Totta vai tarua: Voiko likinäköisyyttä ehkäistä?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Likinäköisyyttä voi ehkäistä välttämällä liiallista lähikatselua.
Likinäköisyyttä voi ehkäistä välttämällä liiallista lähikatselua. Kuva: istockphoto
Varsinkin kasvuiässä silmät tarvitsevat vähintään yhtä paljon ulkoilua kuin lähikatselua, kertoo silmätautiopin dosentti Olavi Pärssinen.

Likinäköisyyttä voi ehkäistä optisilla apuvälineillä.

Tarua. Maailmalla tehdään paljon likinäköisyyden ehkäisemiseen liittyvää tutkimusta. Siellä on kokeiltu muun muassa erilaisia likinäköisyyden ehkäisyyn tarkoitettuja sanka- ja piilolaseja sekä silmätippoja. Käytännössä niiden vaikutukset ovat olleet aika pienet.

Silmätippoja pitäisi käyttää useita vuosia, ja kasvuiässä olevaa lasta on vaikea saada motivoitumaan niiden käytöstä. Piilolasien pitkäaikainen käyttö taas lisää silmätulehduksen riskiä.

Likinäköisyyden syntymistä voi itse hidastaa.

Totta. Likinäköisyys johtuu hyvin usein liiallisesta lähikatselusta lapsena ja nuorena. Mitä enemmän lähikatselua tapahtuu, sitä todennäköisemmin silmiin syntyy likitaitteisuutta. Likinäköisyyttä voi ehkäistä välttämällä liiallista lähikatselua.

Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei tuijota kännykkää kovin läheltä vaan pitää siihen riittävän pitkän katseluetäisyyden. Lisäksi lähikatselua on hyvä tauottaa vähintään puolen tunnin välein.

likinäköisyys

istock

Paljon ulkoilevilla on vähemmän likinäköisyyttä.

Totta. Tutkimukset osoittavat, että runsas ulkoilu hidastaa likinäköisyyden syntyä. Ulkona silmän ei tarvitse mukauttaa katsetta lähelle, jolloin silmä saa levätä.

Lapsilla ja nuorilla lähikatselun ja ulkoilun suhde ennustaa tehokkaasti likinäköisyyden syntyä. Suomalaistutkimuksessa havaittiin, että jos lähikatselua ja ulkoilua on yhtä paljon, likinäköisyyden ilmaantuvuus on 15-vuotiailla noin 20 prosenttia. Jos taas lähikatselua on jopa tuplasti enemmän kuin ulkoilua, likinäköisyyden ilmaantuvuus on noin 36 prosenttia.

Aikuisillakin runsas ulkoilu voi vähentää likinäköisyyden syntymistä, muttei yhtä paljon kuin lapsilla.

Lue myös: Voiko likinäköisyyttä ehkäistä? Entä lisääkö ruutuaika silmäongelmia? Näin silmälääkäri vastaa 10 kysymykseen

Lue myös: Kuinka usein ja kenellä näkö kannattaa tarkistuttaa? Näistä oireista aika kannattaa jo varata

X