Totta vai tarua: Lihovatko toiset helpommin ja salakavalammin?

Jaa artikkeli
lihominen kummastuttaa
Miksi paino nousee nopeammin toisilla? Miksi lihominen on niin yksilöllistä? © iStock
Perintötekijät vaikuttavat siihen, kuinka helposti lihoo, sanoo mitokondriotutkija, dosentti Eija Pirinen Helsingin yliopistosta.

Lihominen on salakavalampaa toisilla ihmisillä ja he lihovat helpommin

Totta. Lihominen ei kuitenkaan ole näin yksiselitteinen asia, vaan siihen vaikuttaa moni muukin asia. Perimän ohella iso merkitys on henkilön terveellisellä ja säännöllisellä ravinnolla, liikunnalla, riittävällä unella ja stressittömyydellä.

Vaikka geenit voivat altistaa lihomiselle, terveellisiä elintapoja noudattamalla myös ”huonogeeninen” voi pysyä lihomatta normaali­painossa.

Tutkimusten mukaan ylipainoon liittyvät sairaudet, kuten kakkostyypin diabetes ja maksan rasvoittuminen kehittyvät osalla ylipainoisista herkemmin kuin toisilla. Oleellista näyttää olevan, kuinka aktiivisesti elimistön solujen energiatehtaat eli mitokondriot toimivat.

Lue myös: Kakkostyypin diabetes on salakavala sairaus – Miten diabeteksen ensioireet tunnistaa? Lukijamme kysyivät 14 kysymystä alan asiantuntijoilta

Ylipainoisen solut ovat laiskempia kuin normaalipainoisen

Totta. Ylipainoisella on keskimäärin laiskemmat mitokondriot rasvakudoksessa kuin normaalipainoisella. Mitokondrioiden aktiivisuus vaikuttaa muun muassa aineenvaihdunnan vilkkauteen.

Jos aineenvaihdunta hiljenee, myös painonpudotus vaikeutuu. Laihduttajan kannattaa siksi kiinnittää huomiota siihen, etteivät ruokavälit veny liian pitkiksi, vaan mitokondrioilla riittää töitä.

Lue myös: Ravitsemusterapeutti: Laihduttajankin pitää syödä riittävästi – Tai muuten säästöliekki hidastaa aineenvaihduntaa

Omien mitokondrioidensa toimintaa voi nopeuttaa ja tehostaa

Totta. Helpoin ja tehokkain tapa tähän on liikunta. Lisäksi hyvä keino tehostaa mitokondrioiden toimintaa on syödä ravin­tei­kasta ruokaa. Esimerkiksi Välimeren dieetin on osoitettu tukevan mitokondrioiden toimintaa.

Lue myös: Miksi paino vain nousee? Näin aineen­vaihdunta vilkastuu ruokavalion ja liikunnan avulla 

X