Arita laitatti kaikki hampaat uusiksi ja sai kivuttoman elämän – Hammasremontti maksoi mopoauton verran

Arita Lindblad häpesi kuluneita hampaitaan vuosia. Uudet hampaat maksoivat mopoauton verran. Summalla Arita sai kivuttoman elämän.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Hampaiden kunto vaikuttaa valtavasti elämään. Jatkuva särky ei naurata”, Arita Lindblad sanoo.

Arita Lindblad häpesi kuluneita hampaitaan vuosia. Uudet hampaat maksoivat mopoauton verran. Summalla Arita sai kivuttoman elämän.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Hampaiden yöllistä narskuttelua eli bruksismia hoidetaan purentakiskolla. Sellaisen Arita Lindbladkin sujautti aiemmin suuhunsa mennessään nukkumaan. Aamulla kisko löytyi aina tyynyn vierestä, sillä Arita oli unissaan napannut sen pois.

Vuosikymmeniä kestänyt narskuttelu kulutti hampaat tyngiksi. Hampaista tuli arat ja niiden vihlominen hankaloitti syömistä. Aritaa hävetti hymyillä.

Helpotuksen toivat uudet hampaat.

”Narskuttelin niin, että paikat sinkoilivat suusta”

”Juoksin pahimmillaan hammaslääkärillä viikoittain. Paikat uusittiin, mutta kukaan ei koskaan kiinnittänyt huomiota purentaani. Hampaiden narskuttelu ja virheellinen purenta kulkevat monesti käsi kädessä ja pahentavat toisiaan.

Kuluneet hampaani olivat kaikkea muuta kuin kauniit, ja sain kuulla niistä ihmetteleviä kommentteja. Olen myyntitehtävissä jatkuvasti ihmisten kanssa tekemisissä. Tätä myyjää ei lopulta juuri hymyilyttänyt. Kulunut purenta kuormitti leukaniveliä ja aiheutti minulle kipuja.

Terveyskeskushammaslääkäri suositteli hampaisiini laminaattikuoria. Niitä ei voi laittaa julkisella puolella, joten aloin ottaa selvää yksityishammaslääkäreiden palveluista. Samaan aikaan huomasin päivälehdessä jutun hammaslääkäristä, joka teki mittavia purennan korjauksia niin, että valmista syntyy viikonlopussa. Varasin ajan tälle hammaslääkärille.”

Kaikki hampaat uusittava – ei hyötyä oikomishoidosta

”Ensimmäinen vastaanottoaikani hammaslääkärille oli suunnittelukäynti. Kova purenta ja runsaat paikkaukset olivat jättäneet jälkensä koko suuhuni. Kaikki hampaani olisi uusittava, eikä oikomishoidosta olisi enää tässä vaiheessa apua. Hampaiden korjauksessa käytettäisiin keraamisia paikkamateriaaleja, sillä yhdistelmämuovit eivät niissä kestäisi.

Sain kuulla, että tulisin istumaan hammaslääkärin tuolissa suu auki perjantai-illasta sunnuntai-iltaan. Minulle se sopi hyvin, sillä työni takia en voinut kuvitellakaan juoksevani hammaslääkärissä entiseen tapaan kerran viikossa.

Hoito tulisi maksamaan 15 000 euroa, minkä kuuleminen sai minut nieleskelemään. En nähnyt, että minulla olisi muuta vaihtoehtoa, joten päätin lähteä hoitoon.”

Näin hampaiden hoito alkoi

”Ensimmäiseksi hampaani kuvattiin digitaaliseen muotoon. Hampaan tyngistäni porattiin vanhat paikkamateriaalit pois ja jäljelle jäävä hammas muotoiltiin tueksi sen päälle tulevalle uudelle, keraamiselle kruunulle. Kieltäydyin puudutuksesta, vaikka hammaslääkäri tarjosi sitä minulle moneen kertaan. Poraaminen oli yllättävän kivutonta.

Omien hampaiden päälle tehtiin kokeiluun viikoksi kisko; eräänlaiset väliaikaiset hampaat. Kokeilun tarkoituksena oli antaa hammaslääkärille tietoa siitä, mitä kohtia tulevissa hampaissa pitäisi muuttaa niin, että lopputulos olisi mahdollisimman hyvä. Samalla purentalihakseni saisivat totuttautua tulevaan.”

Korkea hinta herätti keskustelua

”Kerroin perheelleni tulevasta hammasremontistani vasta, kun palasin suunnittelukäynniltä kisko suussa. Kun perheeni kuuli hoidon hinnan, sain kuulla olevani hullu.

Rahat olivat omiani, ja olin päättänyt sijoittaa terveyteeni. Hampaat ja suun terveys vaikuttavat valtavasti hyvinvointiin ja elämän laatuun.

En antanut muiden vaikuttaa päätökseeni. Seuraavaan viikonloppuun valmistauduin eväillä ja hyvillä istumalihaksilla.”

Carpe diem kehottaa tarttumaan hetkeen

Vanha viisaus Carpe diem kehottaa tarttumaan hetkeen. Aritalle se on sitä, että toteuttaa elämässään omia toiveita, kuten hammasremontin. Uudet hampaat tekivät elämästä paremman. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Loppuelämän kestävät hampaat

”Hoito vei aikaa, sillä jokainen hammas piti suunnitella, rakentaa, maalata ja kiinnittää paikoilleen erikseen. En pelännyt hetkeäkään, sillä hammaslääkäri kertoi koko ajan, mitä hän teki.

Suu ja posket väsyivät ja taisivat vähän krampatakin. Halusin uusia hampaita niin paljon, ettei se haitannut. Olin kärsinyt hampaistani kymmenen vuotta. Nyt saisin kerralla loppuelämäni kestävät hampaat.

Kun mieheni näki lopputuloksen, hän pyörsi aiemmat sanansa. Hän ymmärsi, miksi olin hakeutunut hoitoon ja piti ratkaisuani hyvänä. Lapsilleni vitsailin, että kun kuolen, heidän kannattaa irrottaa kalliit hampaat suustani.”

Uudet hampaat, valkoisempi hymy

Arita Lindblad: ”Hampaiden kunto vaikuttaa valtavasti elämään. Jatkuva särky ei naurata”, Arita Lindblad sanoo.

”Hampaiden kunto vaikuttaa valtavasti elämään. Jatkuva särky ei naurata”, Arita Lindblad sanoo. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

”Sain itse valita uusien hampaitteni värin, ja valitsin valkoisemman kuin suomalaiset yleensä. Hampaisiini tehdyt korjaukset saavat mielestäni näkyä. Toisin kuin moni ikäpolveni nainen, en häpeile minulle tehtyä, ulkonäköäni muuttanutta korjausta.

Hymyilen nykyään lähes koko ajan. Hymy muuttaa kummasti olemusta, ja nyt saan myönteisiä kommentteja ulkonäöstäni. Näytän kuulemma nuoremmalta kuin ennen. Lysyssä oleva purenta veti kasvotkin lyttyyn.

Koska hampaitteni muotoa korjattiin ja purentaa korotettiin, en enää narskuta, eli pääsin kivuista.

Keramia ei reikiinny, mutta oman hampaan ja keramiaan saumaan voi tulla reikä tai iensairaus. Jottei tulisi, puhdistan hammasvälit joka ilta huolella.

Hammaslääkärikäynnit vähenivät vuosittaisiin kontrolleihin. Nykyään käyn vastaanotolla mielelläni. Toisin kuin ennen, nyt saan kuulla, että suussani kaikki on kunnossa.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 1/19.

Lue myös: Miksi hampaat reikiintyvät vanhemmiten? Pidä karies kurissa – Näin ikä vaikuttaa suun terveyteen

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

Uusilla materiaaleilla kestävät hampaat

Yhdistelmämuovi on hyvä paikkamateriaali pieniin korjauksiin. Mutta kun korjattavaa on paljon tai paikat ovat laajoja, sillä ei saada aikaan pitkäikäistä paikkaa. Keramia kestää laajoissa paikkauksissa yhdistelmämuovia huomattavasti pidempään, jopa 20 vuotta. Muovin puremisvoima on selvästi heikompi kuin keramian.

Keraaminen paikka suunnitellaan tietokoneavusteisesti, valmistetaan suun ulkopuolella hammaslääkärikäyttöön tarkoitetussa jyrsimessä ja sidostetaan paikoilleen muovisementillä. Vaikka iso osa hampaasta olisi menetetty, keraamisella paikalla voidaan palauttaa hampaan alkuperäinen muoto.

Hinta rajoittaa keramian käyttöä. Se on toistaiseksi noin kolme kertaa kalliimpi paikkamateriaali kuin yhdistelmämuovi. Keramia ei värjäänny eikä reikiinny. Sen alla oleva hammas voi reikiintyä, joten suuhygieniasta tulee huolehtia hyvin.

Asiantuntija: Hammaslääkäri Marko Ahonen, Hammaslääkäriklinikka Huippu, Hämeenlinna.

X