Haastattelussa Emmerdale-sarjan tähdet Charlotte Bellamy ja John Middleton – Ashleyn dementia koskettaa katsojia

Jaa artikkeliTilaa Seura
Charlotte Belllamy on näytellyt Emmerdalessa vuodesta 2002 ja John Middleton vuodesta 1996 lähtien. © ITV
Emmerdale on käsitellyt dementoituvan ihmisen elämää kylän papin Ashley Thomasin tarinan kautta. Ashleytä esittävä John Middleton ja hänen vaimonaan nähtävä Charlotte Bellamy ovat saaneet tärkeän aiheen käsittelystä kiitosta.

Dementoituvan Ashley Thomasin tarinasta on tullut yksi Emmerdale-sarjan merkittävimmistä teemoista.

Näyttelijä John Middleton on muovannut Emmerdale-sarjan pappi Ashley Thomasin roolihahmosta katsojille hyvin läheisen. Jotkut vertaavat Ashleytä sukulaiseen tai hyvään ystävään, niin tärkeä hänestä on monelle katsojalle tullut.

”Me näyttelijät emme ole sarjan ainoita tarinankertojia”, Ashley Thomasin roolissa nähtävä John Middleton, 63, muistuttaa Emmerdalen kuvausstudioilla Leedsissä.

”Teemme työtä osana suurta tiimiä, jossa kaikki ovat halunneet kertoa uskottavasti tämän tärkeän ja ikävä kyllä niin monen kohdalle tosielämässä sattuvan sairauden kohtaamisesta. ”

Dementoituvan Ashleyn ja hänen läheistensä elämää kuvaavat jaksot ovat ollet hyvin tunteellisia, monasti sydäntäsärkevän surullisia ja täynnä kyyneleitä, mutta myös tulvillaan lämpöä, ilonpilkahduksia ja toisesta ihmisestä välittämistä.

”Kohtaukset on käsikirjoitettu todella kauniisti ilman, että niistä olisi tullut latteita tai teennäisiä. Usein tunnelma kuvauksissa onkin ollut uskomaton ja on tuntunut siltä, että voisi kuulla nuppineulan putoavan lattialle.”

Tarina tuo lohtua

Emmerdalen katsojat pysäyttävät Middletonin usein kadulla ja tulevat kiittelemään siitä, miten todenomaisesti Emmerdalessa kuvataan dementiaa ja sen kanssa elämistä.

Dementian kanssa tavalla tai toisella tekemisiin joutuvat ovat kertoneet saavansa Emmerdalen tapahtumista voimaa ja tuntevansa sarjan ansiosta itsensä vähemmän yksinäisiksi.

”Kerran koiraani kävelyttäessäni luokseni tuli mies, jolla oli kyyneleet silmissään. Mies kertoi oman isänsä sairastavan dementiaa ja saaneensa lohtua Ashley Thomasin vaiheiden seuraamisesta. Tällainen palaute omasta työstä on minulle paljon arvokkaampaa kuin mitkään palkinnot ja pystit” näyttelijä kertoo.

John Middletonin sanotaan näytelleen roolihahmonsa dementoitumista vakuuttavasti, jopa virheettömästi.

Myös Charlotte Bellamy on Ashleyn Laurel-vaimon roolissaan saanut paljon kiitosta siitä, miten hän näyttelee dementiaan sairastuneen läheistä.

”Parin rakkaustarina on saanut uudenlaisen käänteen Ashleyn sairastuttua ja olemme joutuneet seuraamaan Laurelin rankkaa osaa menettää oma aviomiehensä vähitellen tälle sairaudelle”, Bellamy sanoo.

”Laurelin on myös tehtävä hyvin vaikeita päätöksiä esimerkiksi miehensä hoidon suhteen. Vastuu ja paine kaiken koossa pitämisestä on suuri haaste.”

Näyttelijät ovat yhdessä Emmerdalen muun tekijätiimin kanssa vierailleet muun muassa dementia-hoitokodeissa ja ottaneet vastaan niin dementiaa sairastavien, heidän läheistensä, hoitajien kuin muidenkin alan ammattilaisten ohjeita siitä, miten kirjoittaa ja näytellä tätä hyvin tärkeäksi muodostunutta juonta sarjassa.

Saippuasarjaa opetusvideona

Niin vakuuttavaa ovat sekä käsikirjoittaminen että näytteleminen olleet, että muun muassa yksi Britannian alzheimer-järjestöistä käyttää nyt Emmerdalen jaksoja opetusvideoina.

Maan eri dementia-järjestöt ovat kertoneet olevansa kiitollisia Emmerdalen taustatutkijoille, käsikirjoittajille, ohjaajille ja näyttelijöille siitä perusteellisuudesta ja hienovaraisuudesta, jota he ovat osoittaneet sarjan dementiajuonta kehittäessään.

Ashley Thomas on pysynyt Emmerdalessa hyvin pidettynä roolihahmona jo reilut 20 vuotta, ja John Middleton on sarjan myötä todistanut näyttelijänä kuuluvansa Englannin parhaimmistoon.

Emmerdalen kaltaiset saippuasarjat ovat pääasiassa draamaa. Mutta kun ne käsittelevät dementian kaltaisia vaativia ja tärkeitä teemoja, niillä on mahdollisuus käyttää suosikin asemaansa tällaisten aiheiden tunnetuksi tekemiseen hyvin laajalle yleisölle. Emmerdale tuntuu onnistuneen tässä erinomaisesti”, Middleton toteaa.

Emmerdale, ma–pe klo 17.55 MTV3

X