Verenpaine­lääkkeen lopettaminen – Mitä terveysriskejä voi ilmetä, jos verenpainelääkkeet jättää pois ilman lääkärin arviota?

Verenpainelääkkeen lopettaminen – voiko lopetuspäätöksen tehdä itse, jos haluaa päästä eroon verenpainelääkkeistä? Näin lääkäri vastaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Millaisia terveysriskejä syntyy, jos verenpainelääkkeiden lopettaminen käy oman päätöksen eikä lääkärin myötä?

Verenpainelääkkeen lopettaminen – voiko lopetuspäätöksen tehdä itse, jos haluaa päästä eroon verenpainelääkkeistä? Näin lääkäri vastaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

”Verenpainelääkkeen lopettaminen on mielessä, sillä haluaisin päästä eroon verenpainelääkkeistäni. Voinko lääkkeiden käytön lopettaa omavaltaisesti?”

Miten verenpainelääkkeen lopettaminen tulisi tehdä? Näin lukijan kysymykseen vastaa kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri Pasi Lehto.

Lue myös: Lakritsi nostaa verenpainetta yhtä paljon kuin normi verenpainelääkeannos sitä laskee – Herkuttelun vaikutus näkyy elimistössä viikkoja

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Pasi Lehto.

Kohonnut verenpaine on salakavala

Kohonnut verenpaine on salakavala sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijä, koska se ei yleensä aiheuta oireita.

Jos paine on pitkään korkea, se voi aiheuttaa monenlaisia vakavia seurauksia, kuten aivohalvauksen tai sydämen vajaatoiminnan.

Kohonneen verenpaineen taustalla voi olla monia syitä. Periytyvän herkkyyden ohella epäterveellisiä, painetta kohottavia elintapoja ovat liiallinen suolan tai lakritsin käyttö, vähäinen liikunta, ylipaino ja runsas alkoholinkäyttö.

Joskus kohonneen verenpaineen taustalla on korjattava syy, kuten munuaisvaltimon ahtauma.

Verenpainelääkkeen käytön lopettaminen aina lääkärin arvion perusteella

Aloitettua verenpainelääkitystä ei tule koskaan lopettaa ilman lääkärin arviota. Lääkityksen lopettaminen voi nostaa paineen huomattavan korkeaksi ja aiheuttaa pahimmillaan esimerkiksi aivoverenvuodon.

Jos kohonneen paineen taustalla ovat olleet huomattavan epäterveelliset elintavat, jotka on onnistuneesti korjattu ja verenpainetaso on tämän ansiosta matala, verenpainelääkitystä voidaan vähentää ja joskus jopa lopettaa. Mutta tämä tapahtuu lääkärin ohjeistamana ja tarkassa seurannassa.

Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 4/21.

Lue myös: Voiko yksikin unohdus olla kohtalokas – Miten käy, jos unohtaa ottaa verenpainelääkkeen?

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X