Kolesteroli koholla – Mikä öljy laskee tehokkaimmin kolesterolia?
Kun kolesteroli on koholla, ruokavaliota kannattaa tarkastella. On hyvä vaihtaa kovat rasvat öljyihin – mutta mikä öljy kannattaa valita?
”Kolesteroli on koholla ja yritän laskea sitä. Vaihdoin jo kovat rasvat öljyihin ruoanlaitossa. Mikä öljy laskee kolesterolia tehokkaimmin?”
Veren kolesterolipitoisuuteen vaikutetaan monella ravintotekijällä, ja erityisesti ruokavalion kokonaisrasvan laadulla.
Voi sekä kookos- ja palmuöljypohjaiset tuotteet kannattaa vaihtaa sydän- ja verisuoniterveyttä edistävään oliivi- tai rypsiöljyyn. Näitä öljyjä kannattaa käyttää kohtuullisina määrinä sekä ruoanlaitossa että salaatissa. Myös avokado-, camelina- ja pähkinäöljy sopivat salaattiin käytettäviksi.
On vaikea sanoa, mikä öljy on tehokkain, sillä moni tekijä on vaikuttamassa tuloksiin. Eniten tutkimusnäyttöä on rypsi- ja oliiviöljyn hyödyistä.
Lue myös: Kookosrasvan terveellisyys puntarissa – Kuinka paljon kookosölyjä voi käyttää?
Jos kolesteroli on koholla, vähennä myös piilorasvaa
Veren rasva-arvot hyötyvät myös pienestä kourallisesta pähkinöitä, mantelia tai siemeniä päivässä sekä kalaruoista. Leivälle on hyvä sipaista öljypohjaista levitettä, avokadoa, siemenlevitettä tai sokeroimatonta maapähkinävoita.
Samanaikaisesti on tärkeä vähentää kovan, tyydyttyneen rasvan sekä transrasvan määrää.
Niitä saadaan piilorasvoina herkuista, ruoanlaittoon käytetyistä kerma- tai juustotuotteista sekä muista rasvaisista maitovalmisteista, jauhemaisista kastike- ja leivontatuotteista sekä rasvaisesta lihasta ja lihavalmisteista.
Myös ruokavalion vesiliukoisen kuidun ja sokerin määrällä, stressitasolla, painonkehityksellä, matala-asteisen tulehduksen voimakkuudella sekä yksilöllisellä suolistomikrobistolla on vaikutusta veren rasva-arvoihin.
Juttu julkaistu Kotilääkäri-lehden 10/21.
Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti