Taina laihdutti yli 50 kiloa kuudessa vuodessa – Elämäntapamuutos nosti hänet elämänsä kuntoon: ”Kiinteydyin laihtumisen jälkeen”

Vantaalaisen Taina Lannen laihdutuskuuri ei kestänyt kahta kuukautta, vaan kuusi vuotta. Vasta sen jälkeen oli kiinteytymisen vuoro.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Taina Lanne löysi tasapainon, jossa panostaa kokonaisterveyteen.

Vantaalaisen Taina Lannen laihdutuskuuri ei kestänyt kahta kuukautta, vaan kuusi vuotta. Vasta sen jälkeen oli kiinteytymisen vuoro.
(Päivitetty: )
Teksti:
Nina Sarell

Taina Lanne laihdutti yli 50 kiloa, mutta moni on varmasti pettynyt kuullessaan, että yli 50 kilon laihduttajalla ei olekaan takataskussaan taikasauvaa, joka tekisi laihdutuksesta helppoa ja nopeaa. Vielä tänä päivänäkin Taina hallitsee painoaan: käy parin, kolmen viikon välein vaa’alla ja reagoi, jos paino alkaa nousta.

Vaikka hän laihtui kaikkiaan 52 kiloa, Taina tietää, että kontrolli jatkuu loppuelämän. Hitaan matkan aikana on kuitenkin tapahtunut jotain upeaa: Taina on 46-vuotiaana elämänsä kunnossa.

Painoindeksi vaikean ja sairaalloisen ylipainon rajalla

”Vuonna 2010 olin pienen pakon edessä. Painoindeksini oli vaikean ja sairaalloisen ylipainon rajalla. Painoin ainakin 132 kiloa. Työpaikan terveystarkastuksessa todettiin, että sokeriarvoni olivat pahasti pielessä; jos sokereita ei saataisi kuriin ja painoa laskemaan, joutuisin aloittamaan diabeteslääkityksen. Maksa-arvot olivat koholla rasvamaksan merkkinä. Olin vasta 35-vuotias.

Pääsin työterveyshuollon kautta HUSin laihdutusryhmään. Se oli tarkoitettu ihmisille, jotka valmistautuivat lihavuusleikkaukseen. Söimme lääkärin valvonnan alaisena muutaman viikon ajan ateriankorvikkeita startiksi. Sitten aloimme opetella sitä perinteistä ruokaympyrää, järkeviä annoskokoja ja syömistä kolmen-neljän tunnin välein.

Kun olin vähän laihtunut, pystyin jo osallistumaan zumbatunneille ja kohta kävin jo bodycombatissakin.”

Lue myös: Painoindeksi eli BMI – Onko luku terveyden luotettava mittari? Näin painoindeksiä tulkitaan – Lue 10 kysymystä

Taina laihdutti yli 50 kiloa vaikka säästöliekki välillä jumitti painonlaskua

”Pisimmillään paino pysyi samana lähes vuoden. Viisi vuotta sitten palkkasin personal trainerin. Hänen mielestään ongelmani oli säästöliekki – olin koko ajan vähentänyt ruokaa laihtuakseni, ja nyt söin liian vähän. Kati pisti minut syömään enemmän, ja aloitin tavoitteellisen kuntosalitreenin. Kas kummaa, se auttoi. Vuonna 2016 olin tavoitteessa, 52 kiloa hoikempi.

Lue myös: Jumittaako laihdutus, kun elimistösi käy säästöliekillä? Syö enemmän!

Olin hoikimmillani hyvin laiha, sellainen tikku. Kun aloitin salitreenin, peilikuva alkoi muuttua. Jalkoihin tuli lihaksia, olkapäät pyöristyivät ja koko kroppaan tuli muotoa.

Totta kai kiinteytyminen motivoi. Se on tarkoittanut muutakin: kun laihimmillani painoin 79 kiloa, nyt painoni on noin 90 kiloa. Paino ei enää kerrokaan kropastani kaikkea.”

Lue myös: Lähes 40 kiloa laihduttanut Jenna näkee itsensä yhä isokokoisena – Asiantuntija: ”Kehonkuvan muuttuminen on hidasta, vaikka fyysiset muutokset olisivatkin nopeita”

Kehon koostumusmittaukset motivoivat ensin

”Sain aluksi hirveästi motivaatiota kehon koostumusmittauksista. Lopulta numeroiden tuijottaminen meni liiallisuuksiin. Enää en seuraile rasva- ja lihasprosentteja aktiivisesti. Paljon ratkaisevampaa on ollut henkinen työ – sen selvittäminen, miksi olin sen kokoinen kuin olin.

Panostan kokonaisterveyteen ja mielen hyvinvointiin. Pari vuotta sitten innostuin juoksemisesta. Viime vuoden lopussa juoksin puolimaratonin, nyt juoksen pienempiä matkoja ja haen lisää nopeutta. Seuraan, miten pitkän matkan pystyn juoksemaan ja miten kovaa. Ne ovat lukuja, joista innostun.”

Artikkeli on ensi kerran julkaistu Kotilääkäri-lehdessä 5/21.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X