Tutkimus: Skitsofrenian hoidon klotsapiini-lääkkeeseen liittyy kohonnut leukemian ja lymfooman riski - ”Käyttäjiä on seurattava verisyövän varalta”

Antipsykootti klotsapiinia käytetään Suomessa enemmän kuin missään muualla maailmassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

klotsapiini vähentää skitsofreniapotilaiden kuolleisuutta vähentämällä erityisesti itsemurhia.

Antipsykootti klotsapiinia käytetään Suomessa enemmän kuin missään muualla maailmassa.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Klotsapiini-skitsofrenialääke on hoito ahdistukseen ja itsetuhoisuuteen.  Suomalaiset tutkijat ovat löytäneet tästä skitsofrenian hoidossa käytetystä klotsapiinista vakavan ja aiemmin tuntemattoman haittavaikutuksen.

Arvostetussa Lancet Psychiatry -sarjassa julkaistun tutkimuksen mukaan klotsapiinin pitkäaikaiseen käyttöön liittyy kohonnut leukemian ja erityisesti lymfooman riski.

Suhteellinen riski on yli kaksi kertaa suurempi kuin muilla tutkituilla antispykooteilla.

”Löytö tarkoittaa, että klotsapiinin käyttäjiä on seurattava säännöllisin laboratoriokokein verisyövän varalta”, sanoo tutkimusta johtanut professori Jari Tiihonen Tukholman Karoliinisesta Instiuutista.

Klotsapiinin käyttäjien verenkuvaa on seurattu tähänkin asti toisenlaisten haittavaikutusten vuoksi, mutta niiden harvinaisuuden vuoksi seurantaa on monissa maissa kevennetty. Verisyöpäriskin löytäminen tarkoittaa, että seurannan keventämiselle ei ole perusteita.

Skitsofrenialääke klotsapiini on lääke ahdistuksen ja itsetuhoisuuden hoidossa

Skitsofrenialääke klotsapiini  on suomalaisittain huomionarvoinen lääke. Jari Tiihosen mukaan klotsapiini on paras lääke skitsofreniaan liittyvän ahdistuksen ja itsetuhoisuuden hoitamisessa, mutta sitä ei käytetä missään niin paljon kuin Suomessa. Professorin mukaan tämä johtuu mahdollisesti hyvistä tuloksista skitsofreniapotilaiden itsemurhien estämisessä.

”Aikana ennen klotsapiinia skitsofreniapotilaiden itsemurhat Suomessa olivat paljon korkeammat kuin muissa länsimaissa, mutta ovat sittemmin vähentyneet merkittävästi.”

”On tieteellistäkin näyttöä siitä, että klotsapiinin käytön aikana itsetuhoinen käyttäytyminen vähenee.”

Lue myös: Outo yhteys aivoissa – Miksi skitsofrenia ei iske syntymäsokeaan?

Skitsofrenialääke klotsapiinin haittavaikutukset tunnetaan

Klotsapiinin haittavaikutuksilla on myös pitkä historia. 1970-luvulla havaittiin, että klotsapiini aiheuttaa harvinaisena haittana agranulosytoosia. Tämä on immunologinen häiriö, jossa tiettyjen valkosolujen määrä laskee alle kriittisen rajan, ja altistaa potilaan hengenvaarallisille infektioille.

Tämäkin havainto tehtiin ensin Suomessa ja se johti 1970-luvulla lääkkeen myyntikieltoon kaikkialla maailmassa. Vähitellen lääke tuli kuitenkin takaisin käyttöön, ensin erikoisluvalla, myöhemmin laajemminkin.

Verisyövän riski liittyy skitsofrenialääkkeen pitkäaikaiskäyttöön

Tuore tutkimus osoittaa, että klotsapiiniin liittyvä verisyövän riski on huomattavasti korkeampi kuin agranulosytoosin riski. Verisyöpien riski liittyy nimenomaisesti pitkäaikaiskäyttöön; verisyöpiä havaittiin eniten potilailla, jotka olivat käyttäneet klotsapiinia viisi vuotta tai kauemmin. Riski myös lisääntyi käyttömäärien mukaan, eli mitä korkeampi annos, sitä suurempi riski.

Agranulosytoosin riskin vuoksi klotsapiinin käyttäjiä on seurattu verikokein tähänkin asti, mutta paljon suuremman verisyöpäriskin myötä seuranta muuttuu entistä tärkeämmäksi.

Jari Tiihosen mukaan klotsapiinin riskiä on tarkasteltava sitä tosiasiaa vasten, että klotsapiini vähentää skitsofreniapotilaiden kuolleisuutta vähentämällä erityisesti itsemurhia.

”Näin ajatellen klotsapiinin aiheuttama verisyöpäkuolleisuus on absoluuttisina lukuina melko vähäistä.”

”Verisyöpä on kuitenkin niin vakava lääkehaitta, että potilaiden ja heidän omaistensa on syytä olla tietoinen sen olemassaolosta.”

Miksi klotsapiini on niin paljon suositumpaa Suomessa kuin muissa maissa?

Jari Tiihonen sanoo ettei tiedä koko vastausta, mutta epäilee sen liittyvän Suomen aiempaan korkeaan itsemurhakuolleisuuteen ja terveydenhoitojärjestelmien eroihin eri maissa.

Jos haluaa käyttää skitsofrenialääke klotsapiinia, potilaiden verenkuvaa on seurattava ja se maksaa. Vaihtamalla lääkettä ei tarvitse nähdä seurannan vaivaa.

Lue myös: Mistä itsemurhariskin tunnistaa? Älä luule, ettei itsemurhaa suunnitteleva kerro aikeistaan – Tunnista itsemurhan riskitekijät

Artikkelia on muokattu 20.6.2023 klo 15:20

X