Totta vai tarua: Auttaako uni-ikkunan löytäminen nukahtamaan?

Omaan uni-ikkunaan voi tutustua pitämällä uni-valvepäiväkirjaa, vinkkaa uniterapeutti Susan Pihl Uniliitosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Uni-ikkuna tarkoittaa nukahtamiselle oikean hetken löytämistä.

Omaan uni-ikkunaan voi tutustua pitämällä uni-valvepäiväkirjaa, vinkkaa uniterapeutti Susan Pihl Uniliitosta.
Teksti: Hanna Vilo

Oman uni-ikkunan löytäminen auttaa nukahtamaan

Totta. Uni-ikkunan löytäminen tarkoittaa nukahtamiselle oikean hetken löytämistä. Se tarkoittaa ajankohtaa, jolloin ihmisen vuorokausirytmi ja unipaine kohtaavat. Käytännössä se tapahtuu, kun ihminen on ollut valveilla 12–15 tuntia, hänen kortisoli- eli stressihormoni­tasonsa laskee riittävän alas, kehon lämpötila laskee ja melatoniinia eli pimeähormonia alkaa erittyä.

Uni-ikkunan kesto on kuitenkin yksilöllinen, yleensä se kestää 15–45 minuuttia. Jos silloin ei mene nukkumaan, stressihormoni­taso alkaa taas nousta, ja seuraavan kerran nukahtaminen on mahdollista vasta noin kahden tunnin päästä.

Uni-ikkunan avautumista voi muuttaa

Totta. Omaan uni-ikkunaan on hyvä tutustua ensin pitämällä kymmenen päivän ajan uni-valvepäiväkirjaa. Siihen kannattaa merkitä, mihin aikaan on mennyt nukkumaan, nukahtanut ja herännyt.

Jos haluaa aikaistaa omaa nukkumisrytmiään, sitä voi alkaa muuttaa vähitellen joko menemällä vartin aikaisemmin nukkumaan tai vaihtoehtoisesti heräämällä vartin varhaisemmin. Uutta tapaa kannattaa noudattaa vähintään viikko ennen kuin tekee uusia muutoksia.

Luonnollinen uni-ikkuna on aina paras

Tarua. Varsinkin monia ikääntyneitä alkaa usein unettaa jo varhain illalla. Jos nukkumaan menee vaikka kello yhdeksän, herää usein jo aamukolmelta tai -neljältä. Se voi olla sosiaalisesti hankalaa, koska muut ovat valveilla eri aikaan.

Siksi omaa unirytmiä kannattaa muuttaa niin, että ottaa vaikka puoliyhdeksältä puolen tunnin torkut ja menee nukkumaan vasta myöhemmin illalla. Silloin yöunta riittää yleensä noin aamuviiteen tai -kuuteen, mikä helpottaa elämää.

Lue myös: Hyvä uni rakennetaan jo päivällä – Lue unilääkärin neuvot, jotta nukut paremmin

Lue myös: Jatkuva väsymys sai Päivin jopa nukahtamaan rattiin – Yllättävä syy paljastui unitutkimuksessa

Päivi Tammilehto ja Kiira-koira viihtyvät lähimetsässä.

Päivi Tammilehto ja Kiira-koira viihtyvät lähimetsässä. © Sara Pihlaja

X