Suolistosyöpä löytyi, ja syöpä uusiutui – Näin Jens Finell selvisi eikä anna periksi: ”Ei voi kuin elää eteenpäin, syövän pelko on aina taka-alalla”

Jens Finell, 64 ehti olla neljä kuukautta eläkkeellä, kun vakava sairaus vei maton jalkojen alta. Kaikki suunnitelmat menivät uusiksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jens Finell oli kova uimaan ennen sairastumistaan. Nyt hän nauttii ajastaan mökillä, vesi on yhä voimauttava elementti hänelle. © Jan Sandvik

Jens Finell, 64 ehti olla neljä kuukautta eläkkeellä, kun vakava sairaus vei maton jalkojen alta. Kaikki suunnitelmat menivät uusiksi.
Teksti: Jaana Skyttä

Kokkolalainen Jens Finell jäi eläkkeelle autonmyyjän työstään 60-vuotiaana. Hän ajatteli elävänsä loppuelämänsä vapaana ja terveenä. Vaimon kanssa unelmoitiin yhteisistä talvista Espanjassa, kesäajat vietettäisiin Kokkolan kodissa, jonka lähellä lapset perheineen asuvat. Syöpädiagnoosi oli katastrofi.

Suolistosyöpä löytyi – ja syöpä uusiutui

”Eräänä päivänä huomasin, että wc:ssä käytyäni wc-pytyssä oli verta. Ongelma alkoi toistua. Minulla oli jatkuvasti vatsakipuja. Epäilin peräpukamia ja hakeuduin lääkäriin. Tällä kertaa kysymys ei ollut peräpukamista, vaan suolistosyövästä. Olin todella yllättynyt. Edessäni oli kovat paikat.

Tähystyksessä minulta löydettiin ohutsuolesta selkeä pahanlaatuinen kasvain, joka oli levinnyt paksusuoleen. Minut oli leikattava välittömästi. Käytännössä odotin toimenpiteeseen pääsyä kuukauden. Sain säde- ja sytostaattihoitoa.

Toipuminen oli rankkaa ja kesti kuukausia. Ruoka ei maistunut, painoni laski kymmenen kiloa. Elämä ­romahti. Kaikki harrastukseni, kuten uiminen ja keilailu, jossa kilpailen, jäivät. Tukenani olivat vaimo ja lähellä asuvat lap­seni, mutta minulla oli silti liikaa ­aikaa miettiä asioita.

Minulla oli väliaikainen avanne, joka leikattiin kiinni noin puoli vuotta leikkauksen jälkeen.

Tuli uusi shokki. Leikkaushaavan vierestä löydettiin pahanlaatuiseksi osoittautunut nystyrä.

Syöpä oli uusiutunut.”

Hyvä pohjakunto auttoi toipumisessa

”Muutaman viikon kuluttua sain kutsun HIPEC-toimenpiteeseen, jossa kuoritaan vatsakalvo tavoitteena poistaa kasvainalueet.

Kysyin, paljonko minulla on aikaa, jollen suostu leikkaukseen. Maksimissaan puolitoista vuotta, vastasi lääkäri. Oli siis helppo myöntyä.

Syksyllä 2021 tehdyssä toimenpiteessä vatsani elimiä poistettiin ja suolta ­poistettiin pysyvästi lisää. ­Vatsaontelo huuhdeltiin sytostaateilla, minkä jälkeen poistetut elimet laitettiin takaisin paikoilleen.

Painoni putosi toimenpiteen jälkeen toiset kymmenen ­kiloa. Painoin enää 69 kiloa. Olin laiha kuin tikku.

Pohjakuntoni kaksikymmentä vuotta kestäneen jalka­palloharrastukseni ­ansiosta auttoi toipumisessa, mutta vasta viime aikoina olen kuntoutunut kunnolla.

Leikkauksen jälkeen aloitettiin jälleen sytostaattihoidot. Sitä ennen minulle ­asennettiin laskimoportti rintaan, ­jonka vuoksi minun ei tarvinnut viettää sairaalassa hoitojen ­aikana enää kuin neljä tuntia viikossa. Myös käteni säästyi turhalta rääkiltä, kun kanyylia ei tarvinnut laittaa käteen.

Seuraava shokki tuli maaliskuun alussa 2022, kun röntgentutkimuksissa pernan ympäriltä löytyi nestekertymä, jota epäiltiin pahan­laatuiseksi. Kun menin näytteenottoon ­parin viikon kuluttua löydöksestä, kerrottiin, että ­pussi oli kadonnut. Ei ollut, mistä ­ottaa näytettä. Se oli valtava ­helpotus.”

”Periksi en anna”

”Lääkäri sanoi, että voin viettää normaalin kesän. Tilannetta tutkitaan uudelleen vasta syksyllä. Painoni nousi hiljalleen normaaliin, hieman yli 80 kiloon. Palasin vanhan harrastukseni, keilailun pariin. Kerran viikossa kokoonnumme entisten työkavereitteni kanssa kahvilaan, jossa vaihdamme ajatuksia. Olemme sopineet, ettemme puhu sairaudestani. Toki saa kysyä, miten voin.

Meillä on vaimoni kanssa kolme lasta ja kuusi lastenlasta. Oma tukiverkkoni on vahva. Se on minulle kaikki kaikessa. Yritän antaa lastenlapsille aikaa. Jos minulla on huono päivä, he kyllä ymmärtävät.

Minut leikannut lääkäri totesi, että hän pystyy poistamaan kasvaimen, muttei syöpäleimaa. Ei voi kuin elää eteenpäin, syövän pelko on aina taka-alalla, mutta periksi en anna.”

Lue myös: Mikä ihme suomalaisten suolistoa oikein vaivaa? Listasimme 7 syytä suolisto-ongelmiin – näin IBD-sairauksia, keliakiaa, suolistosyöpää ja ärtyvän suolen oireyhtymää hoidetaan

X