Trampoliini ei sovi joka pihaan – Lue Seuran turvavinkit

Jaa artikkeli
Trampoliinin yläpuolella roikkuvat oksatkin saattavat olla turvallisuusriski. © 123rf
Aikuisen pitäisi valvoa trampoliinilla hyppiviä lapsia, ylitarkastaja Asta Koivisto Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta muistuttaa.

Trampoliini sopii jokaiseen pihaan.

Tarua. Trampoliini tarvitsee tilaa ympärilleen eikä siksi mahdu pieneen pihaan. Pompuista voi tulla yllättävän korkeita, ja hyppijä ei välttämättä hallitse alastulon suuntaa. Esimerkiksi trampoliinin yläpuolella olevat oksat voivat aiheuttaa hyppijälle vaaratilanteen, samoin heti turvaverkon takana olevat esteet, kuten seinä. Trampoliini tulisi sijoittaa paikkaan, josta aikuinen pystyy seuraamaan pomppivia lapsia. Trampoliinin alla ei saa myöskään säilyttää mitään.

 

Vain yksi lapsi kerrallaan saa hyppiä.

Totta. Trampoliinilla tapahtuvista vammoista iso osa syntyy törmäystilanteissa. Kun eripainoiset ihmiset hyppivät yhtä aikaa, pienimmät pomppijat voivat lentää trampoliinilta holtittomasti ja jäädä kookkaampien hyppijöiden alle. Vammat ovat nyrjähdyksiä, käsien ja jalkojen murtumia − ja pahimmillaan rintalastamurtumia ja kaularankavammoja.

 

Valtaosa vammoista voitaisiin ehkäistä.

Totta. Turvaverkko, valvonta ja yksi hyppääjä kerrallaan ovat vammojen ehkäisyn perusta. Trampoliinin kunto ja kiinnitykset on hyvä tarkistaa säännöllisesti. Kuperkeikat ja voltit kannattaa jättää väliin, sillä vaarana on putoaminen pää tai niska edellä. Sateella trampoliini on liukas. Ja vaikka hyppiminen on kivaa, taukoja kannattaa pitää, sillä väsyneenä on vaikeampi hallita tasapainoa.

X