Näin selättyy hammaslääkäripelko - 6 vinkkiä, jotka auttavat

Hammaslääkäripelko ilmenee monin tavoin ja se voi olla myös piilotettua. Ota asia puheeksi lääkärin kanssa, jotta saat apua pelkoosi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vaikka hammaslääkäripelko vaivaisi, ei vastaanottokäyntiä kannata jättää väliin.

Hammaslääkäripelko ilmenee monin tavoin ja se voi olla myös piilotettua. Ota asia puheeksi lääkärin kanssa, jotta saat apua pelkoosi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Päivi Ekola

Vihaisuus, tärinä, hikoilu, hengenahdistus tai huimaus ovat tyypillisiä hammaslääkäripelon ilmenemismuotoja. Pelko saattaa näkyä myös hiljaisuutena, häpeilynä tai höpöttämisenä. Hammaslääkäripelko voi kuitenkin olla myös piilotettua.

”Varsinkin miehet saattavat hammaslääkärillä jähmettyä ja vaikuttaa ulkoisesti rauhallisilta, vaikka todellisuudessa olisivatkin pelosta kankeina, kuvailee hammaslääkäripelosta parhaillaan väitöskirjaa tekevä hammaslääkäri Outi Hagqvist Terveystalosta.

Hagqvistin mukaan hammaslääkäriä voi pelätä, vaikkei koskaan olisi joutunut kokemaan kipua vastaanotolla. Pelko saattaa välittyä vaikka vanhempien kertoman kautta.

”Perinteisesti on ajateltu, että pelko kumpuaa ikävistä hoitokokemuksista, mutta uusimmat tutkimukset antavat viitteitä siitä, että pelon syntyprosessi on paljon monimutkaisempi”, toteaa Hagqvist.

Hampaat pitää hoitaa pelosta huolimatta

Vaikka ajatuskin hammaslääkärin tuoliin asettumisesta ahdistaisi, ei vastaanottokäyntiä kannata jättää väliin. Huonokuntoinen suu voi vaikuttaa yleisterveyteen ja heikentää elämänlaatua. Hammaslääkäriä vältellessä kivut ja tulehdukset ehtivät usein kasautua ja vaikeutua.

”Suun vaivat on helpompi hoitaa, kun hammaslääkäriin hakeutuu ajoissa. Hammaslääkäri ei kuitenkaan arvostele, vaikka tilanne olisi päässyt pahaksikin. Tärkeintä on tulla hoitoon, kun sille on tarvetta”, Hagqvist rohkaisee.

Nykyisin yhä useammat hammaslääkärit osaavat suhtautua pelkoon. Lääkärin kanssa kannattaa keskustella keinoista, joilla pelkoa voi lievittää. Esimerkiksi suun kautta otettava rauhoittava esilääke voi auttaa alkuvaiheessa, jos pelko on paha. Hoidon läpikäynti etukäteen lääkärin kanssa tai esimerkiksi yhdessä sovittu käsimerkki tauon pitämiseksi rauhoittavat.

Hammaslääkäripelko pois – 6 vinkkiä

  1. Kun varaat hammaslääkäriaikaa, kerro pelostasi. Silloin asiaa ei tarvitse ottaa erikseen esiin jännittävässä tilanteessa.
  2. Jos ajan varaaminen ahdistaa, pyydä ystävältä tai perheenjäseneltä apua. Läheisen voi myös ottaa mukaan ensimmäiselle vastaanottokäynnille.
  3. Keskustele ja sovi tehtävistä toimenpiteistä hammaslääkärin kanssa. Näin säilytät kontrollin tunteen.
  4. Sopikaa yhdessä merkki, jota käytät, kun tarvitset keskeytyksen tai sinulla on asiaa.
  5. Musiikin kuunteleminen peittää ikäviä ääniä ja auttaa rentoutumaan. Ota kuulokkeet ja lempimusiikkiasi mukaan vastaanotolle.
  6. Sovi, että hammaslääkäri lähettää kutsun vastaanotolle, kun on seuraavan tarkastuksen aika. Näin sinun ei tarvitse murehtia siitä, milloin seuraava aika tulisi varata.

Lue myös:

Mikä hammaslääkärissä pelottaa?

Näin voit taltuttaa kauhean hammaslääkäripelon

 

X