Tuottaako mielesi tauotonta pulinaa? Opettele ottamaan ajatusvirtaan etäisyyttä ja rauhoita yliaktiivinen mieli

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Rauhoita yliaktiivinen mieli
© istockphoto
Yritä olla tempautumatta mukaan ajatus- ja tunnetilavirtaan. Näin elvytät kiireen ja stressin vahingoittamat aivot takaisin normaalitilaan.

Jauhaako mielesi tauotta? Onnittelut, olet täysin normaali. Ajatusten tuottaminen on mielen luonne, eikä sitä voi juurikaan muuttaa.

Ongelma on se, että kaikki ajatukset eivät ole rakentavia – mieli huijaa meidät pois nykyhetkestä ja saa jumittumaan menneisiin ja tuleviin. Se vie meidät tunnekuohusta toiseen, pitkin vaihtelevien tunnetilojen vuoristorataa.

Muuta minkä voit – älä tempaudu mukaan ajatus- ja tunnetilavirtaan

Jos tunnistat, että kuohuvien ajatusten taustalla on jokin kiihdyttävä ongelma tai tilanne, pyri muuttamaan se, minkä voit muuttaa. Ja jos asialle ei voi mitään, sen kanssa on tehtävä rauha ja päästettävä ongelmasta irti.

Kun mieli on liian äänekäs ja kaoottinen, älä yritä vaientaa sitä väkivalloin. Opettele sen sijaan ottamaan ajatusvirtaan etäisyyttä kuin tyyni, hiljainen tarkkailija.

Yritä olla tempautumatta mukaan ajatus- ja tunnetilavirtaan. Kokeile mielen rauhoittamiseen tarkoitettuja meditaatio- ja hiljentymisharjoituksia.

Lähteet ja lisätietoja: Huotilainen M & Moisala M (2018). Keskittymiskyvyn elvytysopas. Tuuma-kustannus. Huotilainen M & Saarikivi K (2018) Aivot työssä. Otava. https://brainrm.com Hallowell E (2015). Why smart people underperform. Harvard Business Review 1/2015. https://hbr.org

Artikkeli on julkaistu Kotilääkärissä 3/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X