Totta vai tarua: Auttaako punariisi kolesterolin hallinnassa?

Jaa artikkeli
punariisi
Punaiseksi värjättyä riisiä eli punariisiä on käytetty vuosisatoja Aasiassa ravintona ja lääkkeenä edistämään sydämen ja verisuonten terveyttä. Punariisi saattaa valmistustapansa vuoksi sisältää statiineja. © iStock
Voiko punariisistä olla apua kolesterolin alentamisessa? Kysymykseen vastaa professori, kardiologian erikoislääkäri Mikko Syvänne Terveystalosta.

Punariisi alentaa kolesterolia

Totta. Punariisiä sisältävät tabletit ja kapselit sisältävät statiinia, jota on myös kolesterolilääkkeessä. Kun punariisi on käytössä, tämän takia kolesteroliarvot usein laskevat.

Punariisivalmisteet saavat sisältää statiinia korkeintaan puolet siitä määrästä, joka on pienimmässä lääketabletissa. Vaikuttavan aineen määrä vaihtelee paljon valmisteesta riippuen, eikä määrää ilmoiteta, mikä on kuluttajan kannalta ongelmallista.

Punariisi on vaihtoehto kolesterolilääkitykselle

Tarua. Punariisivalmisteet näyttävät lääkkeiltä, mutta ne ovat ravintolisiä, joita ei valvota, kuten lääkkeitä. Vaikuttavan aineen määrät punariisivalmisteissa ovat pieniä ja vaihtelevia.

Kun lääkäri on todennut kolesterolilääkkeen tarpeen, on turvallisinta ja tehokkainta käyttää lääkevalmistetta, jonka koostumus ja vaikuttavan aineen määrä ovat tarkoin tiedossa.

Lue myös: Kolesteroli koholla? Nämä 18 vinkkiä auttavat kolesterolin hallintaan

Punariisin käyttö on turvallista

Tarua ja totta. Tutkimuksissa ei yleensä ole todettu merkittäviä haittavaikutuksia. Valmisteiden koostumukset kuitenkin vaihtelevat paljon ja joidenkin valmisteiden on havaittu sisältävän esimerkiksi sitriniinia eli homemyrkkyä.

Pienetkin statiiniannokset voiva aiheuttaa haittavaikutuksia herkille, eikä haitallisia yhteisvaikutuksia aina huomata varoa ilman lääkärin seurantaa.

Lue myös: Sokeriarvot ja kolesteroli koholla – Näin Tapio sai luvut ihannetasolle vain neljässä kuukaudessa

kolesteroli laski

Tapio Liukkonen yllättyi kohonneista sokeri- ja kolesterolitasoistaan. © Riikka Hurri

X