Orgasmit vain paranevat ikääntyessä

Tyydyttävän seksin eteen kannattaa ponnistella. Paljon hyvää saa aikaan jo sillä, kun jaksaa hakea ja kokeilla jotain uutta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ikä ei aseta rajoituksia seksuaaliselle nautinnolle ja orgasmikyvylle.

Tyydyttävän seksin eteen kannattaa ponnistella. Paljon hyvää saa aikaan jo sillä, kun jaksaa hakea ja kokeilla jotain uutta.
Teksti: Pirkko Tuominen

1. Miten ikääntyminen vaikuttaa seksuaalisuuteen?

Seksuaalisuus on yksi ihmisen perustunteista pitkälle vanhuuteen saakka, ja se muuttaa muotoaan eletyn elämän myötä. Siihen, mitä seksuaalisuudelle tapahtuu ikääntyessä, vaikuttavat aiempi seksuaalinen aktiivisuus ja itsetunto. Paljon riippuu myös siitä, miten hoitaa itseään. Myös fyysinen ja psyykkinen terveys vaikuttavat.

Ikä sinänsä ei aseta rajoituksia sen paremmin naisen kuin miehenkään seksuaaliselle nautinnolle ja orgasmikyvylle. Tunnetaso säilyy ja hellyyden merkitys kasvaa, vaikka kiihottuminen ja seksuaaliset reaktiot hidastuvat.

2. Millaisia haasteita ikä tuo seksiin?

Naisilla estrogeenitaso laskee vaihdevuosien myötä. Limakalvot ohenevat, kuivuvat ja hankautuvat herkästi, mikä voi vaikeuttaa yhdyntää ja aiheuttaa kipua. Jos seksi sattuu, sitä alkaa luonnollisesti välttää.

Myös muut vaihdevuosioireet, vaivat ja sairaudet voivat heikentää naisen haluja. Kiihottuminen tapahtuu iän myötä hitaammin, mutta orgasmit paranevat ja niiden saaminen helpottuu.

Miehillä testosteronitaso laskee ensin pikkuhiljaa, ja 40 ikävuoden jälkeen rivakammin. Erektion saaminen ja laukeaminen hidastuvat. Mies tarvitsee voimakkaampaa kiihotusta kuin aikaisemmin. Osalle miehistä tulee vaihdevuosioireita, kuten väsymystä, masennusta, unihäiriöitä, lihas- tai nivelkipuja. Oireet voivat vähentää seksuaalista halukkuutta.

3. Lisääkö liukuvoide nautintoa?

Liukuvoidetta kannattaa käyttää, sillä se helpottaa yhdyntää ja tekee siitä miellyttävämpää. Vaihdevuosien aikana ja niiden jälkeen harva nainen kuitenkaan pärjää pelkällä liukuvoiteella, vaan tarvitaan emättimeen laitettavaa paikallisestrogeenia. Sitä voi käyttää turvallisesti silloinkin, kun muu hormonikorvaushoito ei sovi.

Paikallinen estrogeenihoito vahvistaa emättimen limakalvoja ja estää niiden kuivumista sekä pitää emättimen kimmoisana ja pehmeänä.

4. Loppuuko seksi, jos erektio jää saamatta?

Mies mittaa omaa seksuaalisuuttaan pitkälti erektion kautta, ja erektiovaikeuksista tulee helposti suorituspaineita. Mitä, jos ei tänäänkään onnistu? Jännittäminen ja epäonnistumisen pelko pahentavat tilannetta. Ihanteellista olisi, jos pystyisi ohittamaan asian rennosti. Tällä kerralla nyt vain kävi näin. Asiallinen tieto ja keskustelu ymmärtävän kumppanin kanssa auttavat.

Satunnainen ongelma erektion kanssa on tavallista ja saattaa selittyä hyvinkin arkisilla asioilla. Se ei tarkoita loppuelämän impotenssia. Miehistä joka neljännellä on 45-vuotiaana erektiohäiriöitä silloin tällöin, 60-vuotiaista joka toisella, 70-vuotiaista jo lähes kaikilla.

5. Mistä erektioon saa lisäpotkua?

Tärkeää on hyvä ja avoin suhde kumppaniin. Läheisyys, hyväily ja nautinnon tuottaminen toinen toisilleen muilla kuin yhdynnän keinoin herättelevät haluja ja antavat lisäpotkua erektioon. Erektio voi palautua jo sillä, että nautitaan kiireettömästä yhdessäolosta ilman varsinaista aktia tai sen odotusta.

Seksivälineliikkeistä löytyy välineitä moneen tilanteeseen.

Lievään erektiohäiriöön, jossa erektio loppuu kesken, voi kokeilla esimerkiksi penisrengasta. Se puristaa penistä tyvestä, jolloin erektio pysyy parempana. Jos kunnollisen erektion saaminen on hankalaa, voi kokeilla erektiorenkaan ja erektiopumpun yhteiskäyttöä. Erektiopumppu vilkastuttaa peniksen verenkiertoa, jolloin erektioherkkyys paranee.

Erektiohäiriöitä voidaan hoitaa myös lääkkeillä. Niiden käytöstä on tärkeää sopia kumppanin kanssa.

Joskus voi riittää, että muuttaa elintapojaan vähän terveellisemmiksi tai tarkistaa lääkitystä lääkärin kanssa. Myös stressi, tupakointi, runsas alkoholinkäyttö, ylipaino sekä jotkut sairaudet ja lääkkeet voivat aiheuttaa erektiohäiriöitä.

6. Millaisilla seksileluilla naisen nautintoa voisi lisätä?

Itsetyydytyksessä ja esileikin tai yhdynnän aikana voi kokeilla esimerkiksi kiihotinta. Kiihottimia ja vibraattoreita on monenlaisia ja -muotoisia. Ne hierovat ja kiihottavat joko klitorista tai klitorista ja emätintä yhtä aikaa.

Myös miehet voivat saada uusia kiihottavia tuntemuksia niiden avulla. Seksivälineliikkeestä kannattaa kysyä rohkeasti neuvoa ja vinkkejä.

Monesti on vapauttavaa, kun uskaltaa kokeilla jotain uutta. Siihen tarvitaan joustavaa, avointa mieltä ja sitä, että kokeilu sopii molemmille.

7. Mitä muuta voisi tehdä, että seksistä tulisi vapautuneempaa?

Moni pariskunta etenee tietyn, tutun kaavan mukaan. Olisi hienoa, jos seksi vapautuisi käsikirjoituksesta. Nautittaisiin hyvästä olosta toisen lähellä ja katsottaisiin ennakkoluulottomasti ja ilman odotuksia, mihin tämä tällä kerralla vie, vai viekö mihinkään. Jos ei vie, voi kokeilla uudestaan huomenna tai ensi viikolla.

8. Saako seksistä kieltäytyä, jos ei haluta?

Kyllä saa. Jos toimii jatkuvasti omaa ha-luaan vastaan, menee vähitellen lukkoon.

Jos halu on kateissa, itsensä kanssa voi silti tehdä kompromissin: lähdenpä katsomaan, mitä tästä tulee. Halu voi syttyä myös matkalla.

Vaikka ei haluttaisi, läheisyys on tärkeää. Kaikilla meillä on kosketuksen kaipuu ja tarve saada hyväksyntää, vaikka halu ja haluttomuus vaihtelevat.

Hyvässä suhteessa on helppo puhua kumppanin kanssa myös seksistä ja siihen liittyvistä tunteista ja ongelmista. On hyvä jutella omista toiveistaan ja siitä, millaiset asiat virittävät halua. Tärkeää on myös, että kumpikin tekee aloitteita ja molemmat saavat tuntea itsensä halutuiksi.

9. Mitä hyvää ikääntyminen tuo seksiin?

Iän myötä ihmisillä on enemmän aikaa toisilleen, niin sanotut epäonnistumiset eivät lannista samalla tavalla kuin nuorempana ja seksi voi olla leikkisää, kun on vapauduttu ”säännöistä”.

Reaktioaikojen hidastumisessakin on hyvät puolensa. Kun miehen siemensyöksy hidastuu, seksi voi kestää pidempään. Naisen nautintoa lisää sekin, että orgasmin kokeminen helpottuu iän myötä.

10. Kuinka vanhana voi olla seksielämää?

Vaikka 100-vuotiaana, jos terveys antaa myöten. Jos on ollut vilkas ja hyvä seksielämä, ihminen on sillä saralla vielä iäkkäänäkin kiinnostunut ja aktiivinen. Seksuaalinen aktiivisuus on pelkkää plussaa, sillä se lisää onnentunnetta parisuhteessa, vähentää ikääntymisen haittoja ja edistää terveyttä.

Asiantuntijana Teija-Liisa Ranta, parisuhde- ja seksuaaliterapeutti.

X