Kolesteroli koholla – Mikä öljy laskee tehokkaimmin kolesterolia?

Kun kolesteroli on koholla, ruokavaliota kannattaa tarkastella. On hyvä vaihtaa kovat rasvat öljyihin – mutta mikä öljy kannattaa valita?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos kolesteroli on koholla, ruokavaliolla voi pienentää veren kokonaiskolesterolia jopa 30 prosenttia.

Kun kolesteroli on koholla, ruokavaliota kannattaa tarkastella. On hyvä vaihtaa kovat rasvat öljyihin – mutta mikä öljy kannattaa valita?
Teksti: Kotilääkäri

”Kolesteroli on koholla ja yritän laskea sitä. Vaihdoin jo kovat rasvat öljyihin ruoanlaitossa. Mikä öljy laskee kolesterolia tehokkaimmin?”

Veren kolesterolipitoisuuteen vaikutetaan monella ravinto­tekijällä, ja erityisesti ruoka­valion kokonaisrasvan laadulla.

Voi sekä kookos- ja palmu­öljypohjaiset tuotteet kannattaa vaihtaa sydän- ja verisuoniterveyttä edistävään oliivi- tai ­rypsiöljyyn. Näitä öljyjä kannattaa käyttää kohtuullisina määrinä sekä ruoanlaitossa että salaatissa. Myös avokado-, ­camelina- ja pähkinäöljy sopivat salaattiin käytettäviksi.

On vaikea sanoa, mikä öljy on tehokkain, sillä moni tekijä on vaikuttamassa tuloksiin. Eniten tutkimusnäyttöä on rypsi- ja oliiviöljyn hyödyistä.

Lue myös: Kookosrasvan terveellisyys puntarissa – Kuinka paljon kookosölyjä voi käyttää?

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Pirjo Saarnia.

Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia.

Jos kolesteroli on koholla, vähennä myös piilorasvaa

Veren rasva-arvot hyötyvät myös pienestä kourallisesta pähkinöitä, mantelia tai siemeniä päivässä sekä kalaruoista. Leivälle on hyvä sipaista ­öljypohjaista levitettä, avokadoa, siemenlevitettä tai sokeroimatonta maapähkinävoita.

Samanaikaisesti on tärkeä vähentää kovan, tyydyttyneen rasvan sekä transrasvan ­määrää.

Niitä saadaan piilo­rasvoina herkuista, ruoanlaittoon käytetyistä kerma- tai juustotuotteista sekä muista rasvaisista maitovalmisteista­, jauhemaisista kastike- ja ­leivontatuotteista sekä rasvaisesta lihasta ja lihavalmisteista.

Myös ruokavalion vesi­liukoisen kuidun ja sokerin määrällä, stressitasolla, painonkehityksellä, matala-asteisen tulehduksen voimakkuudella sekä yksilöllisellä suolistomikrobistolla on vaikutusta veren rasva-arvoihin.

Juttu julkaistu Kotilääkäri-lehden 10/21.

Lue myös: Kolesteroli alas tai käy huonosti – Urheileva Terho, 53, yllättyi lääkärin perustarkastuksessa

Terho Kettunen ja korkea kolesteroli

Terho Kettunen kuvitteli, että timmi vartalo on tae terveydestä. Tutkimukset kertoivat muuta. Elämäntaparemontista tuli loppuelämän projekti. © Sini-Marja Niska

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X