Varo: myrkkyä jää korvasieneen myös käsittelyn jälkeen – Suomen sallivaa myyntikäytäntöä paheksutaan muualla

Vaikka käsittelisit korvasienen oikein, myrkky ei poistu sienestä täysin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Myrkyllisyydestään huolimatta korvasieni on herkullinen ruokasieni.

Vaikka käsittelisit korvasienen oikein, myrkky ei poistu sienestä täysin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Johanna Jantunen

Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa korvasientä on kaupan: muissa maissa myynti on kielletty. Myös useimmissa EU-maissa korvasienen myynti on kielletty.

Suomen käytäntöä paheksutaan muualla.

”Muissa Pohjoismaissa suhtaudutaan hyvin nihkeästi siihen, että meillä korvasieni on yhä syötävien sienten listalla”, ylitarkastaja Niina Matilainen Eviran tuoteturvallisuusyksiköstä kertoo.

Miksi korvasientä pidetään muualla niin vaarallisena?

Myrkkyä jää

Korvasieni sisältää gyromitriini-nimistä myrkkyä, jonka sanotaan aiheuttavan jopa syöpää. Gyromitriini vaikuttaa ruoansulatuskanavaan, keskushermostoon ja maksaan.

Myrkky ei lähde korvasienestä kokonaan, vaikka sienen keittäisi ohjeistuksen mukaisesti kahteen kertaan.

”Pelkät pahoinvointioireet voivat olla tavallisesta ruokamyrkytyksestäkin johtuvia, mutta myös oikein valmistetusta korvasieniateriasta voi saada lieviä ja ohimeneviä myrkytysoireita”, osastonlääkäri James Boyd Myrkytystietokeskuksesta sanoo.

”Etenkin jos ilmenee neurologisia oireita, esimerkiksi huimausta, ne viittaavat korvasienimyrkytykseen.”

Korvasienen myyntiä ei kuitenkaan ole katsottu aiheelliseksi kieltää Suomessa, sillä myrkkyjäämä on pieni.

”On jokaisen oma valinta, syökö korvasieniä vai ei. Eikä kukaan syö niitä päivittäin ympäri vuoden”, Matilainen sanoo.

Jos korvasientä söisi jatkuvasti suuria määriä, sillä voi olla merkitystä terveyden kannalta. Satunnainen käyttö ei aiheuta hallaa.

”Oma valistunut arvaukseni on, että pidemmän päälle esimerkiksi säännöllisellä tupakanpoltolla on enemmän myrkytysvaikutuksia kuin satunnaisella korvasienen syönnillä”, Matilainen toteaa.

Viisi tuntia syömisestä

Myrkytyksen oireet alkavat noin viiden tunnin kuluttua syömisestä.

Käsittelemättömän tai puutteellisesti käsitellyn sienen syömisestä seuraavia myrkytysoireita ovat oksentelu, vatsakipu ja ripuli. Myös päänsärky, huimaus, heikotus ja kaksoiskuvat ovat mahdollisia.

Korvasienten keittämisestä nousevat höyryt puolestaan voivat ärsyttää hengitysteitä. Höyryjen mukana myrkkyä joutuu elimistöön, jos tuuletus ei ole riittävä.

”Höyryä ei saisi hengittää. Tilan täytyy olla hyvin tuuletettu”, James Boyd toteaa.

Perinteikäs ruokasieni

Korvasieneen liittyvät vakavat myrkytystapaukset ovat Suomessa harvinaisia.

”Meillä on kansallisesti pitkät perinteet korvasienen käytössä, eikä täällä ole vuosikymmeniin ollut kuolemaan johtaneita korvasieneen liittyviä myrkytystapauksia”, Matilainen kertoo.

Viimeisimmät kuolemaan johtaneet myrkytystapaukset Suomessa ovat vuosilta 1949 ja 1953. Silloin raakaa korvasientä syöneet lapset menehtyivät myrkytykseen.

”Vuosittain korvasieniin liittyviä puheluita tulee Myrkytystietokeskukseen noin 30. Niistä parissakymmenessä on myrkytysoireita”, Boyd sanoo.

”Vain parissa tapauksessa vuosittain oireet ovat niin vakavia, että kehotetaan hakeutumaan lääkäriin”, Boyd kertoo.

Kielletäänkö meilläkin?

1970-luvulla ajateltiin, että pelkkä kuivattaminen riittää tuhoamaan korvasienen sisältämän myrkyn.

Eviran nykyinen ohjeistus neuvoo keittämään korvasienet kahteen kertaan runsaassa vedessä vähintään viiden minuutin ajan. Pelkkä kiehauttaminen eli ryöppääminen ei riitä.

Sienet on lisäksi huuhdeltava hyvin molempien keittokertojen jälkeen.

Vuonna 2012 kohistiin Pohjoismaisen sienineuvoston suosittelemasta korvasienten myyntikiellosta. Siihen ei päädytty, mutta myyntipaikalla on oltava varoitusmerkintä sienten myrkyllisyydestä sekä ohjeet korvasienten käsittelyyn.

Seuraako Suomi kuitenkin tulevaisuudessa muiden maiden mallia ja kieltämään korvasienen myynnin?

”Evira tuskin tulee ehdottamaan tai suosittelemaan korvasienen käytön kieltämistä”, Matilainen toteaa.

 

Lähteet: Evira, Myrkytystietokeskus/HUS

Näin käsittelet korvasienet

Korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) vähintään viiden minuutin ajan.

Sienet täytyy huuhdella hyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä.

Korvasieniä voi säilöä myös kuivaamalla. Kuivattuja korvasieniä on liotettava vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä. Liotuksen jälkeen korvasienet keitetään kahteen kertaan kuten tuoreet korvasienet.

Korvasieniä kuivattaessa tai keitettäessä on tuuletettava hyvin.

Lähde: Evira

X