Polven nivelrusto haurastuu nivelrikon vuoksi – Voiko liikunnalla hidastaa nivelrikon etenemistä?

Ruston haurastumista voi hidastaa oikeanlaisen liikunnan avulla. Näin neuvoo ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nivelrikkoon sairastuneen kannattaa vaihtaa juoksulenkit esimerkiksi uintiin tai pyöräilyyn.

Ruston haurastumista voi hidastaa oikeanlaisen liikunnan avulla. Näin neuvoo ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri.
Teksti: Virve Järvinen

”Polveni nivelrusto on 1–4-asteikolla kolme. Mitä voin tehdä hidastaakseni ruston menetystä, ja kuinka nopeasti muutos etenee? Liikun säännöllisesti, noin kuudesti viikossa kuntosalilla ja luistimilla. Miten voisin toimia toisin, jotta saisin lisää käyttövuosia nivleilleni?”

Näin kysymykseen nivelrikosta ja polven nivelruston haurastumisesta vastaa ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Esko Kaartinen.

Lue myös: Kun polvi kipuilee työpäivän aikana: Sopiiko seisomatyö nivelrikkoiselle?

Nivelrusto ohentunut ja poissyöpynyt

Tässä niin sanotussa kolmannen asteen nivelrikossa sairastuneen nivelen nivelrusto on merkittävästi ohentunut ja poissyöpynyt.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Esko Kaartinen.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Esko Kaartinen.

Nivelrikon pahenemisvauhtiin voi vaikuttaa tässäkin vaiheessa. Ruston haurastumista ja hajoamisvauhtia voi tutkitusti varmimmin hidastaa riittävällä ja oikeanlaisella liikunnalla ja vahvistamalla sairasta niveltä liikuttelevien lihasten voimaa.

Voimakasta iskutusta eli tärähdyksiä runsaasti sisältävä liikunta, kuten hypyt ja juoksu, ei ole tässä vaiheessa suotuisin liikuntamuoto. Nämäkin ovat terveellisempiä kuin liki täydellinen liikkumattomuus.

Ylipaino pahentaa nivelrikkoa

Kysyjä voi jatkaa liikuntaharrastuksia. Niihin voisi lisätä pyöräilyn ja vesiliikunnan. Ylipaino pahentaa nivelrikkoa.

Nivelrikon etenemis­vauhtia on vaikea ennustaa, sillä siihen vaikuttavat myös esimerkiksi perintötekijät, urheilu­tausta, vammahistoria ja mahdolliset muut perus­sairaudet.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 3/21.

Lue myös: Apua polven nivelrikkoon lihaskuntoharjoittelusta – Katso tästä jumppaohjeet ja vahvista polvea tukevia lihaksia!

Lue myös: Nivelet ja liikunta: Nivelrikon oireet lieventyvät liikkumalla – Mikä on parasta liikuntaa nivelille?

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X