Kolesteroli koholla – Mikä öljy laskee tehokkaimmin kolesterolia?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
kolesteroli koholla
Jos kolesteroli on koholla, ruokavaliolla voi pienentää veren kokonaiskolesterolia jopa 30 prosenttia. © iStock
Kun kolesteroli on koholla, ruokavaliota kannattaa tarkastella. On hyvä vaihtaa kovat rasvat öljyihin – mutta mikä öljy kannattaa valita?

”Kolesteroli on koholla ja yritän laskea sitä. Vaihdoin jo kovat rasvat öljyihin ruoanlaitossa. Mikä öljy laskee kolesterolia tehokkaimmin?”

Veren kolesterolipitoisuuteen vaikutetaan monella ravinto­tekijällä, ja erityisesti ruoka­valion kokonaisrasvan laadulla.

Voi sekä kookos- ja palmu­öljypohjaiset tuotteet kannattaa vaihtaa sydän- ja verisuoniterveyttä edistävään oliivi- tai ­rypsiöljyyn. Näitä öljyjä kannattaa käyttää kohtuullisina määrinä sekä ruoanlaitossa että salaatissa. Myös avokado-, ­camelina- ja pähkinäöljy sopivat salaattiin käytettäviksi.

On vaikea sanoa, mikä öljy on tehokkain, sillä moni tekijä on vaikuttamassa tuloksiin. Eniten tutkimusnäyttöä on rypsi- ja oliiviöljyn hyödyistä.

Lue myös: Kookosrasvan terveellisyys puntarissa – Kuinka paljon kookosölyjä voi käyttää?

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Pirjo Saarnia.

Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia.

Jos kolesteroli on koholla, vähennä myös piilorasvaa

Veren rasva-arvot hyötyvät myös pienestä kourallisesta pähkinöitä, mantelia tai siemeniä päivässä sekä kalaruoista. Leivälle on hyvä sipaista ­öljypohjaista levitettä, avokadoa, siemenlevitettä tai sokeroimatonta maapähkinävoita.

Samanaikaisesti on tärkeä vähentää kovan, tyydyttyneen rasvan sekä transrasvan ­määrää.

Niitä saadaan piilo­rasvoina herkuista, ruoanlaittoon käytetyistä kerma- tai juustotuotteista sekä muista rasvaisista maitovalmisteista­, jauhemaisista kastike- ja ­leivontatuotteista sekä rasvaisesta lihasta ja lihavalmisteista.

Myös ruokavalion vesi­liukoisen kuidun ja sokerin määrällä, stressitasolla, painonkehityksellä, matala-asteisen tulehduksen voimakkuudella sekä yksilöllisellä suolistomikrobistolla on vaikutusta veren rasva-arvoihin.

Juttu julkaistu Kotilääkäri-lehden 10/21.

Lue myös: Kolesteroli alas tai käy huonosti – Urheileva Terho, 53, yllättyi lääkärin perustarkastuksessa

Terho Kettunen ja korkea kolesteroli

Terho Kettunen kuvitteli, että timmi vartalo on tae terveydestä. Tutkimukset kertoivat muuta. Elämäntaparemontista tuli loppuelämän projekti. © Sini-Marja Niska

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X