Muusikko Tumppi Varonen sai vertaistuesta apua tinnitukseen: ”Tein päätöksen, etten jää märehtimään vaivaa yksinäni”

Punk-muusikko Tumppi Varonen on saanut apua tinnitukseen, josta jopa joka toinen muusikko kärsii. Keskustelu toisten soittajien kanssa on helpottanut oloa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tumppi Varonen kävelee mielellään ulkona luonnossa. Luonnonäänet vaimentavat tinnitusta hyvin.

Punk-muusikko Tumppi Varonen on saanut apua tinnitukseen, josta jopa joka toinen muusikko kärsii. Keskustelu toisten soittajien kanssa on helpottanut oloa.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Tumppi Varonen, 63, oli tottunut korvien soimiseen keikkojen jälkeen. Se meni aina parissa päivässä ohi, eikä mieleen edes tullut hakea apua tinnitukseen.

Puolitoista vuotta sitten kaikki kuitenkin muuttui, kun Varonen palasi Pelle Miljoona United -yhtyeen kanssa talvilomalta.

Korvat soivat keikkojen jälkeen päiviä

”Olin soittanut työkseni 40 vuotta. Viimeiset kuusi vuotta olin soittanut bassoa Pelle Miljoona United -yhtyeessä. Lavalla olimme aina samalla tavalla niin, että rumpali ja kitaristi olivat vasemmalla puolellani. Melu äityi välillä aika kovaksi.

Keikkojen jälkeen korvat soivat usein pari päivää, mutta sen jälkeen vaiva loppui. En kiinnittänyt siihen edes kauheasti huomiota, sillä ajattelin, että se kuuluu asiaan.

Puolitoista vuotta sitten kaikki kuitenkin muuttui. Olimme bändin kanssa juuri palanneet kesätauolta ja aloittaneet keikkailun. Keikkojen jälkeen huomasin, että korvien soiminen ei loppunutkaan, vaan jatkui päivästä toiseen.”

Tumppi Varonen kärsi keikkojen jälkeen päiviä korvien soimisesta. Apua tinnitukseen löytyi vertaistuesta.

Tumppi Varonen kärsi keikkojen jälkeen päiviä korvien soimisesta. Apua tinnitukseen löytyi vertaistuesta. © Mirva Kakko / Kuvaryhmä

Käynti korvalääkärillä ei auttanut

”Olin aikaisemminkin kokenut vastaavaa korvien soimista eli tinnitusta tilanteissa, joissa verenpaineeni oli stressin, valvomisen tai liiallisen suolan käytön takia kohonnut. Aluksi luulin, että kyse oli taas siitä.

Kun korvien soiminen ei mennyt elämäntapoja parantamalla ohi, aloin huolestua kunnolla. Hiljaisissa paikoissa kuulin jatkuvasti ohuen ääneen, joka muistutti ison itikan ja ampiaisen äänen sekoitukselta. Pitkään jatkuessa se tuntui todella helvetilliseltä, enkä pystynyt keskittymään mihinkään. Pelkäsin, että vaiva alkaisi pahentua.

Kävin korvalääkärissä, joka neuvoi käyttämään soittaessa korvatulppia. Hän myös käski opettelemaan tulemaan toimeen vaivan kanssa, sillä tinnitus ei ole vaarallista, ainoastaan inhottavaa. Käynti ei siis kauheasti auttanut.”

Apua tinnitukseen vertaistuesta

”Paras apu tuli yllättäen vertaistuesta. Noin joka toinen muusikko kärsii tinnituksesta, ja toisten soittajien kanssa keskusteleminen on helpottanut oloa. On lohdullista tietää, että muut kärsivät samasta vaivasta ja pärjäävät sen kanssa. Monilla vaiva on vielä paljon pahempi kuin minulla.

Tein päätöksen, etten jää märehtimään vaivaa yksinäni. Kun korvat vinkuvat, hyväksyn asian, ja jatkan päivittäisiä hommiani tavalliseen tapaan.

Olen myös etsinyt tietoa kohinasiedätyksestä. Kun ympärillä on hieman taustaääntä, tinnitusta ei välttämättä edes huomaa. Esimerkiksi liikenteen melussa korvien soimista ei kuule ollenkaan. Sisällä taas voin laittaa tuulettimen päälle tai musiikkia soimaan.”

Kuulon huoltoon enemmän huomiota – ”Korvat ovat työkaluni”

”Nuorempana en ollut kiinnostunut melun vaikutuksesta kuuloon, enkä käyttänyt myöskään korvatulppia. Koin, että niiden kanssa on vaikea soittaa.

Nykyään kiinnitän kuulon huoltoon paljon enemmän huomiota, ja yritän vaimentaa melua. Laulan ja soitan omassa Tumppi Varonen Problems -yhtyeessäni.

Soundcheckissä käytän aina korvatulppia, ja keikalla minulla on vasemmassa korvassa korvatulppa. Yksi tulppa ei haittaa soittamista, kun oikealla korvalla kuulen hyvin. Sillä tavalla yritän säästää korvat lisävaurioilta.

Ja jos jostain syystä tulee korvasärkyä, käyn heti sen vuoksi terveysasemalla. Ajattelen, että korvat ovat minun työkaluni, ja minun täytyy pitää niistä huolta.

Kotona kuuntelen pääasiassa rauhallista musiikkia kaiuttimista. Tykkään indiepopista ja ambient-musiikista, kuten Liam Callagherista ja Brian Enosta. Nappikuulokkeita käytän ainostaan, jos en saa illalla unta. Silloin laitan ambient-musiikkia soimaan hyvin hiljaisella volyymillä.”

Lue myös: Turun yliopisto tutki: Tinnituspotilaat voivat hyötyä aivojen magneettistimulaatiohoidosta – Lupaavia tuloksia myös masennusoireiden helpottamiseen

Kuulo kannattaa suojata

1. Kaikki melu on äänienergiaa. Liika äänienergia, kuten rock- tai punk-konsertti, ärsyttää kuulosoluja korvan simpukassa, jolloin korvat reagoivat siihen soimisella eli tinnituksella.

2. Kuulo kannattaa suojata rock-konsertin aikana riittävän tehokkailla kuulonsuojaimilla. Ne on hyvä laittaa korviin jo ennen äänialtistusta.

3. ”Tinnitukseen ei ole lääkehoitoa. Sen aiheuttamaa epämukavuutta voi kuitenkin vähentää kohinakojeilla ja välttämällä täysin hiljaista ääniympäristöä. Lisäksi voi kokeilla tinnitustyynyä eli tyynyä, jonka sisällä on äänilähde”, kertoo Kuuloliiton asiantuntijalääkäri Elina Rytsölä.

X