Mistä kuulokoje iäkkäälle? Huonokuuloinen seniori häiritsee jo naapureitakin mutta vastustaa apuvälineitä

Jos kuulokoje pelottaa, hankintaa empivää voi rohkaista kertomalla, että ammattitaitoinen audiologi opastaa ja neuvoo kojeiden käytössä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Huonoa kuuloa on toisinaan vaikea myöntää. Kuulokoje tuo helpotuksen arkeen.

Jos kuulokoje pelottaa, hankintaa empivää voi rohkaista kertomalla, että ammattitaitoinen audiologi opastaa ja neuvoo kojeiden käytössä.
Teksti: Kotilääkäri

”Huonokuuloisen äitini television katselu häiritsee naapureita. Kuulokoje tai muut apuvälineet eivät tule kuulemma kuuloonkaan. Miten tilanteen voisi ratkaista?”

Kuulokkeet ovat kätevin tapa ratkaista television naapureille tai samassa taloudessa asuville aiheuttama häiriö. Kun television ääni tulee kuulokkeisiin, myös toinen perheenjäsen voi keskittyä samassa huoneessa muihin asioihin.

Koska ääni tulee suoraan kuulokkeisiin, televisiota ei myöskään tarvitse laittaa kovemmalle, jos haluaa käydä kesken ohjelman muissa huoneissa. Kuulokkeiden kautta voi myös kuunnella äänikirjoja.

Vaikka naapureiden kanssa kannattaa olla hyvissä väleissä, ärtyneet naapurit ovat huonokuuloisuuden aiheuttamista seurauksista yhdentekevimpiä. Kuuloaivokuori tarvitsee ärsykkeitä eli ääniä pysyäkseen vireänä.

Se rappeutuu ilman ääniärsykkeitä, ja hoitamaton ikäkuulo onkin yhteydessä masennukseen, dementiaan ja kotitapaturmiin. Sekä ärsykepuutos että huonokuuloisuuden aiheuttama sosiaalinen vetäytyminen nopeuttavat aivotoiminnan taantumista.

Kuulokoje ominaisuuksineen on usein positiivinen yllätys hankkijalleen

Huonokuuloisen henkilön kanssa kannattaa käydä vakava keskustelu, jossa korostetaan onnistuneen kuulonkuntoutuksen merkitystä huonokuuloisen itsensä kannalta. Kuulonkuntoutukseen on helpompi motivoitua, kun kokee sen tukevan omaa hyvinvointia, ei ainoastaan vähentävän naapureiden tai aikuisten lasten ärtymystä.

Myös huonon kuulon aiheuttama tapaturmariski kannattaa ottaa puheeksi konkreettisten esimerkkien, kuten palovaroittimen tai auki jäänen vesihanan avulla.

Kuulokojeiden suunnittelussa on 2000-luvulla keskitytty paitsi teknisen kehityksen hyödyntämiseen myös käyttäjälähtöiseen suunnitteluun. Kuulokojeiden ominaisuudet, käytettävyys ja ulkonäkö ovat kojeiden hankkijalle usein iloinen yllätys.

Kojeen hankintaa empivää voi rohkaista kertomalla, että ammattitaitoinen audiologi opastaa ja neuvoo kojeiden käytössä kädestä pitäen.

Asiantuntijana Karin Blomgren, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri.

Juttu julkaistu ensi kerran Kotilääkärin numerossa 10/21.

Lue myös: Kuule paremmin – Nämä kuulokojeet ja apuvälineet helpottavat huonokuuloisen arkea

X