Totta vai tarua: Laihduttaako 16:8-pätkäpaasto?

Jaa artikkeli
Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen mukaan terve ihminen voi kokeilla pätkäpaastoa.
Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen mukaan terve ihminen voi kokeilla pätkäpaastoa. © iStockphoto
Pätkäpaastona tunnettu vuorokausipaasto eli 16:8-dieetti on uusi ruokavaliohitti, jossa kaikki päivän ruoat syödään 8 tunnin aikana. Onko tässä järkeä? Dieettimaailman uutta tulokasta ruoti laillistettu ravitsemusterapeutti, FT Reijo Laatikainen.

Pätkäpaasto on terveellinen tapa laihtua

Totta. Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että hieman nykyistä pidempi yöpaasto olisi keholle yleisesti ottaen hyväksi. Pätkäpaasto 16:8-systeemillä voi kyllä laihtua, ja se voi olla jossakin määrin terveydelle edullisempi kuin 12 tunnin sykli.

Dieetistä on olemassa aamu- ja iltapainotteinen versio. Ensimmäinen toimii tutkitusti hieman paremmin. Makean ja suolaisen kaipuu on illalla luontaisesti korkeammalla, ja 16:8-rytmissä se voi laantua tehokkaasti alun vaikeuksien jälkeen.

16 tunnin paastosta ei ole haittaa

Totta. Mitään haittaa pätkäpaastosta ei ole osoitettu olevan. Insuliinidiabetes tai syömishäiriötausta ovat hyviä syitä jättää tämä kokeilu väliin, mutta terve ihminen voi aivan surutta kokeilla.

Toisaalta en usko, että vain lyhentämällä syömisaikaa voitaisiin kumota huonon ruokavalion vaikutuksia. Aivan varmasti on edullisempaa syödä kahdentoista tunnin sisällä terveellisesti kuin kahdeksan tunnin sisällä mitä sattuu.

Pätkäpaasto on helppo muuttaa pysyväksi elämäntavaksi

Tarua. Se voi toimia joillakin, mutta pelkäänpä, että ihmiset taipuvat helpommin iltapainotteiseen versioon. Aamupainotteinen 16:8 taas voi kaatua nykyajan elämänrytmiin – liikunnan harrastaminen illalla voi mennä hankalaksi tai unensaanti vaikeutua.

Joku vuosi sitten ihmiset intoilivat 5:2-pätkäpaastosta, nyt harva enää puhuu siitä. Veikkaan, että tämäkin kokeilu jää useimmilla väliaikaiseksi.

Lue myös: 10 kysymystä: Kannattaako laihduttajan kokeilla paastoamista vai ruokavalion kevennystä?

Paaston aikana paino putoaa ennen kaikkea elimistön nestevajauksen vuoksi.

Paaston aikana paino putoaa ennen kaikkea elimistön nestevajauksen vuoksi. © istockphoto

X