Vaistoaako vaimo syrjähypyn?

Tilaisuus teki varkaan, ja niin perheellinen Vesa hairahtui vieraaseen sänkyyn. Nyt syyllisyys painaa – ja pelko paljastumisesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tilaisuus teki varkaan, ja niin perheellinen Vesa hairahtui vieraaseen sänkyyn. Nyt syyllisyys painaa – ja pelko paljastumisesta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Seura

Vesa painoi oven hiljaa kiinni perässään, ja samalla syyllisyys iski päälle. Mitä hemmettiä hän oli tehnyt!

Nyt jos Erja saa kuulla tästä! Sehän pakkaa saman tien laukut ja lapset, ja perhe-elämä oli sitten siinä.

Vesa painoi hissin nappulaa ja katsoi itseään hissin tummennetusta peilistä. Siinä oli aviorikkoja, tuleva etäisä, joka saa nähdä lapsiaan joka toinen viikonloppu. Ei saakeli!

Tai mitä hän nyt hermoilee. Erja ei tiennyt vielä mitään, ja kello oli vasta kolme. On ihan normaalia tulla firman juhlista tähän aikaan yöstä. Sanon vaan, että meni vähän pitkäksi. Kunhan kukaan ei kielisi.

Töissä varmaan kaikki jo tiesivät. Olisi pitänyt olla vähän varovaisempi. Mutta kun Susa haki tanssiin ja puristi hänet saman tien itseään vasten, se oli siinä. Olihan hän sen verran pelimies ollut aina, että oli jo kauan sitten huomannut, miten nainen oli hänestä kiinnostunut. Oli kevyesti flirttailtukin. Ja tänään tuli tilaisuus.

Ja vaikka nyt kadutti, niin oikeasti – eikö hän tekisi saman uudestaan, jos tulisi mahdollisuus? Varmaan muuten tulisikin. Vesaa nauratti. Susa oli ollut innokas ja kyllä – hauskaa oli ollut.

Mutta kun Vesa astui kirpeään ulkoilmaan, alkoi muisto laimentua. Ja vaikka tekoa kuinka puolusteli ja vähätteli itselleen, alkoi askel painaa.

Pitäisikö vetää vie­lä nopeat kännit, ettei tarvitsisi sanoa kotona mitään, miten ilta oli mennyt? Erja voi vaistota valheen. Vaikka koko toimisto juoruaisi keskenään, ei kai kukaan silti olisi niin nilkki, että menisi kavaltamaan hänet Erjalle? Vai menisikö? n

Seura 16/2014

Mikä syrjähypyssä houkutti?

On tavallista, että syrjähyppy saa aikaan katumuksen ja syyllisyyden tunteita. Moni miettii sen jälkeen, kertoako puolisolle vai ei.

Asiaan ei ole olemassa yhtä oikeaa ratkaisumallia, vaan jokaisen on itse omasta elämäntilanteestaan käsin tehtävä päätös. Vähentäisikö kertominen syyllisyyttä? Lisäisikö se hyvää? Entä kuormittaisiko kertominen liikaa parisuhdetta – tai jäisikö kertomatta jättäminen vaivaamaan mieltä ja sitä myöten suhdetta puolisoon?

Vesa voi myös pysähtyä miettimään, miten suhde Erjaan voi. Onko parisuhteessa tai elämässä yleisemmin jotain, minkä toivoisi olevan toisin? Mikä syrjähypyssä houkutti? Lopulta vain hän ja Susa tietävät, mitä tapahtui eikä asia kuulu työkavereille.

Jokaisella on oikeus yksityisyyteen ja omaan seksuaalisuuteen, on sitten parisuhteessa tai ei. Parisuhteen pelisäännöt on viisasta rakentaa niin, että molemmat pystyvät niihin sitoutumaan. Sopimuksia voi myös yhdessä päivittää. Kaksin on hyvä pohtia, mitä uskollisuus juuri tässä suhteessa merkitsee. Jos uskollisuus tarkoittaa seksiä pelkästään oman puolisonsa kanssa, on ymmärrettävää, että seksisuhde toisen kanssa horjuttaa luottamusta tai jopa romuttaa sen.

Luottamusta on kuitenkin mahdollista rakentaa uudelleen. Jokaisessa parisuhteessa tulee vuosien varrella tilanteita, joissa kysytään kykyä antaa anteeksi. Ratkaisevaa on kysyä itseltä ja toiselta, haluaako yhä jatkaa suhdetta ja tehdä työtä sen hyvinvoinnin eteen. Mikä parisuhteessa ja toisessa ihmisessä on lopulta arvokkainta? Haasteisiin on mahdollista saada ammattiapua, jota kannattaa rohkeasti hakea.

Tiina Vilponen, Seksuaalineuvoja, seksuaaliterapeutti Sexpo-säätiö

X