Nyt tutkitaan, kuinka suklaa vaikuttaa muistiin

Jaa artikkeliTilaa Seura
Suklaata
Nyt etsitään suklaatutkimukseen ihmisiä. © Jorma Marstio/Kuvaryhmä/SKOY

Hei sinä suklaata rakastava yli 65-vuotias! Sinua etsitään. Gerontologinen ravitsemus Gery ry hakee nimittäin ehkä maailman makeimpaan tutkimukseensa pääkapunkiseudulla asuvia, 65-75-vuotiaita miehiä ja naisia.

Gerontologinen ravitsemus Gery ry:n tarkoituksena on edistää ikääntyneiden terveyttä, toimintakykyä ja sosiaalista hyvinvointia monialaisesti ravitsemuksen, liikunnan ja ryhmätoiminnan avulla. Lisäksi se edistää moniammatillista yhteistyötä ikääntyneiden ravitsemukseen liittyvissä asioissa.

Nyt se tutkii, kuinka suklaa vaikuttaa muistiin ja ajatteluun sekä verensokeriin ja veren rasva-arvoihin. Tutkimuksen aikana osallistujien pitää syödä tummaa suklaata noin 50 grammaa joka päivä kahdeksan viikon ajan.

Hyvää tekevä suklaa

Useissa tutkimuksissa on todistetusti osoitettu, että suklaalla on terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Salaisuutena pidetäään raaka-aineena toimivaa kaakaota. Tummassa suklaassa on maitosuklaata enemmän kaakaota. Sen sisältämät flavanolit voivat jopa auttaa kehoamme ylläpitämään normaalia verenkiertoa säilyttämällä verisuonten joustavuuden.

Lisäksi tummassa suklaassa on runsaasti kuituja, kaliumia ja magnesiumia, maitosuklaassa taas maidon parhaat puolet, kuten kalsium ja B2-vitamiini.

”Kaakaon sisältämillä flavanoleilla on arvioitu olevan monia myönteisiä terveysvaikutuksia. Nyt haluamme tutkia niiden vaikutuksia ajattelu- ja muistitoimintoihin ensimmäistä kertaa Suomessa”, kertoo tiedotteessa Gery ry:n toiminnanjohtaja, ETT, dosentti Merja Suominen, joka johtaa tutkimusta.

Näin osallistut

Tutkimuksen alussa ja lopussa muistihoitaja tekee osallistujille muistia ja ajattelua mittaava testejä. Tutkimusryhmään valitut täyttävät lisäksi kysymyslomakkeita ja pitävät kolmen päivän ajan ruokapäiväkirjaa tutkimuksen alussa ja lopussa. Tutkimukseen mukaan tulevilta otetaan myös verinäytteet.

Tutkimukseen soveltuvat henkilöt, joilla ei ole kolesteroli- tai verenpainelääkitystä eikä todettua muistisairautta.

Suklaatutkimukseen voi ilmoittautua ottamalla yhteyttä Heli Salmenius-Suomiseen, p. 044 241 3185 tai sähköpostilla osoitteeseen info@gery.fi.

Tutkimuksen rahoittaa Fazer.

Lue myös:

Se on tutkitusti todistettu – Suklaa parantaa mielialaa

X