Värinäkötesti: Erotatko punaisen ja vihreän? Testaa, tunnistatko kaikki numerot ja hahmot

Erotatko varmasti punaisen ja vihreän? Värinäkötesti auttaa selvittämään, voiko värinäössäsi olla häiriöitä. Testaa oma värinäkösi!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Värinäkötesti paljastaa, erotatko punaisen ja vihreän. Periytyvät puna-viher- ja viher-punaheikkoudet ovat yleisimpiä värinäön häiriöitä. 

Erotatko varmasti punaisen ja vihreän? Värinäkötesti auttaa selvittämään, voiko värinäössäsi olla häiriöitä. Testaa oma värinäkösi!
(Päivitetty: )
Teksti:
Katri Koskinen

Värinäkötesti voi antaa osviittaa, kärsitkö esimerkiksi punavihersokeudesta: jopa satojen tuhansien suomalaisten värinäkö on heikko. Moni voi kärsiä värisokeudesta jopa tietämättään.

Värinäkötestin löydät jutun lopusta.

Jos et bongaa mansikoita vihreältä mansikkamättäältä, voit kärsiä värisokeudesta. Nimittäin tavallisin värinäön häiriö on puna-/viherheikkoudet, jolloin punaisen ja/tai vihreän ja näiden sävyjen erottaminen on vaikeaa tai jopa mahdotonta.

Puna–viher-häiriötä sairastaa noin 8 prosenttia miehistä ja 0,5 prosenttia naisista.

Näin värinäkö toimii

Ihmisen värinäkö perustuu silmän tappisolujen värierottelukykyyn. Värinäön häiriö on puutostila, jossa värien erottelukyky on tavalla tai toisella heikentynyt.

Normaalisti tappisolujen näköpigmentti reagoi siniseen, punaiseen tai vihreään valoon, jolloin tappisolut lähettävät aivoille tiedon havaitsemastaan väristä. Värinäön häiriöissä tieto ei lähde aivoihin.

  • Henkilöillä, joilla on normaali värinäkö, tappisolut toimivat virheettömästi.
  • Värinäön häiriöissä usein yksi tai useampi tappisolu toimii heikosti, ja siksi väriä voi olla vaikeaa erottaa etenkin sen sekoittuessa muihin väreihin.
  • Jos tappisolut puuttuvat verkkokalvolta kokonaan, on kyseessä täydellinen värinäön puute eli värisokeus.

Värinäön puute johtuu usein perinnöllisestä ja synnynnäisestä virheestä silmän verkkokalvon näköpigmentissä. Värinäön häiriöt ovat yleisempiä miehillä.

Värinäkötesti: Ishiara-testissä pyritään tunnistamaan numerot

Värinäkötestillä selvitetään epäilyjä värinäön häiriöstä. Kenties tunnetuimmassa värinäköä tutkivassa Ishiara-testissä on tarkoitus katsoa värikkäitä palloja, joiden sisälle on muodostettu kuvioita: yleensä palloon on piilotettu numero tai numerot, joita värisokea ei pysty tunnistamaan.

Kokeile Seuran suuntaa antavalla testillä, näetkö kaikki kuvien numerot oikein:

Huom! Näyttösi resoluutio, kirkkaus, koko ja muut seikat voivat vaikuttaa testitulokseen. Käänny tarvittaessa silmälääkärin puoleen.

Lähteet: Terveystalo, Anna.fi, Silmäasema.fi 

Lue myös: Kaihi etenee vähitellen ja sen huomaaminen voi olla vaikeaa – Näin tunnistat oireet

X