Nainen, näin hoidat kutisevaa alapäätä!

Tuttu perusvoide ja ilmakylvyt ehkäisevät naisella alapään kutinaa. Kun kutina saa seurakseen muita oireita, tarvitaan lääkäriä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tuttu perusvoide ja ilmakylvyt ehkäisevät naisella alapään kutinaa. Kun kutina saa seurakseen muita oireita, tarvitaan lääkäriä.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Alapää kutisee, auttaako kotihoito? Lue asiantuntijan neuvot ja vinkit.

1. Hiivalääkkeet eivät auta ja alapää kutisee, mitä tämä on?

Ennen kuin turvautuu hiivalääkkeisiin, kutina kannattaa paikallistaa ja erottaa ihon kutina limakalvojen kutinasta: joskus iho kutisee, eivät limakalvot. Syy kutisevaan ihoon on yleensä ihon kuivuudessa, ja siihen hiivalääkkeet eivät tepsi.

Tuttu perusvoide hoitaa kuivaa ihoa. Kannattaa valita hajusteeton voide, sillä hajusteet voivat ärsyttää ihoa entisestään. Jotkut tykkäävät kookosöljystä tai -rasvasta.

2. Mikä on tavallisin syy limakalvojen kutinaan?

Melko tavallinen syy emättimen aukolla tuntuvaan kutinaan on sytolyysi. Tosin jotkut tutkijat ovat sitä mieltä, ettei se aiheuta kutinaa, mutta käytäntö puhuu toista.

Sytolyysi on emättimen normaali tila, joka on merkki sen hyvästä laktobasilli- eli maitohappobakteerikannasta. Kuten pitääkin, laktobasillit tekevät emättimen pH:sta happaman. Happamuus kuitenkin ohentaa emättimen pintasolujen solukalvoja, jolloin ne hajaantuvat, ja tätä hajaantumista kutsutaan sytolyysiksi. Hajaantuneet solut tuottavat runsaan valkovuodon, ja vuoto kutittaa.

Sytolyysi ei ole sairaus eikä vaadi hoitoa. Kiusallisia oireita helpotetaan parin viikon kuureina käytettävällä paikallisestrogeenilla. Se paksuntaa solukalvoja, jolloin ne eivät hajaannu niin helposti.

Paikallisestrogeenivalmisteita saa apteekista ilman reseptiä. Ennen kuin alkaa käyttää niitä, olisi hyvä varmistaa lääkäriltä, että kyse on varmasti sytolyysistä.

3. Milloin voi epäillä hiivatulehdusta?

Hiivatulehdus aiheuttaa kutinaa, joka voi vaihdella vähäisestä todella hankalaan. Lisäksi limakalvojen polte ja arkuus, sekä kokkareinen valkovuoto viittaavat hiivatulehdukseen.

Hiivatulehdukseen voi kokeilla apteekista ilman reseptiä saatavia hiivalääkkeitä. Ne tehoavat hyvin sen tavallisimpaan aiheuttajaan, Candida albicans -sieneen. Elleivät ne auta, lähdetään lääkäriin. Tällöin kyseessä voi olla Candida, johon peruslääkkeet eivät tehoa, tai kutinan syy voi olla joku muu sairaus, kuten valkojäkälä.

4. Miten valkojäkälää hoidetaan?

Valkojäkälä on autoimmuunipohjainen ihosairaus. Tämä tarkoittaa sitä, että syy siihen löytyy elimistön puolustusjärjestelmässä tapahtuneista muutoksista. Sairaus muuttaa ihon rakennetta, jolloin iho paksunee ja alkaa kutista, ja hoitamattomana se tulehtuu. Valkojäkälää voi olla muuallakin kehon alueella, mutta yleensä se tulee sukuelinten iholle. Se ei parane, mutta se saadaan oireettomaksi kortisonivoidekuurilla.

Useimmiten valkojäkälään sairastutaan vähän iäkkäämpänä, mutta voi se tulla nuoremmallekin. Naisilla se on huomattavasti miehiä yleisempi.

5. Mistä on kyse, kun alapää kutisee ja haisee pahalle?

Kun kutina on lievää, lähinnä ärsytyksen tunnetta ja kirvelyä, ja siihen liittyy pahanhajuinen vuoto, oireet sopivat emättimen bakteeritasapainohäiriöön eli bakteerivaginoosiin. Sitä hoidetaan reseptilääkkeillä, yleensä paikallisilla valmisteilla.

Bakteerivaginoosi ei ole vaarallinen, mutta se on kiusallinen vaiva. Pienellä osalla naisista bakteerivaginoosit toistuvat, ja silloin voidaan miettiä estohoitoa esimerkiksi maitohappobakteerikuureina. Hankalammissa tapauksissa kannattaa asiasta neuvotella lääkärin kanssa.

6. Mikä auttaa, kun viisikymppistä naista kutittaa?

Kyse voi olla valkojäkälästä tai hiivasta. Luultavimmin kutina kuitenkin liittyy vaihdevuosiin ja atrofiseen vaginiittiin eli estrogeenin vähenemiseen liittyvään emättimen limakalvon ohenemiseen. Tähän saa avun emättimeen annosteltavasta paikallisestrogeenista.

Paikallisesti käytettävä estrogeeni ei lisää rintasyöpäriskiä. Rintasyöpäpotilaan tulee varmistaa sen sopivuus omalta lääkäriltä. Tiettyjen rintasyöpätyyppien ja -hoitojen yhteydessä ei saa käyttää edes paikallisestrogeenia, sillä se saattaa vaikuttaa epäedullisesti rintasyövän hoidon tehoon.

Lue myös: Loppu hiivatulehduksille

7. Pitäisikö pesutottumuksia muuttaa ja vaihtaa pikkuhousut toisenlaisiin?

Vesipesu aamuin illoin riittää intiimihygienian ylläpitoon. Jos on pikkaisenkin alapäässä iho-ongelmia, alue kannattaa suihkauttaa puhtaaksi ulostamisen jälkeen. Ulosteessa on paljon bakteereita, samoin peräaukon suulla, ja herkkäihoisella ne voivat lisätä tulehdusten riskiä. Jos iho on taipuvainen kuivuuteen, pesun jälkeen voi aika ajoin käyttää perusvoidetta.

Iho tykkää ilmakylvyistä, ja siksi naisen olisi hyvä nukkua ilman alushousuja. Pikkuhousunsuojat hautovat alapäätä. Niitä voi käyttää, jos iho kestää ne. Mutta jos alapään ihoa tai limakalvoja vähänkin kutittaa, pikkuhousunsuojia ei kannatta käyttää vaan sen sijaan vaihtaa pikkuhousuja tavallista tiheämmin.

Karvojen poistaminen intiimialueelta ei aiheuta terveihoiselle ongelmia, mutta herkkäihoisen voi olla parempi pitää karvansa.

8. Onko maitohappobakteereista apua?

Osalla naisista emättimen bakteeritasapaino häiriintyy tavallista herkemmin, jolloin emätintä suojaavien bakteerien määrä vähenee. Näillä naisilla saattaa olla muita herkemmin kutinaa ja tulehduksia. He hyötyvät ajoittaisista laktobasillikuureista. Osalla naisista kuuri poistaa kokonaan lievät oireet.

Maitohappobakteerit voi nauttia joko emättimen tai suun kautta. Nielaistavan valmisteen maitohappobakteeripitoisuuksien pitää olla korkeat. Saattaa olla, että elävät maitohappobakteerit ovat tehokkaimpia. Valmisteista kannattaa kysyä apteekista.

Jotkut naiset käyttävät emättimen happamoittamiseen hapatettuja maitotuotteita kylpyinä. Menetelmän tehoa ei ole tutkittu.

9. Kutina ja kirvely vievät seksistä ilon, mikä auttaa?

Kuivat limakalvot aristavat ja haavautuvat hankautuessaan ja tällöin kannattaa turvautua liukuvoiteeseen. Hyvä liukuvoide on vesipohjainen ja tuoksuton, ja tarkoitettu vain tähän tarkoitukseen. Perusvoide ja ruoka- tai vartaloöljy ovat liukuominaisuuksiltaan huonompia.

Paikallisestrogeeni tekee vaihdevuosi-ikäisen naisen yhdynnöistä mukavampia. Sitä käyttävä nainen ei välttämättä tarvitse lainkaan liukuvoidetta.

Uuden kumppanin mukana emättimen bakteerikanta muuttuu, ja tämä voi aiheuttaa ohimenevästi kutinaa.

Lue myös: Alapää haisee – mistä paha haju alapäässä kertoo? Gynekologi vastaa, Anna.fi

10.  Alapää kutisee, piileekö syy kutinaan seksitaudissa?

Kutina on harvinainen sukupuolitaudin oire, eikä sukupuolitauti oireile koskaan pelkällä kutinalla. Se voi olla herpeksen ensioire, mutta jo parin päivän kuluessa puhkeavat taudin paljastavat rakkulat.

Vatsakipu, virtsaamisvaivat, verinen vuoto ja pahanhajuinen valkovuoto herättävät epäilyn sukupuolitaudista, ja silloin tarvitaan lääkäriä.

Asiantuntijana LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Päivi Tommola Lääkärikeskus Aavasta.

X