Miksi valkosipuli saa vatsan sekaisin? Näin ikävät vatsaoireet selittää erikoislääkäri
Valkosipulia käytetään laajasti ympäri maailmaa mausteena. Yleisimmin käytetty osa on sipuli, joka koostuu useista sivusipuleista eli kynsistä. Miksi valkosipuli saa vatsan sekaisin?
Vatsani reagoi valkosipuliin erittäin voimakkaasti ripulilla ja ilmavaivoilla. Jos erehdyksessä syön sitä, minulle tulee kiire vessaan. Mistä tämä reaktio mahtaa syntyä ja onko mitään tehtävissä? -Pekka
Ärtyvä suoli -oireyhtymää sairastaa arviolta 10–15 prosenttia väestöstä. Oireyhtymän syntymekanismia ei tarkasti tunneta. Sen tavallisia oireita ovat vatsakipu, turvotus ja suolen toimintahäiriöt.
Oireita voidaan pyrkiä lievittämään ruokavaliolla, jossa vähennetään imeytymättömien hiilihydraattien käyttöä. Nämä ovat hiilihydraatteja, jotka eivät imeydy, tai imeytyvät vain osittain, ja päätyvät paksusuoleen.
Paksusuolen mikrobisto käyttää niitä ravinnokseen ja muodostaa kaasua. Imeytymättömät hiilihydraatit voivat myös lisätä veden määrä suolistossa.
Valkosipuli sisältää imeytymättömiä fermentoituvia hiilihyrdaatetteja
Valkosipuli voi aiheuttaa joillekin ihmisille hankalia vatsavaivoja. Sipuleissa on imeytymättömiä, fermentoituvia hiilihydraatteja, jotka käyvät paksusuolessa ja voivat aiheuttaa ilmavaivoja, turvotusta ja ripulia.
Ruoka-aineen voi pyrkiä korvaamaan jollakin muulla ruoka-aineella esimerkiksi valkosipuliöljyllä. Jotkut pystyvät käyttämään pieniä määriä kyseistä oiretta aiheuttavaa ruoka-ainetta.
Asiantuntijana gastroenterologian ja geriatrian erikoislääkäri Kimmo Salminen.
Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkäri-lehdessä 7/21.
Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti