Nestemäisestä kasvaimesta paljastui lymfaattinen leukemia - Veljen kantasolut auttavat Hannelea syöpätaistelussa: ”Elän päivän kerrallaan”

Englannissa asuva Hannele Duval, 56, sairastui syksyllä 2020 lymfaattiseen leukemiaan. Hän kävi läpi solumyrkkyhoidot, jonka jälkeen syöpää alettiin hoitaa kantasoluilla. Täydellinen luovuttaja löytyi Jyväskylästä: Hannelen veli.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hannele on paljon kotona, sillä hän välttelee ihmisjoukkoja. Onneksi pienellä pihalla on mukava lukea ja juoda päiväkahvit.

Englannissa asuva Hannele Duval, 56, sairastui syksyllä 2020 lymfaattiseen leukemiaan. Hän kävi läpi solumyrkkyhoidot, jonka jälkeen syöpää alettiin hoitaa kantasoluilla. Täydellinen luovuttaja löytyi Jyväskylästä: Hannelen veli.
Teksti: Reija Ypyä 

Hannele Duval jumppasi syksyllä 2020 kotonaan Epsomissa Lontoon lähellä. Koronarajoitusten takia jumpat oli peruttu, ja Hannele teki etäohjattuna body pumpin ja body compatin peräkkäin. Yhtäkkiä hän alkoi tuntea voimakasta kipua vasemmalla puolella rintaa.

Lymfaattinen leukemia löytyi nestemäisestä kasvaimesta

”Sairaalan ensiavussa minulta otettiin EKG, rintaröntgen ja tietokonekerroskuvaus. Rintakehässäni näkyi 11 sentin kokoinen nestemäinen kasvain. Toki se pelotti, ja mieleeni tuli Celestine-tyttäreni, 26, sairastuminen leukemiaan 19 vuotta sitten.”

Kasvaimesta otettiin ohutneulanäyte. Marraskuussa Hannelella diagnosoitiin aikuisilla harvinainen akuutti lymfaattinen leukemia ALL, joka on pahanlaatuinen veritauti. Siinä lymfosyyttien eli T- tai B-solujen esiaste eli lymfoblasti alkaa lisääntyä luuytimessä hallitsemattomasti. Kypsymättömät lymfoblastit täyttävät luuytimen ja häiritsevät normaalien verisolujen muodostumista.

”Elämä oli jo koronan takia mennyt ihan uusiksi ja tämä vielä lisäsi epävarmuutta. Olemme asuneet ranskalaisen mieheni Gilles Duvalin kanssa Englannissa jo 21 vuotta, mutta olimme syksyllä 2020 muuttamassa Espanjaan Costa del Solille. Brexit otti päähän, sillä eurooppalaiset eivät enää tunne oloaan tervetulleeksi täällä.”

Veli luovutti kantasolut

Hannelea hoidettiin Royal Marsdenin syöpäsairaalassa nelisen viikkoa. ALL on aggressiivinen ja nopeasti etenevä tauti, jonka hoito pohjautuu voimakkaisiin solunsalpaajien yhdistelmäkuureihin. Näin vähennetään leukemiasolujen määrää luuytimessä ja palautetaan terveiden verisolujen muodostus normaalille tasolle.

”Kasvain rintakehässäni kutistui heti ensimmäisten lääkekuurien myötä. Ensihoidon jälkeen sain kaksi kuuria konsolidaatio- eli vakautushoitoa, joka perustui solunsalpaajien yhdistelmiin. Se oli aika rankka putki vuodenvaihteessa 2020–2021, mutta kestin myrkyt hyvin.”

Kantasolusiirto tuli puheeksi pian, sillä se on ALL-potilaalle tehokasta. Sopivaksi luovuttajaksi löytyi jo kantasolurekisterissä oleva Hannu-veli. Hän sai kantasolun tuotantoa kiihdyttäviä pistoksia, ja kantasolut otettiin häneltä verenkierrosta.

Hannelen piti saada veljensä kantasoluja jo huhtikuussa 2021, mutta koronan takia kantasolut lähetettiin pakastettuina. Ne eivät selvinneet siitä.

”Se oli paha pettymys, joka piti ottaa väliaikaisena takaiskuna. Onneksi oli hienot pääsiäiskelit ja koronarajoitukset vähän purkautuneet, joten saatoin nähdä ystäviä ulkona pihalla. Se oli kivaa ja auttoi kestämään odotuksen.”

Kesäkuussa 2021 Hannu luovutti kantasoluja Helsingissä maanantaina. Ne kuljetettiin elävinä lentokoneella Lontooseen, josta Anthony Nolan Trustin työntekijä haki ne. Parantavat kantasolut siirrettiin Hannelen verenkiertoon keskiviikkona.

”Menin sairaalaan kaksi päivää ennen siirtoa. Sain solunsalpaajia, jotka valmistivat minua siirtoa varten. Käsivarressani oli katetri, johon laitettiin ruiskulla Hannun luovuttamat kallisarvoiset kantasolut.”

Paluu arkeen

Hyväkuntoisen Hannelen lihakset olivat hävinneet sairauden myötä. Kantasolusiirron ajaksi hän otti sairaalaan 1,5 kg puntit mukaan. Hän jumppasi joka aamu ja ajoi vartin huoneeseen tuodulla kuntopyörällä.

Hannele on jo palannut töihin puolipäiväisesti. Hän tekee lääketieteellistä markkinatutkimusta ranskalaisessa firmassa.

”Arvostan työnantajaani, joka maksoi sairauslomalla ollessani minulle kuusi kuukautta puolikasta palkkaa. Kolmen kuukauden ajan sain vielä tonnin kuussa. Silloin sain myös valtiolta hiukan sairauspäivärahaa, mutta se on täällä tosi pieni.”

Hannele jatkaa 20 viikkotunnin työaikaa ainakin kesäkuun loppuun. Kaikki työ tehdään etänä.

”En varmaan jaksaisikaan tehdä viisipäiväistä viikkoa. En liiku juuri missään näin korona-aikana. Ennen kävin paljon Lontoossa museoissa, teatterissa ja taidenäyttelyssä. Nyt Lontoo on kuin toinen planeetta minulle, sillä en voi mennä julkisiin kulkuneuvoihin. Korona olisi minulle vaarallinen. Teemme ruokaostoksetkin netin kautta.”

Hoidot jatkuvat

Hannelen syövän hoito jatkuu edelleen. Hän käy 2–4 viikon välein verikokeissa, joissa mitataan esimerkiksi T-solujen määrää. Vähitellen väliä pidennetään vuodeksi.

”Minulle annetaan solunsalpaajapistoksia selkäytimeen kolmen kuukauden välein vielä kuusi kertaa. Tällä estetään etäpesäkkeiden muodostuminen aivoihin, mikä on tyypillistä ALL-leukemialle. ”

Tällä hetkellä arvot ovat hyviä, vain T-soluissa olisi vielä parantamisen varaa. Niinpä Hannele sai syksyllä pienen määrän Hannun kantasoluja. Hannulta saatiin niin paljon kantasoluja, että niitä on pakasteessa paljon.

”Olen tyytyväinen, että olen näin hyvässä kunnossa. Ensimmäiset pari vuotta ovat kriittisimmät, ja elän päivän kerrallaan. Toki pelkään sairastuvani uudelleen. Ajatus on joka päivä mielessä aina, kun otan lääkkeet tai tuntuu pientäkään vaivaa. Mutta tärkeintä on nauttia joka päivä arjesta ja pienistä asioista.”

Matkakaipuu

Hannele toivoo eristyksen pian loppuvan, sillä hän on aina rakastanut matkustamista. Olisi ihanaa käydä Ranskan-toimistolla ja Suomessa.

”Olen suomalainen, mutta kuin adoptoitu ranskalaiseksi. Opiskelin Pariisissa ranskaa 1988–89 ja tapasin Gillesin siellä.”

Hannele on asunut Englannissa yli 20 vuotta, muttei koe itseään lainkaan englantilaiseksi.

”Puhumme kotona ranskaa ja vähän englantia joskus sekaan. Mutta Celestine on englantilainen, ja hänen elämänsä on täällä. ”

Hannele haluaisi toteuttat miehensä kanssa vielä yhteisen haaveen: muuttaa Espanjaan.

”Viihdyn kodissamme, joka on Viktorian aikainen vuonna 1880 rakennettu kaksikerroksinen talo. Mutta en usko, että vietämme täällä loppuelämää. On aika kääntää uusi sivu elämässä.”

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 3/22.

Lue myös: Krooninen lymfaattinen leukemia yllätti Milvin: ”Kuuntelin lääkäriä aivan tyynenä”

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X