Kivikasvoinen Sean Bean nähdään köyhiä seurakuntalaisia auttavana pappina brittisarjassa Särkynyt enkeli

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Särkynyt enkeli
Sean Bean tekee uskottavan roolin pappina, joka on seurakuntalaistensa palveluksessa liki yötä päivää. © YLE KUVAPALVELU
Jimmy McGovernin uutuussarjassa Sean Bean esittää pappia, joka ihmisten auttamisen lisäksi kamppailee oman traumansa kanssa.

Liverpoolissa 1948 syntynyt brittikäsikirjoittaja Jimmy McGovern tunnetaan meillä muun muassa sellaisista tv-sarjoista kuin Järvet, Katu ja viimeksi Karkotetut. McGovernin tunnetuin tv-sarja on kuitenkin hänen ensimmäinen merkittävänsä: Fitz ratkaisee (1993–95).

Omalaatuisen rikospsykologin tutkimusten taustalla levittäytyi McGovernin tarkka, naturalistinen näkemys brittiyhteiskunnan kipupisteistä. Se ja Robbie Coltranen suoritus nimiroolissa tekivät Fitz ratkaisee -sarjasta paljon enemmän kuin vain yhden rikossarjan muiden joukossa.

Nyt McGovern luotaa jälleen brittiyhteiskunnan nurjaa puolta vuonna 2017 valmistuneessa kuusiosaisessa sarjassa Särkynyt enkeli. Se sijoittuu McGovernin kotikaupunkiin Liverpooliin, vaikka kaupunkia ei nimeltä sarjassa mainitakaan.

Rankat aiheet

Sarjan esittelemien yksittäisten ihmiskohtaloiden yhdistävä tekijä on katolinen pappi, isä Michael Kerrigan (Sean Bean), joka parhaansa mukaan yrittää helpottaa seurakuntansa pääasiassa köyhien jäsenten elämää. Isä Michaelilla on kuitenkin oma ongelma, lapsuuden trauma joka tunkeutuu välähdyksinä hänen mieleensä yhä useammin.

Särkyneen enkelin ensimmäinen jakso pureutuu erityisen raastavasti köyhyyteen. Sen keskushenkilö on Christina Fitzsimmons (Anna Friel), kolmen lapsen yksinhuoltajaäiti, joka saa potkut työpaikastaan lainattuaan kassasta 60 puntaa. Siihen Christinan on pakottanut se, ettei hänelle maksettu niukka palkka riitä perheen elättämiseen.

Jakso näyttää kouriintuntuvasti millaiseen ahdinkoon työttömyys ja toimimaton sosiaaliturvajärjestelmä voivat ihmisen ajaa. Christina ottaa ison riskin ja turvautuu epätoivoiseen tekoon, koska ei näe enää muuta vaihtoehtoa. Pikku tyttären ensimmäisestä ehtoollisestakin ollaan järjestämässä yliampuvaa pukujuhlaa, johon seudun köyhillä perheillä ei ole varaa.

Särkyneen enkelin seuraavissa jaksoissa käsitellään muun muassa itsemurhaa suunnittelevaa naista ja poliisien vääriä tekoja, sekä toki sitä, miten isä Michael pärjää omien yhä pahenevien takautumiensa kanssa.

Beanin maneerit

Isä Michaelin roolissa nähtävä Sean Bean tunnetaan aivan toisen tyyppisistä osista. Televisionkatsojille Bean on varmasti tutuin Game of Thrones -sarjan alkupuolen voimahahmona Ned Starkina, elokuvissa taasen Tarun sormusten herrasta Boromirina.

Fantasiatarinoiden lisäksi Bean on nähty enimmäkseen toiminnan miehenä, salaisena agenttina, sotilaana, rikollisena tai lainvalvojana. Tällaisissa rooleissa hänelle on kehittynyt pieniä maneereja, jotka ovat näkyvillä ilmeissä ja eleissä myös Särkyneessä enkelissä. Silti häneen on helppo uskoa myös traumatisoituneena kirkonmiehenä.

Särkynyt enkeli on niitä brittisarjoja, jotka tarjoavat karheaa realismia ja elämän oikeita mustelmia kotoisuuden ja huumorin sijasta. Sitä ei aina ole helppo katsoa, mutta lopulta se kuitenkin palkitsee katsojansa rosoisella elämänläheisyydellään.

Särkynyt enkeli, ke 5.9. klo 21.35 Tv1

X