Osaatko hengittää oikein? Syvähengitys ja voimavenyttelyt tuovat helposti energiaa arjen keskelle

Jaa artikkeliTilaa Seura
Energiaa arkeen
© istockphoto
Jos olo tuntuu talven jäljiltä nuutuneelta, älä huoli. Nyt pyritään saamaan energiaa syvähengittämisestä ja voimavenyttelystä.

Onko olo uuvahtanut?Ja juuri nytkö pitäisi tsempata ja puristaa energiaa kasaan niin, että saisi sen tai tämän työn tehtyä?

Hyvin usein väsymyksen syynä on krooninen univaje, väittävät Mikael Saarinen ja Jyrki Rytilä. Pitkän päälle siihen ei auta muu kuin lepo. Mutta kun on hätätilanne, tarvitaan pika-apua.

Osaatko hengittää oikein?

Yksi keino on hengittää oikein. Mikael Saarinen ja Jyrki Rytilä väittävät, että suuri osa ihmisistä hengittää väärin.

Silloin luonnollinen hengitys korvautuu pinnallisella ylähengityksellä tai solisluu- ja rintahengityksellä. Näin käy kun on stressiä ja koko ajan kiire: hengitys muuttuu pinnalliseksi ja osittain estyneeksi.

Silloin suuri osa ihmisistä ylihengittää.

Hyvä hengitys antaa energiaa

Oikein hengittäminen parantaa monin tavoin fyysistä ja henkistä terveytämme: keho ja mieli virittyvät, olo on kirkkaampi ja terävämpi, keskittymiskyky ja jaksaminen paranevat, aineenvaihdunta tehostuu ja uni on levollista ja virkistävää. Hyvä hengitys energisoi.

Mitä  on oikein hengittäminen?

Se on syvähengitystä, jossa rintakehä laajenee kaikkiin suuntiin. Siinä vatsa-, rinta- ja solisluuhengitys yhdistyvät niin, että hengitys muodostaa yhtenäisen, jatkuvan ja täydellisen liikkeen.

Hengitysliike kulkee lantionpohjasta nenään asti. Silloin sydän saa pumpattua yhdellä lyönnillä enemmän verta, ja veressä on enemmän happea.

Älä unohda voimavenyttelyä kissojen tapaan

Toinen kikka nopeaan energisointiin on voimavenyttely. Se sellainen, mitä kissat ja koiratkin tekevät.

Vedä ensin pitkä ja syvä sisäänhengitys. Venytä samalla raajoja ja selkää maksimaalisesti. Kädet saavat nousta pään yläpuolelle. Haukottele makeasti, vaikka silmät kiinni. Puhalla sitten lyhyt uloshengitys ja rentouta lihakset.

Energiaa ylävartaloon

Kolmas konsti nopeaan energisointiin on tehostaa ylävartalon verenkiertoa. Sen saa aikaan esimerkiksi pumppaamalla voimakkaasti käsivarsia. Pidä käsivarret vartalon myötäisesti, purista ne nyrkkiin ja ala heiluttaa niitä voimakkaan pumppaavasti.

Mikael Saarinen & Jyrki Rytilä: Energiaa! Harjoituksia ja vinkkejä väsyneelle keholle ja mielelle, Kirjapaja.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 4/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X