Philippa laihtui yli 65 kiloa vuodessa – Näin lihavuusleikkaus ja rintojen pienennys tukivat elämäntapojen muutosta ja nostivat elämänlaatua

Philippa Jaakkola on kokenut viime vuosina todellisen muodonmuutoksen. Kirurgin veitsi ja radikaalit elämäntapojen muutokset ovat tuoneet elämään virtaa, kivuttomuutta – ja ennen kaikkea lisäaikaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Elämässäni on aika ennen lihavuusleikkausta ja aika sen jälkeen. Niin Philippa Jaakkola ajattelee nykyään. Paitsi terveydestä hän iloitsee myös pari vuotta leikkauksen jälkeen löytämästään rakkaudesta.

Philippa Jaakkola on kokenut viime vuosina todellisen muodonmuutoksen. Kirurgin veitsi ja radikaalit elämäntapojen muutokset ovat tuoneet elämään virtaa, kivuttomuutta – ja ennen kaikkea lisäaikaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Irina Björkman

Muutama vuosi sitten Philippa Jaakkola, 53, makasi sairaalavuoteessa. Hän oli turhautunut. Närästyksenä alkanut kumma oireilu oli osoittautunut sepelvaltimotukokseksi ja hänelle piti tehdä pikaisesti pallolaajennus.

Philippaa kiukutti. Miksi tämä tapahtui hänelle, joka eli nyt niin kurinalaisesti kuin ihminen vain voi elää?

”Silloin lääkäri totesi minulle, että kuule, jos olisit ollut tässä muutama vuosi sitten, et enää edes kiukuttelisi. Et tekisi mitään”, Philippa muistaa.

Muutama vuosi aiemmin Philippa oli painanut 140 kiloa.

”Se pysähdytti. Olin tehnyt korjausliikkeen ja päässyt lihavuusleikkaukseen aika lailla viime tingassa.”

Rintojen pienennysleikkaus siirtyi

Philippa ei toki kiukutellut lääkärille pallolaajennuksesta, vaan siksi, että operaation takia hänen seuraava etappinsa, rintojen pienennys, siirtyi vuodella. Se tuskastutti. Mitä enemmän painoa lihavuusleikkauksen jälkeen oli lähtenyt, sitä raskaammilta rinnat alkoivat tuntua.

Philipasta tuntui, että hän oli kuin jokin kyömyselkäinen satuolento.

”Rinnat jäivät suuriksi, vaikka muualta laihduin. Ne olivat kuin eri kropasta.”

Rintojen paino tuntui alituisena jomottavana kipuna yläselässä ja niskassa.

”Kun lopulta pääsin leikkaukseen, totesin kirurgille, että leikkaa vaan kaikki pois. Niin kyllästynyt olin niihin punnuksiin.”

Lääkäri ei suostunut leikkaamaan rintoja pois, mutta paljon: yli kilon verran. Nyt elämä alkoi olla sellaista, kun Philippa halusikin. Vähän yli viidessä vuodessa hänestä oli fyysisesti sulanut melkoisesti pois.

Niin on tosin tapahtunut aiemminkin, ei vain ihan näin suuria määriä.

Laihdutuskuurit ja kituuttaminen kostautuivat

”Olin ollut oikeastaan koko aikuiselämäni laihdutuskuurilla. Olin normaalipainoinen, kunnes sain ensimmäisen lapseni. Siitä sitten paino nousi joka raskauden jälkeen, kolme kertaa. Yritin aina laihduttaa liikakilot nopeasti pois.”

Kituuttaminen kostautui. Aina kun Philippa pääsi laihdutuspyrähdyksissään tavoitteisiinsa, hän palkitsi itseään herkuttelemalla. Niin kiloja kertyi vuosi vuodelta aina vähän lisää.

Lopulta Philippa tunsi itsensä niin huonovointiseksi, että hän kysyi lääkäriltä, olisiko hänellä mitään mahdollisuuksia päästä lihavuusleikkaukseen. Ei ollut. Kriteerit eivät täyttyneet.

”Viisi vuotta myöhemmin, 2015, ne sitten täyttyivät kertaheitolla. Merkittävän ylipainon lisäksi minulle oli puhjennut diabetes, kärsin korkeasta kolestrolista ja yläilmoissa huitelevasta verenpaineesta. Olin kävelevä aikapommi.”

Lue myös: Huikea painonpudotus! 126-kiloinen Annina pudotti 61 kiloa – puolet painostaan: ”Tämä on ollut ehdottomasti elämäni paras ratkaisu”

Lihavuusleikkaus sujui hyvin – ja sysäsi todellisen painonpudotuksen liikkeelle

Lihavuusleikkaus ei ole toimenpide, joka tehtäisiin Suomessa heppoisin perustein. Ja kun lähete on tehty, painosta on saatava seitsemän prosenttia pois, jotta rasvoittunut ja laajentunut maksa pienenisi.

Philipalla tämä tarkoitti kolmen viikon hyvin tiukkaa pussikeittokuuria.

Itse lihavuusleikkaus sujui melko helposti. Parin sairaalayön jälkeen hän pääsi jo kotiin. Sinne hän matkusti bussilla. Siitä lähti kuntoutuminen – ja todellinen painonpudotus.

”Ensin sai syödä pari teelusikallista kerrallaan jotain hyvin löysää velliä.”

Kun veriarvot alkoivat kohentua, Philippa sai vähentää päivittäistä lääke­arsenaalia.

”Se tuntui kummalta, insuliiniakaan ei tarvinnut enää pistää.”

Toinen erikoinen juttu oli nälkä. Sitä ei enää ollut, eikä mielitekoja. Edelleenkin hänen suurin kertaruoka- annoksensa on pari desiä kasvissosekeittoa tai näkkileipä.

Kolmas kummastuttava muutos oli se, että yhtäkkiä teki mieli lähteä ulos kävelemään. Hän alkoi pitää myös vesi­juoksusta ja punttien nostelulta.

”Aiemmin en koskaan edes kiireessä juossut bussiin, niin syvästi vihasin hengästymistä.”

Yli 65 kiloa kevyempi jo vuoden kuluttua lihavuusleikkauksesta

Liikunta ja uusi ruokavalio tuottivat tulosta. Vuoden päästä leikkauksesta Philippa oli 66 kiloa kevyempi.

”Se tuntui hurjalta. Edelleenkin välillä, kun vilkaisen itseäni vessan peilistä, oikein hätkähdän. Onko tuo tosiaan minä?”

Yhä useammin Philippa uskaltautuu katsomaan itseään peilistä.

”En suurikokoisenakaan hävennyt itseäni, minulla on ollut aina ihan hyvä itsetunto. Mutta oli tietysti kurjaa pukea päälleen vain jotain telttamaisia vaatteita. Se kaikki muuttui. Rinnanympärykseni on rintaleikkauksen jälkeen pienentynyt yli parikymmentä senttiä ja vaatekoko kaventunut XXL:stä mediumiin.”

Silti, kun Philippa katsoo vanhoja kuvia, hän yllättyy, kuinka kipeältä hän niissä näyttää. Huonoon oloon ehti tottua.

Philippa Jaakkola, Kauhava

”Edelleenkin välillä, kun vilkaisen itseäni vessan peilistä, oikein hätkähdän. Onko tuo tosiaan minä?” © Krista Luoma / Otavamedia

Elämänmuutos toi myös uuden parisuhteen

Aika ennen – lihavuusleikkaus – ja aika sen jälkeen. Niin Philippa ajattelee nykyään elämästään, sillä moni muukin asia on muuttunut.

Pari vuotta lihavuusleikkauksen jälkeen Philippa löysi uuden miehen elämäänsä. Tai itse asiassa he tunsivat jo etäisesti samoista kaveriporukoista, metallimusiikkipiireistä.

”Se on minun yhteisöni, eikä minua siinä porukassa ole koskaan katsottu arvostelevasti, olen ollut minkä muotoinen tahansa.”

Silti Philippa uskoo, että elämänmuutoksen jälkeen hänellä oli enemmän tarmoa heittäytyä uuteen parisuhteeseenkin. Se on vienyt hänet omista tutuista pikkukaupunkikuvioista suureen taloon keskelle Pohjanmaata.

”Vaikka korona vaihtoi kuntosalin kotijumpaksi ja imuroinniksi, jaksan iloita arjesta. Ensi viikolla tulee pitkästä aikaa kavereita kylään. Pistämme grilliin tulet, ja kaikki saavat syödä ja juoda, mitä haluavat. Ketään ei haittaa, että minulla on omat pöperöt.”

Juttu julkaistu ensi kerran Viva-lehden 8/2021.

Lue myös: Taina laihdutti yli 50 kiloa kuudessa vuodessa – Elämäntapamuutos nosti hänet elämänsä kuntoon: ”Kiinteydyin laihtumisen jälkeen”

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X