Totta vai tarua: Saako ruohoa leikata sandaaleissa?

Monelta kesäonnettomuudelta välttyy, kun asioita ei hoida nopeasti ja ohimennen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Monelta kesähaaverilta välttyy, kun muistaa, että moottorilaitteen kanssa on oltava kunnolliset suojavarusteet.

Monelta kesäonnettomuudelta välttyy, kun asioita ei hoida nopeasti ja ohimennen.
Teksti: Tiina Laaninen

Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Petri Salonen Pihlajalinnasta neuvoo, mitkä asiat huomioimalla välttää tyypillisimmät kesävahingot.

Lue, miten asiantuntija vastaa Seuran Totta vai tarua -väittämiin.

Totta vai tarua? Ruohoa ei saa leikata sandaaleissa

Totta. Ruohoa ei pidä leikata sandaaleissa, varvastossuissa eikä paljain jaloin. Monelta kesähaaverilta välttyy, kun muistaa, että moottorilaitteen kanssa on oltava kunnolliset suojavarusteet ja työlle oma rauhallinen aikansa.

Käynnissä olevaa ruohonleikkuria ei saa myöskään tökkiä sormilla.

Sormivamma tarvitsee aina lääkärin hoitoa

Tarua. Jos sormeen menee esimerkiksi pieni tikku, sen voi onnistua poistamaan kotona pinseteillä. Pieniin haavoihin riittää yleensä desinfiointiaine ja laastari.

Jos sormi osoittaa tulehtumisen merkkejä tai sen loukkaa pahasti esimerkiksi klapitöissä, on syytä hakeutua lääkäriin. Klapivammoissa on suunnattava sairaalaan nopeasti. Kylmä ja sidos voivat vähentää verentuloa matkan aikana.

Hyppy tuntemattomaan uimaveteen voi merkitä halvaantumista

Totta. Vesi, johon hyppää, on tunnettava hyvin. Tuttukin ranta on tärkeä muistaa tarkistaa kesän ensimmäisillä uimakerroilla, koska talvi on voinut tuoda tullessaan veteen esimerkiksi uppotukin. Kivi tai tukki pinnan alla voi aiheuttaa hyppääjälle pahimmillaan kaularankavamman ja halvaantumisen.

Yhtä vaarallista on kiivetä katolle ilman turvavälineitä; vanhojen miesten olisi syytä jättää työ suosiolla nuoremmille. Tärkeää on myös se, että vedessä ei ui eikä sinne hypi päihtyneenä.

Lue myös: ”Kutiaako hyttysenpisto vähemmän, jos antaa ötökän imeä itsensä kylläiseksi?” – 10 vinkkiä: Näin hoidat ampiaisen pistot, haavat ja hiertymät

Lue myös: Totta vai tarua: Paraneeko korvatulehdus ilman antibioottia?

X