Refluksitauti oireilee ikävästi – Kenelle leikkaushoito sopii ja parantaako se taudin varmasti?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
refluksitauti
Refluksitauti oireilee tavallisesti närästyksenä ja karvaan mahansisällön nousuna suuhun. © istock
Satunnaiset närästysoireet eivät tarkoita refluksitautia. Tauti on kyseessä, jos vaikeita oireita on vähintään kerran viikossa tai jos lievempiä vaivoja on vähintään kaksi kertaa viikossa.

”Minulla on hankala refluksitauti, jonka hoidoksi on ehdotettu leikkausta. Millaisia riskejä siihen liittyy ja parantaako se taudin varmasti?”

Refluksitauti on yksi yleisimmistä maha-suolikanavan pitkäaikaissairauksista. Sitä hoidetaan aina ensisijaisesti lääkkeillä. Tietyillä potilailla päädytään leikkaushoitoon, jolla pyritään parantamaan ­potilaan elämänlaatua.

Leikkaushoito sopii parhaiten potilaille, jotka saavat hyvän hoitovasteen PPI-lääkkeestä, vaikka eivät tule täysin oireettomiksi, tai joilla on regurgitaatio-oiretta eli mahan sisällön käänteisvirtausta.

Refluksitauti paranee valta osalla leikkauspotilailla

Leikkaus tehdään nykyään pääsääntöisesti laparoskooppisesti Nissenin fundoplikaationa. Siihen liittyvät vakavat komplikaatiot ovat harvinaisia ja leikkauksesta toipuminen ­tapahtuu yleensä ­nopeasti. Leikkauksen jälkeen voi esiintyä nielemistuntemuksia joidenkin viikkojen ajan.

Yleisimmät vaivat toimenpiteen jälkeen ovat lisääntyneet ilmavaivat ja vatsan turvottelu. Myös röyhtäily ja oksentaminen voivat vaikeutua. Yli 10 vuoden seurannassa suurin osa leikkauspotilaista on oireettomia.

Suosittelen keskustelua vastaanotolla näitä leikkauksia tekevän lääkärin eli gastrokirurgin kanssa.

Asiantuntijana Gastroenterologian ja geriatrian erikoislääkäri Kimmo Salminen.

Juttu julkaistu ensi kerran Kotilääkärin numerossa 9/21.

Lue myös: Alkoiko Inkan refluksitauti vatsataudista? Närästyksen polte löi kaksin kerroin maahan

Lue myös: Refluksitaudin ikävät oireet ja ruokatorven tulehdus – Näin Susanna Venhovaara sai kovat kivut kuriin ruokavaliolla

Susanna Venhovaara ja Refluksitauti

Muusikko Susanna Venhovaara löysi avun ruokavaliosta ja refluksitauti rauhottui. © Jari Härkönen

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X