Tummat silmänaluset kiusaavat monia – Kielivätkö pandasilmät sairaudesta?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Tummat silmänaluset
© iStockphoto
Terveelliset elämäntavat ja tarvittaessa kirurgiset hoidot tehoavat tummiin silmänalusiin, sanoo silmätautien erikoislääkäri Piret Mettälä.

Tummat silmänaluset eivät ole huono aina merkki

Tummien silmänalusten syy on usein hyvänlaatuinen. Hyvin vaaleaihoisella pienikin tummuus erottuu tai jos iho on ohut, verisuonet kuultavat siitä helposti läpi. Joskus silmät pullottavat, kun alaluomelle on kerääntynyt liikaa rasvaa, ja silmänaluset näyttävät siksi tummilta.

Liian vähäinenkin alaluomen rasva voi aiheuttaa silmien alle varjostukset. Runsas auringonotto, raskaus, ikääntyminen, nopea lihominen tai laihtuminen voivat myös tehdä silmänalusista tummemmat.

Joskus tummuus kertoo ongelmasta

Alkoholinkäyttö, tupakointi, runsas suolankäyttö ja vähäinen nukkuminen heikentävät verenkiertoa, muuttavat aineenvaihduntaa ja kerryttävät kehoon nestettä, mikä voi näkyä nopeastikin mustina silmärenkaina.

Joissakin ihosairauksissa silmien alle kehittyy tummaa pigmenttiä. Syynä voi olla anemiakin, joka saa ihon näyttämään tavallista kalpeammalta. Silmänalusten tummuminen voi liittyä myös kilpirauhasen vajaatoimintaan tai atooppiseen ekseemaan.

Hyvä uutinen – Silmärenkaat saa vaaleammiksi

Ihoa kannattaa vahvistaa syömällä riittävästi rautaa, vitamiineja ja antioksidantteja sekä juoda tarpeeksi vettä. Silmänaluksia voi kosteuttaa ja viilentää geelivoiteilla, kurkkuviipaleilla ja viileillä teepusseilla.

Jos tummien silmänalusten syyksi paljastuu liiallinen tai liian vähäinen rasva, voidaan harkita alaluomileikkausta, jossa alaluomen ihoa poistetaan ja samalla tehdään tarvittaessa rasvanpoisto tai -siirto.

X