Tony Tähti pudotti painoaan yli 100 kiloa: ”Rutiinit auttavat laihtumaan”

Kymmenen vuotta sitten Tony Tähti painoi 204 kiloa. Nyt entisestä Tonystä on alle puolet jäljellä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kymmenen vuotta sitten Tony Tähti painoi 204 kiloa. Nyt entisestä Tonystä on alle puolet jäljellä.
(Päivitetty: )
Teksti: Nina Sarell

”Jos näkisit vanhoja valokuviani, et tunnistaisi minua niistä. Kymmenen vuotta sitten painoin 204 kiloa, ja päätin että nyt riitti. Laihdutin sata kiloa vuodessa ja kolmessa kuukaudessa apinan raivolla. Lopulta olin kutakuinkin normaalin kokoinen, mutta henkisesti täysin valmistautumaton uuteen elämäntapaan.

Vastoinkäymiset alkoivat pian: pitkät päivät kuorma-auton ratissa hankaloittivat painonhallintaa, tuli työttömyyttä ja sydänsuruja. Paino alkoi nousta, motivaatio romahti ja lihoin taas 165-kiloiseksi.

Oivallus syömistottumuksista sai painon putoamaan

Viisi vuotta sitten päätin yrittää uudelleen. Mietin, miten edellinen kerta oli mennyt. Nyt tekisin jotakin toisin. Päätin ottaa hitaan kiihdytyksen: vaikka tiesin, että laihtuminen tehdään ruualla, aloittaisin liikunnasta. Sovin itseni kanssa, että otan seuraavan askeleen vasta, kun olen käynyt kuukauden verran joka päivä sauvakävelyllä. Ruokavaliosta karsin vain selkeät turhakkeet pois. En tehnyt hetkeen muuta. Jos haluaisin laihtua, minun olisi ensin tiedostettava, miten söin.

Tony Tähden muutos

© TONY TÄHDEN KOTIALBUMI

Ryhdyin hankkimaan tietoa terveellisestä ruuasta ja liikunnasta. Kokeilin ihan vaihtelunkin vuoksi monia erilaisia tyylejä syödä ja liikkua. Omaksuin ne, jotka tuntuivat itsestäni hyviltä. Tärkeintä oli elintavan toistettavuus ja sovitettavuus omaan elämääni pitkällä aikavälillä. Yksinäinen työskentely auttoi tekemään muutoksesta oman. Väkisin päälle liimattua, jonkun muun ohjastamaa superkikkaa, alkaa ajan myötä helposti hylkiä, laihtuipa sillä kuinka tehokkaasti tahansa.

Huomasin kokeilemalla, että vaikka söisin pari kolmekin päivää mitä sattuu, se oli kokonaisuuden kannalta varsin merkityksetöntä. Katumusharjoituksia ei tarvittu – oli vain palattava rauhallisesti normaaliin arkeen ja jatkettava eteenpäin. Sääntö toimii minulla vieläkin: 75–80 prosenttia ruuasta on terveellistä, muuten syön mitä tekee mieli. Ei siis aivoja narikkaan, vaan kohtuutta.

Arjessa toimii yksinkertaiset rutiinit

Makumieltymyksiä pystyy muuttamaan. Nykyisin saan nautintoa terveellisistäkin ruuista. Suu turtuu jatkuviin herkkuihin, mutta jos niitä syö vain harvoin, ne maistuvat monin verroin paremmilta.

Tavallisessa arjessa kantavat parhaiten yksinkertaiset rutiinit, perusmaut ja selkeä runko, jonka mukaan aterioita rakennellaan.

Painan nykyisin noin 90 kiloa ja valmistun pian liikuntaneuvojaksi. Myös paino-ongelmista kärsivien auttaminen kiinnostaa. Tiedän, mitä he käyvät läpi: olen kävellyt saman tien, ja kahlannut syvemmällä suossa kuin moni muu. Ehkä ratkaisevinta on se, että ei lakkaa yrittämästä. Alku voi tuntua hankalalta, mutta kaikki muuttuu helpommaksi – kunhan vain jatkaa eteenpäin.”

Juttu on julkaistu Kotilääkärissä 1/2018.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X