Johannan, 30, elämänhalu oli hukassa – Näin paino putosi yli 50 kiloa ja ilo palasi arkeen energian kera: ”En kieltänyt itseltäni kokonaan mitään”

Kaksostyttöjen äiti, 30-vuotias Johanna Lavén laihtui ensin hieman vahingossa, mutta päätti sen jälkeen päästä eroon kymmenistä ylimääräisistä kiloista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Johanna Lavén ei enää halua palata siihen, missä oli ennen elämäntaparemonttia. Se vaatii tarkkuutta, mutta sallii välillä herkuttelun.

Kaksostyttöjen äiti, 30-vuotias Johanna Lavén laihtui ensin hieman vahingossa, mutta päätti sen jälkeen päästä eroon kymmenistä ylimääräisistä kiloista.
Teksti: Mari Mäkinen

Johanna Lavén luuli, että tarvitsee arjesta selvitäkseen sokerisia herkkuja. Kun napostelu loppui, tilalle tuli energiaa ja elämänhalua – ja paino tippui yli 50 kiloa.

”Lasten synnyttyä painon 125 kiloa”

”Olen aina ollut pyöreähkö, ja paino nousee helposti. Niin kävi taas, kun odotin nyt 3-vuotiaita kaksostyttöjäni. Lihoin 45 kiloa, ja painoin lasten synnyttyä 125 kiloa. Olo oli ahdistava, tunkkainen ja tuntui, että kehossani ei ole energiaa.

En mielestäni syönyt ylenpalttisen paljon, mutta olen aina ollut sokerihiiri. Napostelin pitkin päivää estääkseni pahaa oloa.

Joulukuussa 2019 päätimme lasteni isän kanssa erota. Asuimme vielä puoli vuotta yhdessä. Stressaavana aikana paino putosi kymmenen kiloa. Se motivoi, ja aloin tehdä töitä laihtumisen eteen. Olin voinut huonosti myös henkisesti. Kun muutimme erilleen ja pääsin rakentamaan elämääni uudelleen, vointi parani.”

Säännöllinen ateriarytmi sai painon putoamaan

”Pääsin opiskelemaan lähihoitajaksi. Samalla jatkuva napostelu jäi, kun en ollut koko ajan kotona. Minulle tuli säännöllinen ateriarytmi.

Aamupalaa en ole syönyt koskaan, pelkkä kahvi riittää. Lounaan lisäksi syön välipalan, iltasella kevyen päivällisen ja iltapalaa, jos nälkä on kova. Syön normaalia kotiruokaa ja salaatteja.

Jätin herkut huomattavasti vähemmälle. Melko nopeasti sokeria ei tehnyt enää edes mieli. Olin aiemmin selittänyt itselleni, että tarvitsen herkkuja. Palkitsin niillä itseäni siitä, että olin taas jaksanut yhden päivän lasten kanssa ja suoriutunut päivän askareista.

En kieltänyt itseltäni kokonaan mitään. Lisäsin ruokavaliooni runsaasti kasviksia ja suosin kevyempiä vaihtoehtoja. Rasvaa käytän, sillä hyvälaatuinen rasva on tärkeä osa terveellistä ruokavaliota. Kun napostelun himo iskee, herkuttelen esimerkiksi dippivihanneksilla.”

Lue myös: Laulaja Eini pääsi irti sokerikoukusta: ”Minä määrään nyt makeaa – ei toisinpäin”

Kunto nousi nopeasti

”Lisäsin liikkumista. Alkuun ei tarvinnut tehdä juuri mitään ihmeellistä, kun syke nousi heti. Aika nopeasti askel keveni ja kunto nousi. Käyn juoksemassa, teen pitkiä kävelylenkkejä ja pelaan salibandya.

Paino on tippunut 52 kiloa reilu puolentoista vuoden takaisesta. Se on jännä, miten sitä ei itse oikein huomaa. Huonoina päivinä näen itseni yhä isona peilistä. Kaupassa otan varmuudeksi sovituskoppiin isommankin koon, sillä ajattelen, etten voi mitenkään mahtua tuohon pienempään. Mahdun silti.

Minulta kysellään, mitä on tapahtunut, kun minusta ei ole enää mitään jäljellä. Moni sanoo kauniiksi. Minulta pyydetään vinkkejä, mutta ei minulla ole mitään salaista kikkaa. Totuus on se, että kun syö vähemmän kuin kuluttaa, laihtuu. Kehut tuntuvat mukavilta. Minulla on aina ollut aika huono itsetunto, mutta tämä kaikki on vahvistanut sitä.

Vaatekaappi on mennyt uusiksi, sillä vaatekokoni on tullut alas kymmenisen yksikköä. Olen nyt kokoa 38 tai 36.”

Energinen, iloinen ja elämänhaluinen

”Voin todella hyvin. Olen energinen, iloinen, elämänhaluinen ja positiivinen. Tuntuu siltä, että voisin tarvittaessa mennä läpi harmaan kiven. Elämänhaluni oli joskus vähän hukassa. Ajattelin, että mistään ei tule oikein mitään. Että minusta ei tule enää ikinä kaunista tai laihaa, eikä kukaan mies enää haluaisi minua.

Tämä elämäntapa tulee jo aika lailla luonnostaan. Välillä koen paineita siitä, että repsahdan ja palaan entiseen. Mutta olo on niin hyvä, että en halua päästää itseäni enää siihen.

Koska lihon helposti, joudun asiaa aina hieman miettimään syömisiäni. En kuitenkaan ole asian kanssa nuttura tiukalla koko ajan. Mutta jos minulla on herkkupäivä, niin joku toinen päivä pitää sitten hieman kiristää. Onneksi on mukavia motivaattoreita, kuten sen, että vaatteet näyttävät hyvältä päällä.”

X