Ylipainoon kehitetään kuumeisesti uusia lääkkeitä – uusimman lääkkeen vaikuttava aine on tuttu diabeteksen hoidosta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Diabeteslääkkeestä apu liikakiloihin
© RapidEye / iStockphoto
Laihdutuslääkkeiden valikoima on kasvanut rasvan imeytymistä heikentävistä lääkkeistä ruokahalua hillitseviin lääkkeisiin. Niistä uusin on tuttu korkean verensokerin hoidosta.

Ylipaino altistaa monille sairauksille, aiheuttaa alavireisyyttä ja laskee suorituskykyä. Koska se haittaa terveyttä ja hyvinvointia laajasti, sitä on yritetty ratkaista monin keinoin – myös lääkkeillä.

”Markkinoille on tuotu ja sieltä on vedetty pois laihdutuslääkkeitä niiden korkean hinnan, vasta-aiheiden ja pitkällä aikavälillä haittoihin nähden pienen hyödyn vuoksi”, lihavuustutkija, professori Aila Rissanen sanoo.

Uusimmassa lääkkeessä, kauppanimeltään Saxenda, vaikuttavana aineena on liraglutudi, jota on käytetty pitkään diabeteksen hoidossa.

Liraglutidi on suolistohormoni, joka lisää kylläisyydentunnetta, hillitsee ruokahalua ja hidastaa jonkin verran ruoan kulkua mahalaukun läpi. Lääke ei tehoa suun kautta otettuna, vaan se pistetään päivittäin ihon alle.

”Toisin kuin vain keskushermostoon vaikuttavat laihdutuslääkkeet, liraglutidi ei näytä menettävän tehoaan pidempäänkään käytettynä, sillä on vähemmän haittavaikutuksia sekä pitkä kehitys- ja käyttöhistoria”, Rissanen kertoo.

Lääke ei ole ainoa tapa hoitaa lihavuutta. Lisäksi tarvitaan elintapaohjausta, joskus myös psykologin apua.

Mitä hyötyä?

Noin viiden prosentin painopudotus vähentää merkittävästi riskiä sairastua ylipainon liitännäissairauksiin. Tutkimuksissa liraglutidia saaneista henkilöistä yli 60 prosentilla paino laski vuoden aikana vähintään tämän verran. Tutkittavat saivat lääkettä osana painonhallintaohjelmaa, johon kuului neuvontaa sekä ruokavalio- ja liikuntaohjeita.

Laihdutuslääkettä käytetään usein vuosia. Jotta se onnistuisi, lääkkeellä ei saisi olla isoja haittoja. Liraglutidi on yleensä hyvin siedetty lääke.

Kenelle erityisesti?

Lääke on tarkoitettu henkilöille, joiden painoindeksi on yli 30 tai vähintään 27, kun henkilö on vaarassa sairastua tai sairastaa tautia, jota ylipaino pahentaa.

Liraglutidi sopii erityisesti tyypin 2 diabetesta sairastaville, joilla sairauteen liittyy usein metabolinen oireyhtymä ja keskivartalolihavuus. Vatsaonteloon ja sisäelimiin kertynyt rasva heikentää insuliinin vaikutusta kudoksissa.

Liraglutidi vähentää sen osuutta suhteessa ihonalaiseen rasvaan ja tasaa verensokeria.

Missä tutkitaan?

Liraglutidia sisältävä diabeteslääke on tanskalaisen lääkeyrityksen kehittämä tuote. Tutkimuksissa havaittiin, että se alentaa myös painoa, ja käyttö laajennettiin lihavuuden hoitoon.

Laihdutuslääkkeessä on enemmän liraglutidia kuin diabeteslääkkeessä.

Myös markkinoilla oleva, rasvan imeytymistä suolistosta heikentävä orlistaatti kehitettiin alun perin toiseen tarkoitukseen eli rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin.

Koska käytössä?

Liraglutidia sisältävä laihdutuslääke on jo myynnissä Yhdysvalloissa ja Länsi-Euroopassa. Meillä reseptilääke saadaan apteekkeihin kesällä.

Kela ei yleensä korvaa ylipainon hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä, joita on uuden lääkkeen lisäksi markkinoilla kaksi muuta.

Juttu on julkaistu Kotilääkärissä 5/2018.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X