Miksi valkosipuli saa vatsan sekaisin? Näin ikävät vatsaoireet selittää erikoislääkäri

Valkosipulia käytetään laajasti ympäri maailmaa mausteena. Yleisimmin käytetty osa on sipuli, joka koostuu useista sivusipuleista eli kynsistä. Miksi valkosipuli saa vatsan sekaisin?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Valkosipuli aiheuttaa monilla vatsaoireita.

Valkosipulia käytetään laajasti ympäri maailmaa mausteena. Yleisimmin käytetty osa on sipuli, joka koostuu useista sivusipuleista eli kynsistä. Miksi valkosipuli saa vatsan sekaisin?
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

Vatsani reagoi valkosipuliin erittäin voimakkaasti ripulilla ja ilmavaivoilla. Jos erehdyksessä syön sitä, minulle tulee kiire vessaan. Mistä tämä reaktio mahtaa syntyä ja onko mitään tehtävissä? -Pekka

Ärtyvä suoli -oireyhtymää sairastaa arviolta 10–15 prosenttia väestöstä. Oireyhtymän syntymekanismia ei tarkasti tunneta. Sen tavallisia oireita ovat vatsakipu, turvotus ja suolen toimintahäiriöt.

Oireita voidaan pyrkiä lievittämään ruokavaliolla, jossa vähennetään imeytymättömien hiilihydraattien käyttöä. Nämä ovat hiilihydraatteja, jotka eivät imeydy, tai imeytyvät vain osittain, ja päätyvät paksusuoleen.

Paksusuolen mikrobisto käyttää niitä ravinnokseen ja muodostaa kaasua. Imeytymättömät hiilihydraatit voivat myös lisätä veden määrä suolistossa.

Valkosipuli sisältää imeytymättömiä fermentoituvia hiilihyrdaatetteja

Valkosipuli voi aiheuttaa joillekin ihmisille hankalia vatsavaivoja. Sipuleissa on imeytymättömiä, fermentoituvia hiilihydraatteja, jotka käyvät paksusuolessa ja voivat aiheuttaa ilmavaivoja, turvotusta ja ripulia.

Ruoka-aineen voi pyrkiä korvaamaan jollakin muulla ruoka-aineella esimerkiksi valkosipuliöljyllä. Jotkut pystyvät käyttämään pieniä määriä kyseistä oiretta aiheuttavaa ruoka-ainetta.

Asiantuntijana gastroenterologian ja geriatrian erikoislääkäri Kimmo Salminen.

valkosipuli

Valkosipuli (tieteelliseltä nimeltään Allium sativum) eli kynsilaukka, on sipulien sukuun kuuluva monivuotinen kasvi. © Jorma Marstio/SKOY

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkäri-lehdessä 7/21.

Lue myös: Suolisto syyniin ja suolistobakteerit kuntoon – Toimittaja testasi: Näin netistä tilattu testi analysoi suoliston mikrobeja

Lue myös: IBD-sairaudet: Tulehdukselliset suolistosairaudet ja suolistosyövät yleistyvät nopeasti – verinen uloste on aina vakava hälytysmerkki

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X