujen lisääntymiseen, jolloin närästys pahenee voimakkaasti, kun lääkkeen lopettaa. PPI:n pitkäaikainen käyttö tulisikin lopettaa asteittain.

Lue myös: Alkoiko Inkan refluksitauti vatsataudista? Närästyksen polte löi kaksin kerroin maahan

8. Mitkä ruoat ja juomat­ pahentavat närästystä?

Rasvainen ja käristetty ruoka ovat tunnetuimpia närästyksen aiheuttajia.

Myös suklaa, kahvi, happamat ja hiilihapolliset juomat, sitrushedelmät, tomaatti, sipuli, paprika ja jotkin mausteet närästävät. Joillakin myös kuorimattoman kurkun syöminen pahentaa närästystä.

Alkoholi saattaa närästyksen lisäksi pahentaa muitakin suolisto-oireita.

Osa lääkkeistäkin voi aiheut­taa närästyksen pahenemista. Esimerkiksi nitrot ja kalkkisalpaajat saattavat heikentää ruokatorven alasulkijan supistumista.

9. Miten voi koti­konstein lievittää akuuttia närästystä?

Juomalla lasin maitoa, piimää tai vettä on mahdollista hetkellisesti helpottaa lieväasteista närästystä. Maito neutraloi vatsalaukun ph-tasoja ja laimentaa hapanta mahanestettä. Kannattaa myös välttää ylensyöntiä ja suosia pieniä annoksia tiheämmin.

Ennen nukkumaanmenoa kannattaa nostaa hieman sängynpäätyä, jotta vatsahapot eivät pääse niin helposti kulkeutumaan ruokatorveen.

Kannattaa huomioida, että esimerkiksi vyötäröltä kireät housut voivat tehdä oireista tukalammat, sillä ne lisäävät vatsan alueelle kohdistuvaa painetta.

Tupakointi kannattaa lopettaa, sillä se selvästi pahentaa närästystä.

10. Miksi stressi korventaa ylävatsaa?

Monesti närästys oireena voimistuu jos elämäntilanne on vaikea ja ihminen on stressaantunut.

Keskushermoston ja suoliston välillä on tiivis yhteys. Siksi stressi saattaa aiheuttaa monenlaisia ruoansulatuskanavan oireita vaikuttamalla muun muassa suoliston läpäisevyyteen, liikkuvuuteen ja välittäjäaineiden erittymiseen.

Yleisesti ajatellaan, että stressi herkistää ruokatorven tuntohermoja ja voimistaa kivun tunnetta, jolloin normaalikin ruokatorven happamuus saatetaan aistia voimakkaana närästyksenä.

Jos stressi pitkittyy, on kiinnitettävä huomiota stressinhallintaan. Ennen lyhytkestoista stressipiikkiä, kuten työhaastattelua tai jännittävää esiintymistä, voi ottaa lyhytvaikutteisen närästyslääkkeen, jos huolettaa, että polte yllättää kriittisellä hetkellä.

Lue myös: Närästää ja ylävatsaa polttaa – Mistä oireet johtuvat? Lue neuvot omahoitoon

Lue myös: Rauhoita stressivatsan oireet – Nämä 12 neuvoa auttaa pitämään toiminnalliset vatsavaivat kurissa

X