Haastattelussa 72-vuotias Oscar-voittaja Helen Mirren: ”On ihme, että vielä näyttelen”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Helen Mirren kertoo olevansa nyt kenties kiireisempi kuin koskaan. ©MVPhotos
Dame Helen Mirrenin menestyksekäs ura näyttelijänä on jatkunut jo yli 50 vuotta. ”Elämme juuri nyt television kulta-aikaa”, monista ikonisista tv-rooleistaankin tunnettu tähti toteaa.

Moni varmaan muistaa, että upean uran elokuvanäyttelijänä ja teatterissa tehnyt Dame Helen Mirren on esittänyt merkittäviä rooleja myös televisiossa. Ensimmäisen ison osansa hän näytteli 1970-luvun BBC-sarjassa Cousin Bette, mutta kenties tunnetuin on ylikomisario Jane Tennisonin rooli 1990-luvun rikosdraamasarjassa Epäilyksen polttopiste.

Vaikka Mirrenin ikimuistoisten roolien lista on pitkä, hän itse nostaa juuri Jane Tennisonin elämänsä ehdottomasti merkittävimpien töiden joukkoon.

”Se rooli oli käänteentekevä ja auttoi minut seksikkään nuoren naisen osista keski-ikäisen ja pätevän naisen rooleihin. Opin Jane Tennisonin kuvauksissa myös kameratyöstä todella paljon”, Mirren painotti kesäkuussa Monte Carlon tv-festivaaleilla, missä hän vastaanotti elämäntyöpalkinnon itse Monacon ruhtinaalta Albertilta.

”Urani alussa alan parhaat tekijät työskentelivät televisiossa. Ajat muuttuivat, mutta nyt on palattu siihen, että kaikkein kiinnostavimmat ja jännittävimmät asiat tapahtuvat taas televisiossa.”

”Tämän hetken tuotannot ovat suuria ja käsikirjoitukset loistavia. Mielestäni elämme juuri nyt television kulta-aikaa”, Mirren totesi.

Siunaus ja kirous

Epäilyksen polttopiste -tv-sarjassa Helen Mirren loisti ylikomisario Jane Tennisonin roolissa. ©YLE kuvapalvelu

Helen Mirren kertoi olevansa nyt – 72-vuotiaana – kenties kiireisempi kuin koskaan.

”Ikäiselleni on aika harvinaista tehdä niin paljon töitä kuin minä teen, mutta olen uurastanut koko elämäni. Oikeastaan olen kaikkein ylpein siitä, että ylipäätään vielä näyttelen. Se on eräänlainen ihme”, hän sanoi.

Muun muassa kolme Emmy-palkintoa ja Oscarin urallaan voittaneen tähden ei ole koskaan tarvinnut etsiä töitä, sillä roolisuoritukset ovat aina puhuneet puolestaan.

”En ole ollut koskaan varma siitä, onnistuinko itse rakentamaan urani vai onko kaikki sittenkin ollut vain sattumaa”, hän vähätteli.

”Totta kai tähtäsin urallani korkealle, vaikkei minulla alun perin ollut edes mitään tietoa siitä, kuinka näyttelijäksi tullaan. Unelmoin romanttisesti siitä, että olisin maailman paras teatterinäyttelijä. Se vaati vankkaa uskoa itseeni, ja tein paljon töitä unelmani eteen.”

”Viiden-kuuden teatterivuoden jälkeen ymmärsin kuitenkin, että on olemassa myös täysin toinen maailma: elokuva ja televisio”, hän muistutti.

”Urallani on ollut jatkuvuutta. Se on sekä siunaus että kirous, sillä oikeasti haluaisin nauttia mieheni kanssa yhteisestä ajasta meille rakkaassa Italian Tiggianossa.”

Kyseinen pieni kylä on merkinnyt Mirrenille vapautta.

”Kylän yhteisö on hyväksynyt minut ja mieheni jäsenikseen ja tunnemme siellä olomme hyväksytyiksi”, hän totesi ja vaihtoi samalla kielen sujuvasti italiaksi saapasmaan toimittajien iloksi.

Rakastunut action-fani

Helen Mirren taltuttaa konnat ketoon lauantaina Nelosella esitettävässä toimintakomediassa Red 2. ©Nelonen

Mirren on todennut aiemmin, että jokaisen menestyneen naisen takana on mies. Hän viittaa aviomieheensä, elokuvaohjaaja Taylor Hackfordiin, jonka hän tapasi 38-vuotiaana. Naimisiin he menivät 20 vuotta sitten.

”Ihminen on onnekas, jos löytää rinnalleen rakkautta ja partnerin. Itselleni parisuhteessa oleminen oli aluksi vaikeaa: vastustin sitä jääräpäisesti, sillä olin tottunut olemaan itsenäinen nainen. Lopulta ymmärsin, että saan kumppanuudesta voimaa”, Mirren myönsi.

Vielä lopuksi hän halusi kertoa rakkaudestaan toimintaelokuviin.

”En niinkään rakasta niiden katsomista, mutta rakastan niissä näyttelemistä ja koko action-maailmaa. Toimintaelokuvien tekeminen on monimutkainen prosessi ja olen rakastunut niiden tekniseen puoleen: erikoistehosteisiin, lavasteisiin, puvustukseen ja stuntteihin. Niiden tekijät ovat omien alojensa superammattilaisia.”

Helen Mirrenin roolia Victoria Winslow’na pääsee seuraamaan lauantaina (Nelonen klo 22.30) toimintakomediassa Red 2.

Mirren nähdään myös lauantaina (Sub klo 21.00) Sean Pennin ohjaamassa psykologisessa jännärissä Kunniasanalla.

 

X