Totta vai tarua: Voiko jäykkäkouristuksen saada jopa kissan raapaisusta?

Jäykkäkouristuksen voi saada ruusun piikin pistosta
Totta. Jäykkäkouristuksen aiheuttavaa tetanusbakteeria esiintyy maaperässä. Mikäli ruusun piikin pisto on pinnallinen, on todennäköisyys tulehdukselle hyvin pieni.
Puutarhatöitä tehdessä kannattaa pitää hanskoja ja tetanusrokotteen on tärkeä olla voimassa. Likaiset haavat tulee puhdistaa heti haaverin satuttua hyvin.
Rokotteen voimassaolosta on huolehdittava itse
Totta. Ensimmäiset 3 tetanusrokotetta annetaan lapsena neuvolassa ensimmäisen ikävuoden aikana. Seuraava jäykkäkouristusrokote tulisi ottaa 25 vuoden iässä. Tästä on huolehdittava itse. 45−65-vuotiaille tehosteet annetaan 20 vuoden välein.
Yli 65-vuotiaille tehoste annetaan 10 vuoden välein, koska ihmisen puolustuskyky heikkenee iän myötä.
Lue myös: Totta vai tarua: Onko jäykkäkouristusrokotteesi voimassa – ja haittaako jos se ei ole?
Pieni kissan raapaisu voi aiheuttaa jäykkäkouristuksen
Totta. Kissan kynnen alla voi olla hyvin runsaasti bakteereja, jotka ovat peräisin esimerkiksi maaperästä ja ulosteista. Haavan syvyys ja esimerkiksi se, ulkoileeko kissa, vaikuttavat tulehduksen todennäköisyyteen.
Mikäli haava on syvä tai haavaan ilmaantuu tulehdusoireita, kuten punoitusta, kuumotusta tai märkimistä, kannattaa hakeutua lääkäriin. Varsinaisen jäykkäkouristuksen kehittymiseen menee paikallistulehduksen ilmennyttyä päiviä tai jopa viikkoja. Lihasjäykkyysoireet vaativat aina sairaalahoitoa.