Seksi tuntui pitkään kaukaiselta ajatukselta kohdunkaulan syövästä selvinnyt Sari tunnustaa: ”Olimme varovaisia – harjoittelemme sitä kuin teinit ensimmäistä kertaa”

Lyhyessä ajassa Sari Latvanen, 51, kävi läpi aikamoisen myllyn, johon kuuluivat sairastuminen kohdunkaulan syöpään, syöpähoidot ja äkisti alkaneet vaihdevuodet. Onneksi rinnalla on kumppani, jonka kanssa muutoksiin voi suhtautua lempeällä huumorilla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Positiivinen asenne auttoi Saria, kun hänellä todettiin kohdunkaulan syöpä. Sairaus on nyt hoidettu, ja Sari käy säännöllisissä kontrolleissa.

Lyhyessä ajassa Sari Latvanen, 51, kävi läpi aikamoisen myllyn, johon kuuluivat sairastuminen kohdunkaulan syöpään, syöpähoidot ja äkisti alkaneet vaihdevuodet. Onneksi rinnalla on kumppani, jonka kanssa muutoksiin voi suhtautua lempeällä huumorilla.
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Suomalainen

Sari Latvasella oli ollut myoomia jo vuosia. Sittemmin häntä alkoivat vaivata myös yhdyntä- ja välivuodot, joiden oletettiin johtuvan myoomista. Syksyllä 2017 Sarille oli jo varattu aika kohdunpoistoon. Sitä ennen hän päätti vielä käydä gynekologilla. Se käynti muutti kaiken.

Vastaanotolla paljastui

”Kuule Sari, luulen, että sinulla on kohdunkaulan syöpä”, gynekologi sanoi.

Suuni loksahti auki – olin tullut vastaanotolle vain varmistaakseni, että kaikki on kunnossa.

Gynekologi oli aivan ihana. Rauhallisesti hän selitti minulle, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Minut tutkittaisiin kunnolla ja sitten hoidettaisiin.

Mitään hätää ei ole, hän vakuutti.

Lääkärin rauhallisuudesta ja omasta perusluonteestani johtuen en joutunut paniikkiin, vaan ajattelin, että tällainen syöpäkasvain tuli ja tämä hoidetaan pois.

Luulen, että uutinen oli miehelleni Vesalle kovempi isku kuin minulle. Ei hänkään hötkyillyt, vaan pysyimme molemmat vahvoina ja tsemppasimme toisiamme.

Lue myös: Kohonneet valkosoluarvot huolestuttavat – voiko verikoe paljastaa syövän?, Anna.fi

Näin kohdunkaulan syövän hoito alkoi

Minun syöpäni oli kohdun kaulakanavan adenokarsinooma, eikä se ollut levinnyt muualle. Hoidot alkoivat Naistenklinikalla heti. Ensin kasvainta pienennettiin sytostaateilla, tammikuussa 2018 oli leikkaus ja sen jälkeen vielä sytostaatteja ja sädetysrumba.

Paksut pitkät hiukseni alkoivat tipahdella jo ensimmäisten sytostaattihoitojen jälkeen.

Yritin ottaa kaljuuntumisen huumorilla ja tein siitä huvikseni videopäiväkirjaa. Vesa naureskeli ja pyöritteli päätään, kun pelleilin peruukkien ja huivien kanssa. Hänelle kalju ei ollut kauhistus – olinhan hurmannut hänet jo kymmenen vuotta aiemmin muilla kuin hiuksillani.

Sytostaattihoidot aiheuttivat väsymystä, vellovaa oloa ja pahoinvointia. Jouduin jäämään sairauslomalle kiinteistövälittäjän työstäni heti hoitojen alettua ja lopulta olin sairauslomalla puoli vuotta. Onneksi olin hankkinut itselleni vuosia aiemmin syöpävakuutuksen, se turvasi talouden.

Seksi ei tullut mieleenkään, vaan päällimmäisenä olivat aivan muut asiat. Kysyin Vesalta, että kestätkö sinä. Hän vastasi, että kyllähän vanha mies kestää.

Leikkauksen jälkeen

Minulle tehtiin niin sanottu radikaali leikkaus: kohtu ja munasarjat poistettiin, ja emätinkin lyheni pari senttiä. Vatsaan tuli siisti pystyarpi.

Vasta leikkauksesta toivuttuani havahduin pohtimaan sitä, että mitähän sinne alapäähän oikein jäi. Ollessani ensimmäisessä gynekologisessa tutkimuksessa leikkauksen jälkeen ajattelin että ahaa – siellä voi siis vielä käydä.

Olisin toivonut perusteellisempaa selitystä anatomiasta, enemmän rohkaisua ja jopa konkreettisesti gynekologin tutkimuksen yhteydessä opastusta siitä, mitä voi tehdä, että emätin pysyisi toimintakykyisenä. Dildoamisesta toki kerrottiin, ja sain mukaani erikokoisia dildoja, joilla emätintä voi venyttää.

Leikkauksen jälkeen olisi ollut mahdollisuus käydä seksuaaliterapeutin vastaanotolla, mutta en kokenut sitä silloin tarpeelliseksi.

Leikkausta seurannut sädehoitojakso oli rankka. Etovan olon ja väsymyksen lisäksi kärsin kivuista, särystä ja krampeista vatsan seudulla.

Yksi bonus leikkauksesta tuli. Minua oli vaivannut virtsankarkailu, mutta kun kasvain ja myoomat saatiin pois, se loppui.

Sari Latvanen, kohdunkaulansyöpä

Syövän leikkaushoidosta oli yllättävästi hyötyä, sillä Sari pääsi eroon virtsankarkailusta. Heli Hirvelä / Otavamedia

Seksuaalisuus muuttuu

Uusia hiuksia kasvoi nopeasti tippuneiden tilalle. Maaliskuussa, kun sädetykset loppuivat, minulla oli jo seksikkään näköinen sänkikampaus. Lopulta hiukseni tulivat takaisin kiharana pehkona. Päätin leikata ne – viihdyn tässä lyhyessä mallissa.

Vaihdevuodet alkoivat tietysti heti leikkauksesta. Tuli kuumia aaltoja, ja aloin kärsiä myös nivelkivuista ja -jäykkyyksistä. Niihin sain onneksi lääkkeistä helpotusta.

Toipuminen eteni pienin askelin. Todistetusti olen kuitenkin ollut kunnossa heinäkuussa 2018. Vesa järjesti minulle nimittäin 50-vuotislahjaksi tandemhypyn. Se oli aivan huikeaa.

Seksi tuntui kaukaiselta ajatukselta vielä pitkään. Taisi mennä neljä kuukautta ennen kuin ensimmäistä kertaa kokeilimme. Olimme varovaisia ja mietimme, miten pitkälle voimme mennä. Huomasimme, että hengissä säilyimme, eikä verta tullut.

Olen onnekas. Olen kuullut juttuja siitä, miten seksi ei enää onnistu kipujen, kiinnikkeiden ja kudosten arpeutumisen takia. Joiltakin naisilta ovat miehet lähteneet rinnalta, koska eivät ole kestäneet muuttunutta tilannetta.

Tässä tapauksessa ikä on etu – viisikymppisellä on ihan eri tarpeet kuin kolmekymppisellä. Lapsentekokaan ei ole enää ajankohtainen.

Lue myös: Syövän ehkäisy – Ylilääkäri antaa 11 ohjetta terveellisiin elämäntapoihin ja syövän ennaltaehkäisevään torjuntaan

Kokemuksia kohdunkaulan syövästä – Nyt voiton puolella

Minulla on aina ollut lehmän hermot. Sairastuminen vain vahvisti tätä ominaisuutta – en todellakaan viitsi hermoilla pienistä. Olen HUS:n hyvässä seurannassa, sillä leikkauksen jälkeen kontrolleissa käydään viiden vuoden ajan.

Kun sairastuin, ajattelin, että nyt minusta tulee terveysintoilija. Mutta ei siinä niin käynyt, vaan minusta on tullut armollisempi itselleni. Haluan kyllä pitää itsestäni parempaa huolta, pyrin syömään puhdasta ravintorikasta ruokaa ja harrastamaan liikuntaa.

Parisuhteemme on aina perustunut luottamukseen ja toisen kunnioittamiseen. Pidämme seksin mielessä ja harjoittelemme sitä kuin teinit ensimmäistä kertaa. Kärsivällisyyttä tarvitaan. Kyllä tämä tilanne tästä vielä paranee. Vaihdevuosillakin saattaa olla sormensa pelissä siinä, että aivojen viriilipuoli ei enää käynnisty kovin helposti.

Meillä on kuitenkin vahvaa arkiläheisyyttä, johon kuuluvat päivittäiset halaukset, pusut ja huomionosoitukset. Olemme onnellisia ja kiitollisia siitä, että selvisimme vuodesta, jonka sairaus otti meiltä.

Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 5/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

Yhdyntä on paras apu

Gynekologisen syöpäleikkauksen seurauksena emätin voi lyhentyä ja kuroutua. Leikkaus voi tehdä myös kiinnikkeitä. Sädehoito voi ahtauttaa ja arpeuttaa emättimen limakalvoja.

Solunsalpaajahoidot aiheuttavat limakalvoärsytystä ja kuivuutta.

Sairastuminen ja hoidot yleensä vähentävät seksuaalista halukkuutta. Myös kyky kiihottua ja saada orgasmi voivat muuttua.

Yhdynnät ovat paras ja luonnollisin tapa ehkäistä emättimen kuroutumista. Mutta jos seksiin ei ole haluja tai mahdollisuuksia, voi emättimen laajennushoitoa eli dilataatiota tehdä myös sormin, dilatointipuikolla, tekopeniksellä tai hieromasauvalla.

Lääkärien ja hoitajien pitäisi ottaa seksuaalisuuteen liittyvät asiat avoimesti puheeksi. Seksuaalineuvojan vastaanotto pitäisi kuulua osana hoitoa jokaiselle gynekologiseen syöpään sairastuneelle.

Asiantuntijana sairaanhoitaja, uroterapeutti ja seksuaalineuvoja Leena Piironen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

X