Elämänlaatua rintasyövän jälkeen - Mikrokirurgi Helena Puonti kehitti menetelmän, jolla tunteva rinta rakennetaan: ”Olen tehnyt onnistuneen hermotetun rintarekonstruktion lähes 200 naiselle”

Helena Puonti on mikrokirurgi, jolle rinta ei ole vain kohouma paidan alla. Hän rakentaa syöpäpotilaille uusia, tuntevia rintoja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Helena Puonti on mikrokirurgi, jolle rinta ei ole vain kohouma paidan alla. Hän rakentaa syöpäpotilaille uusia, tuntevia rintoja.
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

”Jokainen voi kuvitella, millaista olisi elää tunnottoman käden kanssa. Se ei aisti kuumaa, kylmää tai kosketusta. Se ei tunne kipua, vaikka siihen tulee haava tai kaatuu kuumaa vettä. Nämä kokemukset ovat tuttuja monelle rintasyöpäpotilaalle”, sanoo mikrokirurgi Helena Puonti.

Hänen mukaan ainakin yksi neljästä rintasyöpäpotilaasta menettää rintasyöpäleikkauksessa rinnan. Osa poistattaa ne, koska heillä on perimänsä vuoksi korkea riski sairastua syöpään.

Uusi rinta rakennetaan implantista ja selästä tai vatsasta otetusta kielekkeestä. Se ei yleensä tunne juuri mitään.

Tunteva rinta on monen rintasyövästä selvinneen elämänlaadun kohottaja.

Tunteva rinta on monen rintasyövästä selvinneen elämänlaadun kohottaja. © iStock

Tunteva rinta edistää rintasyövästä toipumista

Tunnoton möhkäle ei edistä naisen toipumista, vaan päinvastoin saattaa muistuttaa häntä syövästä. Se voi estää naista olemasta kokonainen, tunteva ihminen.

”Ajatus tunnottomasta rinnasta häiritsi minua niin, että yritin löytää menetelmän, joka toisi korjattuun rintaan tunnon”, Helena Puonti kertoo.

Tätä oli yritetty ulkomailla, mutta kokeilut eivät olleet edenneet hoidoksi saakka.

”Kun tutkimussarjani kymmenes potilas sai rakennettuun rintaansa täyden tunnon, innostuin asiasta tosissani. Alussa yhdistin hermoja vain rakennettavan rinnan toiselle puolelle. Jotta tulokset paranisivat, muutin menetelmää ja ompelin hermosaumat rakennettavan rinnan molemmille puolille.”

Helena Puontin kymmenen vuoden työ palkittiin vuonna 2017, kun hän sai väitöskirjatyönsä valmiiksi.

”Se osoitti, että kehittämäni menetelmä on hyödyllinen ja voin jakaa sitä kollegoiden kanssa.”

Täysin terveenveroista rintaa ei voi luvata

”En pelkää rintasyöpää. Rinnastani on poistettu kyhmy kahdesti. Olen saanut ja haluan antaa potilailleni hyvää hoitoa. Olen tehnyt onnistuneen hermotetun rintarekonstruktion lähes kahdelle sadalle naiselle”, Helena Puonti sanoo.

Osa mikrokirurgin potilaista tulee maan rajojen ulkopuolelta.

”En voi luvata jokaiselle täysin terveenveroista rintaa, sillä rinnanpoisto ja sädehoito voivat vaurioittaa hermoja pysyvästi.”

Tunto palautuu keskimäärin 60 prosenttiin normaalin rinnan tunnosta. Silloin nainen tuntee jo halauksen. Mutta sitä pitää odottaa, sillä rintaan liitetyt hermot kasvavat hitaasti, millimetrin päivässä.

Kosketustunto alkaa palautua seitsemän kuukauden jälkeen. Kylmä- ja lämpötunnon palaaminen voi viedä kolmekin vuotta.

”Yritän tehdä hyvää leikkaussalissa”

”Äidilläni oli vaikea nivelrikko. Lapsena seurasin hänen kipujaan ja koin voimattomuutta, koska en voinut auttaa. Jotta voisin, opiskelin lääkäriksi, parantajaksi,” Helena Puonti kertoo.

Hänen mukaan parannettavaa riittää, sillä maailmassa on paljon pahaa.

”Uskon, että jos riittävän moni ihminen pyrkii tekemissään hyvään, paha määrä vähenee. Minä yritän tehdä hyvää leikkaussalissa.”

Lue myös: Jaana Niemelä parani rintasyövästä, mutta toinen rinta jäi leikkauspöydälle. Sen tilalle rakennettiin uusi, herkkä ”tyyppi”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 9/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X