Kärsitkö suolistovaivoista? Erikoislääkäri kertoo, millaisten oireiden vuoksi on syytä hakeutua heti lääkäriin

Rajut vatsaoireet voivat säikäyttää. HUS:n gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila kertoo, millaiset oireet voivat olla hälyttäviä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Rajut vatsaoireet voivat säikäyttää. HUS:n gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila kertoo, millaiset oireet voivat olla hälyttäviä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Asikainen

Vaivaavatko vatsakivut? Piinaavatko sinua ilmavaivat, ripuli, ummetus tai turvotus? Et ole yksin, sillä suolistosairaudet ovat lisääntyneet Suomessa viime vuosina huomattavasti.

Kiusalliset ja kivuliaat suolisto-ongelmat voivat huolestuttaa. Useimmiten kyse ei ole mistään tappavasta, mutta vaivat voivat joskus kertoa myös jostakin vakavammasta sairaudesta.

Vatsaoireita, painonlaskua ja yleiskunnon heikkenemistä

”Kannattaa hakeutua lääkäriin, jos ulosteen mukana tulee verta tai jos suolisto-oireiden lisäksi on kuumetta”, HUS:n gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila kertoo.

Lääkäriaika on syytä varata myös silloin, kun suolisto-oireiden lisäksi paino on laskenut tai yleiskunto huonontunut ja olo on heikko ja voimaton.

”Kannattaa hakeutua lääkäriin, jos on antibioottikuurilla ollessa ilmaantuu ripulia ja yleiskunto heikkenee. Silloin kyse voi olla antibioottiripulista”, Arkkila selventää.

Vastaanotolle olisi hyvä varata aika, jos ilmenee aiemmista poikkeavia, viikkoja tai kuukausia kestäneitä suolistovaivoja, etenkin jos kyse on yli 50-vuotiaasta henkilöstä.

Oireilun taustalla tulehduksellinen tai toiminnallinen suolistosairaus?

Vaikka muiden suolisto-oireiden lisäksi tulisi ulosteen mukana verta, ei pidä mennä paniikkiin.

Verinen uloste voi olla merkki esimerkiksi paksusuolen syövästä, mutta se voi liittyä myös tulehduksellisiin suolistosairauksiin. Niitäkin olisi tärkeä hoitaa, joten lääkärissä on joka tapauksessa hyvä käydä.

”Sekä tulehdukselliset suolistosairaudet, että toiminnallinen suolistosairaus, ärtyvän suolen oireyhtymä, ovat lisääntyneet sekä nuoremmilla että iäkkäämillä”, Perttu Arkkila kertoo.

Tulehduksellisten suolistosairauksien lisääntymisen on arveltu voivan johtua muun muassa korkeasta hygieniatasosta.

Ärtyneen suolen oireyhtymän aiheuttajaksi taas on epäilty muun muassa teollisia makeutusaineita.

Tulehduksellisia suolistosairauksia voidaan hoitaa esimerkiksi lääkityksellä ja vaikeissa tapauksissa leikkauksella. Toiminnallisiin vaivoihin voi kokeilla esimerkiksi FODMAP-ruokavaliota ja joitakin lääkevalmisteita.

”Ärtyvään suoleen hoidot tehoavat aika huonosti, mutta oireita voi lievittää”, Perttu Arkkila kertoo.

X