Oma sydän pysähtyi maratonilla – Ville Virenius aavisti heti, mitä Christian Eriksenille tapahtui Suomi-ottelussa

Kun jalkapallotähti Christian Eriksen makasi elottoman näköisenä EM-areenalla, saman kokenut Ville Virenius aavisti heti, mistä oli kyse. Jalkapalloilijan sydän pysähtyi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ville Virenius on nähnyt muidenkin tuupertuvan juoksukilpailuissa. Muutama vuosi sitten maratoonari kaatui suorilta jaloilta hänen syliinsä maalialueella. ”Urheilijoiden pitäisi osata kuunnella kehonsa viestejä”, hän sanoo.

Kun jalkapallotähti Christian Eriksen makasi elottoman näköisenä EM-areenalla, saman kokenut Ville Virenius aavisti heti, mistä oli kyse. Jalkapalloilijan sydän pysähtyi.
Teksti:
Laura Savolainen

Kun Ville Virenius, 46, näki Christian Eriksenin lyyhistyneenä kentällä, hän aavisti heti mistä oli kyse. Vireniuksen sydän pysähtyi niin ikään kesken urheilusuorituksen 2015.

Suomen Huuhkajien ensimmäinen EM-ottelu keskeytyi dramaattisesti tanskalaispelaajan elvytykseen.

Toivottavasti Eriksenin elintoiminnot saadaan pian kuntoon, hän jännitti kotonaan Liedossa.

Seura kertoi vuonna 2018 Villen kohtalokkaasta maratonista, joka pysähtyi tuupertumiseen. Elämänsä kunnossa ollut mies kärsii maratonin seurauksista yhä.

Sydän pysähtyi, juoksu loppui katuun

Olen entinen sohvaperuna, joka hurahti juoksuun 15 vuotta sitten. Vuonna 2015 olin niin hyvässä kunnossa, että päätin osallistua neljälle maratonille.

Voin tuolloin erinomaisesti, hehkutin jopa maagista oloani muille. Olin vuorotteluvapaalla ja seurasin kuopustamme, joka aloitti koulun. Onni hymyili joka suunnasta. Mikään ei antanut merkkejä siitä, kuinka viimeisellä maratonilla tulisi käymään.

Juoksu kulki neljännellä maratonilla niin hyvin, että olin tekemässä uutta ennätystä. 39. kilometrin kohdalla kuitenkin tuuperruin äkillisesti maahan. Tuosta hetkestä ja edellisestä vartista en muista mitään.

Takanani juossut nainen löysi minut elottomana ja soitti ambulanssin. Myöhemmin hän kertoi, että olin juossut hänen ohitseen 10 minuuttia aiemmin ihan hyvässä vedossa.

Minua elvytettiin Kauppias­ Hammarin kadulla Turussa. Muistoksi ensihoitajien toiminnasta jäi etupuolelta risaksi leikattu paita.

Heräsin syvästä koomasta sairaalassa puoliltaöin. Olin kysynyt ensitöikseni hoitajalta, kuinka pitkä matka vielä oli maaliin. Itse en muista heräämisestä enkä seuraavista neljästä vuorokaudesta mitään.

Hapenpuute aivoissa – ”Toiset selviävät, toiset ei”

Joskus terveen ja hyväkuntoisenkin ihmisen elimistö tekee ennalta arvaamattoman stopin. Toiset selviävät, toiset ei.

Nämä sairaanhoitajan sanat tulivat mieleeni, kun näin Christian Eriksenin makaavan kentällä. Itse selvisin hengissä, mutta vaurioituneena.

Onnekseni ensihoito saapui muutamassa minuutissa ja pääsin nopeasti tehohoitoon. Elintoimintoni olivat kuitenkin olleet niin hauraat, että aivoihini oli ehtinyt muodostua hapenpuutteen aiheuttama anoksinen aivovaurio.

Siksi kärsin armottomasta väsymyksestä ja muistiongelmista edelleen. Joudun nukkumaan joka päivä päiväunet enkä jaksa tehdä asioita kuten ennen. Olen osatyökyvyttömyyseläkkeellä huoltoteknikon työstäni.

Aivoistani puuttuu filtteri, ja se saa maailman tuntumaan kaoottiselta. Marketin hälinä ja ihmispaljous uuvuttavat. Suihkussa pesen usein hiukset moneen kertaan, koska en muista, että tein sen jo. Joudun suunnittelemaan päiväni tarkkaan ja karsimaan mieluisiakin menoja.

En ole enää sama mies kuin ennen. Tämä oli yksi syy siihen, että pitkä parisuhde puolisoni kanssa kariutui hiljattain. Onneksi minulla on kaksi ihanaa tytärtä, jotka ovat tärkeintä koko maailmassa.

Syy omaan sydämen pysähdykseen ei selvinnyt

Christian Eriksenin sydän pysähtyi kesken jalkapallo-ottelun. Oliko oma sydämeni ollut täysin pysähdyksissä vai oliko minulla rytmihäiriö? Tätä en edelleenkään tiedä.

Syy omaan kohtaukseeni ei koskaan selvinnyt. Tuupertuminen liittyi kuitenkin äärimmäiseen rasitukseen. Toivon, että Eriksen sai apua riittävän ajoissa, ja että hänelle ei syntynyt samanlaisia vaurioita.

Itse voin ennen kohtalokasta maratonia hyvin, mutta ehkä olisi sittenkin pitänyt tajuta hidastaa. Suorittajana opin vasta kantapään kautta laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen.

Lue myös: Äärimmäinen rasitus aiheutti aivovaurion – Ville tuupertui tajuttomana maahan kesken maratonin hapenpuutteen vuoksi

Lue myös: Reportaasi Tanskan EM-kisoista: Näin elämä voitti Huuhkajien historian ensimmäisessä arvokisaottelussa

X